Τόλμησαν... και έγιναν μόδα

25.09.2008
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι fashion editors καθοδηγούν τους σταρ, υπάρχει όμως και το αντίστροφο! Δεν είναι λίγες οι φορές που γνωστά πρόσωπα της ελληνικής σόουμπιζ έχουν διαμορφώσει τάση στη μόδα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι fashion editors καθοδηγούν τους σταρ, υπάρχει όμως και το αντίστροφο! Δεν είναι λίγες οι φορές που γνωστά πρόσωπα της ελληνικής σόουμπιζ έχουν διαμορφώσει τάση στη μόδα, με τους στυλίστες να μένουν έκπληκτοι, προτείνοντας στη συνέχεια το συγκεκριμένο look και στους υπόλοιπους πελάτες τους. Φυσικά, δεν μετράει μόνο το στυλ, αλλά και η προσωπικότητα, κυρίως όμως το «ταλέντο» των επωνύμων να «περνάνε» την τάση κάνοντάς τη μαζική!

Διακριτική πολυτέλεια
Η grand dame των ειδήσεων Όλγα Τρέμη καθιέρωσε κι εκείνη το προσωπικό της στυλ στα βραδινά δελτία ειδήσεων, που χαρακτηρίζεται από κομψότητα και διακριτική πολυτέλεια. Σήμα κατατεθέν κάποια κοσμήματα του οίκου Σανέλ, οι μακριές πέρλες αλλά και οι περίφημοι σταυροί Van Cleef and Arpels, που προσπάθησε ατυχώς να αντιγράψει κάποια συνάδελφός της. Χαρακτηριστικό επίσης της Όλγας Τρέμη τα μοχέρ αλλά και τα πτι καρό σακάκια, που την προηγούμενη χρονιά υιοθετήθηκαν από όλες σχεδόν τις κυρίες της κοσμικής Αθήνας.

Άφρο look
Τη γνωρίσαμε με ίσιο μαλλί, αλλά δεν δίστασε να αλλάξει την εικόνα της, υιοθετώντας το κατσαρό look Αφροαμερικανών καλλιτεχνών. Η Μαρία Σολωμού καθιέρωσε πρώτη το στυλ αφάνα με σφιχτές μπούκλες και πολλές επώνυμες αλλά και ανώνυμες έσπευσαν να το υιοθετήσουν: η Σμαράγδα Καρύδη ως Ντάλια Χατζηαλεξάνδρου στο «Παρά πέντε», η Τάμτα αλλά και η Ελένη Μενεγάκη σε κάποιες εμφανίσεις της, όπως στα περσινά βραβεία του ΜΑD.

Λάμψη στο πέτο...
Η «σιδηρά κυρία» των δελτίων ειδήσεων (σ.σ.: επιστρέφει άραγε στο δελτίο του Alpha;) έχει φέρει κατά καιρούς επανάσταση στο συντηρητικό κόσμο της ενημέρωσης. Ποιος δεν θυμάται τις πανάκριβες καρφίτσες που λάνσαρε μαζί με τις πένες Μont Blanc επί εποχής Star, αλλά και αργότερα τα σατέν μονόχρωμα σοκάκια που πρώτη φόρεσε στον ΑΝΤ1; Όμως, και στην προσωπική της ζωή η κ. Στάη-Γουλανδρή καθιέρωσε ένα προτότυπο στυλ, που έρχεται βέβαια από το εξωτερικό. Casual chic ντύσιμο (τζιν, T-shirts) με μια πανάκριβη τσάντα. Η δημοσιογράφος πρώτη έχει κρατήσει στην Ελλάδα πολλά μοντέλα της διάσημης ανά τον κόσμο Louis Vuitton.

Πήρα κόκκινα γυαλιά
Οι έγχρωμοι σκελετοί, σήμα κατατεθέν του ποπ αρτ στυλ των 70s στη Νέα Υόρκη, εισέβαλαν δυναμικά στην ελληνική τηλεόραση πριν από λίγα χρόνια χάρη στον Μανόλη Αναγνωστάκη και στη συνέχεια καθιερώθηκαν ως τάση, όταν ο δημοφιλής δημοσιογράφος ανέλαβε την πρωινή ενημερωτική ζώνη του Mega τα Σαββατοκύριακα. Φαν των έγχρωμων σκελετών και ο Θανάσης Λάλας, ο Θέμος Αναστασιάδης αλλά και πιο πρόσφατα ο δημοσιογράφος του Alpha Σπύρος Λάμπρου, που παρουσίαζε το καλοκαίρι την ενημερωτική εκπομπή «Πρωί πρωί Σαββατοκύριακο».

Αέρινο στοιχείο
Οι αέρινες δημιουργίες πάντα δίνουν έναν αέρα ρομαντισμού ενίοτε και μυστηρίου. Ελαφριά υφάσματα, πτυχώσεις, αποχρώσεις γήινες, όπως το μπεζ, το ανοιχτό καφέ αλλά και το λευκό. Αν και η πρώτη που τα επέβαλε στους fashion editors Ελλάδας και εξωτερικού ήταν η διεθνούς φήμης φωτογράφος Calliope, στην Ελλάδα καθιερώθηκαν από την εθνική μας Βάνα Μπάρμπα. Το συγκεκριμένο στυλ έχουν υιοθετήσει πολλές κυρίες κατά καιρούς, όπως η Ζέτα Δούκα.

