Με άρωμα ελληνικό

26.09.2008
Φέτος το Τορόντο είχε χρώμα ελληνικό! Δύο ελληνικές συμμετοχές έφεραν στο επίκεντρο τη χώρα μας, εκπροσωπώντας τον κλασικό κινηματογράφο αλλά και τον μοντέρνο («Ελ Γκρέκο» και «Ιστορία 52»), χειροκροτήθηκαν και βρήκαν αφετηρία για ακόμα περισσότερα φεστιβαλικά ταξίδια.

Αποστολή: Αλέξανδρος-Ρωμανός Λιζάρδος

Στο Τορόντο, όπου στο παρελθόν είχε επιβραβευθεί ο κινηματογραφικός «Καβάφης», ο Γιάννης Σμαραγδής συναντήθηκε πάλι με το κοινό του φεστιβάλ. Ο «Ελ Γκρέκο» αγκαλιάστηκε από τους θεατές, που κατέκλυσαν την αίθουσα «Ιsabel Βader» στην πρώτη επίσημη προβολή της ταινίας. Στη στάση του στο κόκκινο χαλί ο σκηνοθέτης της ταινίας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ ευχάριστο που βρισκόμαστε στο Τορόντο, κυρίως επειδή αντιπροσωπεύουμε τη χώρα μας. Εμείς εδώ είμαστε εκπρόσωποι του ελληνικού αισθήματος. Κατακλύζομαι, λοιπόν, από αισθήματα χαράς και περηφάνιας».

Ο Λάκης Λαζόπουλος, θερμός υποστηρικτής, με την παρουσία του και τον αυθόρμητο ενθουσιασμό του ξεσήκωσε τα πλήθη. «Για το φεστιβάλ του Τορόντο είχα ακούσει πολλά, ιδιαίτερα από τον κ. Εϋπήδη (πώς γράφεται;). Σημαντικότερο για εμένα είναι όμως ότι ήρθα σε επαφή με τους Έλληνες. Με ενδιαφέρουν οι Έλληνες που ζούνε εδώ... Ας μην ξεχνάμε ότι ο Γκρέκο αγαπήθηκε πρώτα από τους Έλληνες και μετά από τον υπόλοιπο κόσμο. Θεωρώ ότι ανάλογη θα είναι και η τύχη της ταινίας,» ανέφερε μεταξύ άλλων ο ηθοποιός. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «ο Γκρέκο μοιάζει να είναι ο πρώτος μετανάστης μετά τους αρχαίους Έλληνες που έγινε τόσο γνωστός. Οι Έλληνες πρέπει πρώτα να αγαπήσουν τον εαυτό τους, άρα τον Γκρέκο, άρα τους μύθους, την ιστορία και το ταλέντο τους. Οι ξένοι πάντα θα τους το αναγνωρίζουν αυτό, όπως έχουν κάνει μέχρι σήμερα σε πολλές περιπτώσεις». Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Νικ Άσντον δεν μπορούσε να λείπει από την πρώτη αμερικανική προβολή της ταινίας: «Ήταν τεράστιο το ταξίδι και υπέροχη η εμπειρία που πήρα από την ταινία. Πριν από περίπου 8 μήνες προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είχε τεράστια επιτυχία.

Αυτό ήταν υπέροχο! Από το Τορόντο, όπως όλα δείχνουν, θα ξεκινήσει τη διεθνή πορεία της και θα προβάλει αυτή την υπέροχη ελληνική ιστορία σε όλον τον κόσμο». Μεταξύ των συντελεστών της ταινίας και ο Θεόδωρος Ζουμπουλίδης στάθηκε στο tag line του φεστιβάλ, συσχετίζοντάς το με την προσπάθειά τους: «Το φεστιβάλ λέγεται For the love of Film κι εμείς γι αυτόν το λόγο κάναμε την ταινία.

