Η παλέτα των θαυμάτων

26.09.2008
Πανέμορφη, περήφανη, ευλογημένη. Αρχόντισσα του Αιγαίου, μητέρα γη του Ταξιάρχη, πρόκληση για επιλεκτικούς ταξιδιάρηδες, ένας ψυχοκατακλυσμός ονείρων, εικόνων και συναισθημάτων.

Το φετινό καλοκαίρι η Σύμη φιλοξένησε διάσημους απ όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους η ηθοποιός Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Κανένα άλλο νησί, ούτε καν η Μύκονος, δεν συγκεντρώνει τόσα χλιδάτα κότερα με επισκέπτες που σαν μπουν στο λιμάνι μένουν για πάντα σκλάβοι αυτής της ονειρικής ομορφιάς. Όχι, δεν σου υπόσχεται ανέσεις, πολυτέλειες και κοσμοπολίτικους φανφαρονισμούς. Η Σύμη διατηρεί αυστηρά την απλότητά της και ανοίγει την αγκαλιά της σε όσους μπορούν να την εκτιμήσουν.

Έχοντας μόνιμη καλοκαιρία και ξαστεριά, είναι ένας περίφημος προορισμός για φθινοπωρινές διακοπές αλλά και προσκύνημα στο θαυματουργό προστάτη της, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Πανορμίτη. Η γιορτή του στις 8 Νοεμβρίου συγκεντρώνει προσκυνητές ακόμα και από την Αμερική και την Αυστραλία, γιατί, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τον άγιό τους «κλέφτη», αν του τάξεις και δεν το δώσεις, θα ρθει να σ' το πάρει. Κι ο Ταξιάρχης το κάνει το θαύμα του! Το μοναστήρι διαθέτει ξενώνες για να κοιμήσουν μέχρι 300 άτομα, ενώ η φιλοξενία είναι μοναδική.

Αν δεν θέλετε να μείνετε στον Πανορμίτη, αναζητήστε κατάλυμα στο Γυαλό. Το ξενοδοχείο «Ιapetos» (τηλ.: 22460-72777), το «Οperas house» (τηλ.: 22460-72034), το «Αλίκη» (τηλ.: 22460-71665) αλλά και τα «Οdyssia Αpartments» (τηλ.: 22460-71210) σας υπόσχονται το καλύτερο. Έκπληξη για μας ήταν η διαμονή στα πέτρινα διαμερίσματα του Μανόλη Μόραρη «Οδύσσεια» με την εξαιρετική θέα. Φροντίδα καλονοικοκυράς από τα χέρια της Αγγελικής του, που έδινε σημασία στην κάθε λεπτομέρεια.

Αποκορύφωμα της καλοπέρασης τα «καλούδια» του ζευγαριού για τον καφέ, το ούζο ή το κρασί.

Ο Μανόλης και η Αγγελική πειραματίζονται με νέες γεύσεις, που συνδυάζουν παράδοση και μεράκι. Το καταφέρνουν με το παραπάνω. Αν βρεθείτε στα μέρη τους, ζητήστε να απολαύσετε το πολίτικο γλυκό τους, της φρουτένιες τάρτες τους, το ζελέ φραγκόσυκο και τα αλμυρά ζεστά σάντουιτς με μαύρο σπιτικό ψωμί, την τάρτα σπανάκι-σολομό και τις συμιακές τυρόπιτες. Πριν φύγετε από το νησί μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το συμιακό γαριδάκι, το αγριοκάτσικο στο φούρνο και τα ντολμαδάκια τους. Μαζί στην επιστροφή σας πάρτε εξαιρετικό μέλι, αμυγδαλωτά και ντόπια βότανα.