L.Α. Confidential
Τζόκεϊ καπελάκια και πλεχτά σκουφάκια προτίμησε στις προσωπικές της στιγμές η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του Star Ελεονώρα Μελέτη. Το casual look, που απελευθερώνει τις γυναίκες από το κομμωτήριο, είναι δημοφιλές στους celebrities του εξωτερικού και σε όσους κάνουν σπορ στην ύπαιθρο. Ταιριάζει σε νέους ανθρώπους που χαίρονται τη δράση. Ιδιαίτερη αδυναμία στα σκουφάκια, επηρεασμένος προφανώς και από το στυλ του L.A., δείχνει τους χειμερινούς μήνες και ο κινηματογραφικός πλέον παραγωγός Πάρης Κασιδόκωστας.

Πες το μ ένα μπλουζάκι
Το στυλ του Θέμου Αναστασιάδη ήταν πάντα ξεχωριστό. Ατάκες όπως «Θέλω περισσότερη Τζούλια Αλεξανδράτου» τυπώθηκαν στα μπλουζάκια του, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μόδα. Μαύρο κοστούμι και ένα T-shirt με εύστοχο και καυστικό σχόλιο δεν είχαμε ξαναδεί στην ελληνική τηλεόραση. Το παράδειγμα των T-shirts με logos έχουν ακολουθήσει πολλά πρόσωπα της showbiz, με πιο πρόσφατους τους Θάνο Πετρέλη, Γιώργο Τσαλίκη και Νίκο Οικονομόπουλο, που για τις ανάγκες του «Θέα» τύπωσε ο καθένας στο μπλουζάκι του το όνομα του άλλου.

Πασμίνα γένους αρσενικού
Από αυτούς που δημιουργούν σχολή μόδας δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον Ηλία Ψινάκη, έναν πραγματικό gentleman της ελληνικής τηλεόρασης, παρά το εκκεντρικό στυλ του. Ο δαιμόνιος μάνατζερ καθιέρωσε σε χρόνο-ρεκόρ τις βαριές εσάρπες πάνω από τα πανάκριβα κοστούμια του, που παραπέμπουν σε ευγενείς και γαλαζοαίματους. Διαθέτει μια τεράστια συλλογή από μεταξωτές εσάρπες και φροντίζει πάντα να ταιριάζουν με κάποια από τα υπόλοιπα αξεσουάρ, όπως η γραβάτα ή η ποσέτ.

Πέρα από την Αφρική
Ποιος δεν θυμάται την αίσθηση που είχε προκαλέσει η Ζώη Λάσκαρη λανσάροντας πριν από μερικά χρόνια, ειδικά τα καλοκαίρια, το στυλ με τα τουρμπάνια στο κεφάλι, που παραπέμπει στο έθνικ στυλ της ερήμου; Λίγο πριν είχε λανσάρει το total white ύφος, που αργότερα μετατράπηκε σε σικ μονοχρωμίες.

Gentleman style
Η άφιξη του Νίκου Ευαγγελάτου στον ΑΝΤ1 συνοδεύτηκε από «γενναία» αλλαγή της εικόνας του. Σκούρα κοστούμια, πουκάμισα σε παστέλ αποχρώσεις με λευκό κολάρο και μανσέτες, μανικετόκουμπα και ποσέτ παρόμοιας απόχρωσης. Το στυλ δανδή του άνκορμαν αντιγράφηκε τόσο στο γυαλί όσο και εκτός αυτού, αν και για να είμαστε δίκαιοι, ποσέτ φόρεσε πρώτος στην ελληνική τηλεόραση πριν από αρκετά χρόνια ο Ζάχος Χατζηφωτίου στο γνωστό «Πεντάλεπτο».

Χάρης ο εκκεντρικός
Πολλές φορές το στυλ του έχει χαρακτηριστεί ως το πλέον εκκεντρικό και έχει σχολιαστεί με ανάλογο ύφος από τηλεοπτικούς σταθμούς και περιοδικά. Η αλήθεια είναι πως ο Χάρης Σιανίδης, όπως και ο Λάκης Γαβαλάς, καταφέρνει να δημιουργεί μόδα στα πρότυπα των μεγάλων σχεδιαστών του εξωτερικού (John Galliano), που προκειμένου να υποστηρίξουν τις προκλητικές τους δημιουργίες, δεν διστάζουν να τις φοράνε. Ο Χάρης καθιέρωσε την προηγούμενη σεζόν τις μπουτουνιέρες στο πέτο και τα σακάκια με τα Swarovski, τα οποία υιοθετήθηκαν από Έλληνες τραγουδιστές στις εμφανίσεις τους πάνω στην πίστα. Τελευταία του αγαπημένη ανακάλυψη είναι οι σατέν βερμούδες, τις οποίες συνήθως συνδυάζει με ανάλογου ύφους σανδάλια.

Επιμελώς ατημέλητη
Στις πρωτοπόρες παρουσίες της ελληνικής τηλεόρασης σαφώς και συγκαταλέγεται η Ελένη Μενεγάκη. Πρώτη και κυριότερη αλλαγή πριν από αρκετά χρόνια, όταν έβγαλε το συντηρητικό ταγέρ από την πρωινή ζώνη και καθιέρωσε τα κλος φορέματα στυλ 40s. Δεν είναι όμως η μόνη τάση που αντέγραψαν από το στυλ της. Τα φλοράλ φορέματα, αλλά και το λουλούδι στα μαλλιά, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, απέδειξαν πως η παρουσιάστρια καθιέρωσε το pin up girl ύφος, που αντέγραψαν πολλές στην πρωινή αλλά και τη μεσημεριανή ζώνη.