Ο Ελ Γκρέκο είναι ένα παιδί αγάπης του κ. Σμαραγδή, που το μεγάλωσε επί 9 χρόνια και στη συνέχεια μας εμπιστεύτηκε να το φέρουμε στη μεγάλη οθόνη. Για ένα νέο ηθοποιό το να ξεκινάει από μια τέτοια παραγωγή είναι απλώς καταπληκτικό». Μία ακόμα ελληνική ταινία, όμως, έκανε αισθητή την παρουσία της. Ο λόγος για το πρωτοποριακής γραφής «Ιστορία 52». Ο σκηνοθέτης του Αλέξης Αλεξίου βρέθηκε στις προβολές και μας είπε: «Το κοινό είχε εύστοχες παρατηρήσεις αναφορικά με την ταινία και η κουβέντα που ακολούθησε έδειξε ότι μπήκαν στην ιστορία. Στις προβολές του φεστιβάλ με εντυπωσίασε η ποιότητα του κοινού και η ενεργητική του συμπεριφορά στις συζητήσεις». Μέχρι το τέλος της χρονιάς η «Ιστορία 52» θα ταξιδέψει σε περισσότερα από 7 φεστιβάλ.

Τα highlights
Το αισιόδοξο κοινωνικό δράμα «Slumdog Μillionaire», που απέσπασε όχι αδικαιολόγητα το βραβείο κοινού.

Το βραβευμένο με το Χρυσό λιοντάρι στη Βενετία «Τhe Wrestler», με την ανεπανάληπτη ερμηνεία από τον πάλαι ποτέ γόη Μίκι Ρουρκ.

Το βιβλίο που χάρη στην επιμονή της Όπρα Γουίνφρεϊ έγινε άμεσα μπεστ σέλερ και στη συνέχεια ταινία με τον τίτλο «Τhe secret life of bees». Στην ταινία συμμετέχουν οι τραγουδίστριες και ηθοποιοί: Τζένιφερ Χάντσον, Αλίσια Κις και Κουίν Λατίφα.

Ο ρόλος που θα εκτοξεύσει την Αν Χάθαγουεϊ στην κορυφή των νέων ανερχόμενων και ταλαντούχων ηθοποιών στην ταινία «Η Ρέιτσελ παντρεύεται» διά χειρός Τζόναθαν Ντέμι («Η σιωπή των αμνών»).

Η απάντηση στις teen movies χωρίς brad-pack αυτή τη φορά, με το «Νick and Norahs Infinite playlist».

Το «Θαύμα στην Αγία Άννα» του Σπάικ Λι, που μας μεταφέρει στο Β Παγκόσμιο πόλεμο, όπου μια ομάδα Αφροαμερικανών πολεμιστών προσπαθεί να επιβιώσει.

Το ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ για τη θρησκεία «Religulous», που σατιρίζει τα κακώς κείμενα της θρησκείας, ενώ κριτικάρει την εμπορευματοποίησή της.

Η ανεξάρτητη ταινία «Μanagement», με την Τζένιφερ Άνιστον, που οι φήμες θέλουν να ήταν και η αφορμή να συναντήσει τον Μπραντ Πιτ και πάλι (εκτός πλατό και κινηματογραφικών αιθουσών).

Το τελικό μοντάζ του «Che», όπως τελικά θα διανεμηθεί στις αίθουσες παγκοσμίως, με τον Μπενίτσιο ντελ Τόρο στον ομώνυμο ρόλο.

Το «Εγώ και ο Όρσον Ουέλς» ήταν η δροσερή έκπληξη που φεστιβάλ, που έφερε στην επιφάνεια το ταλέντο του Κρίστιαν Μακέι υπό την καθοδήγηση του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ.

Η νέα κωμική περιπέτεια του συζύγου της Μαντόνα, Γκάι Ρίτσι, το «RocknRolla», ο οποίος μας αποκάλυψε ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρίσκεται κρυμμένος στα παρασκήνια της συναυλίας της συζύγου του στην Ελλάδα. Αυτά, λοιπόν, μέχρι του χρόνου...