Κατερίνα Καραβάτου: "Κοιμάμαι ήσυχη τα βράδια"!

24.09.2008
Ήρθε από τη Θεσσαλονίκη πριν από περίπου τέσσερα χρόνια και γέμισε τη ζωή μας με πολύ «Κους κους». Η Κατερίνα Καραβάτου πέρα από αγαπημένη παρουσιάστρια της μεσημεριανής ζώνης είναι ένα κορίτσι γεμάτο ζωντάνια και αυθορμητισμό. Το ΛΟΙΠΟΝ τη συνάντησε στην παρουσίαση της εκπομπής «Κους κους το μεσημέρι» και μας μίλησε για όλα!

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Ήρθε από τη Θεσσαλονίκη πριν από περίπου τέσσερα χρόνια και γέμισε τη ζωή μας με πολύ «Κους κους». Η Κατερίνα Καραβάτου πέρα από αγαπημένη παρουσιάστρια της μεσημεριανής ζώνης είναι ένα κορίτσι γεμάτο ζωντάνια και αυθορμητισμό. Το ΛΟΙΠΟΝ τη συνάντησε στην παρουσίαση της εκπομπής «Κους κους το μεσημέρι» και μας μίλησε για όλα!

Ξεκινάει μια καινούργια τηλεοπτική σεζόν, που, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα έχει αυξημένο ανταγωνισμό, αλλά και υψηλές απαιτήσεις από τους πρωταγωνιστές της τηλεόρασης.

Η δική σου εκτίμηση ποια είναι;

«Η ίδια ακριβώς! Από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με την τηλεόραση νομίζω ότι κάθε χρονιά είναι πιο δύσκολη από την άλλη, πιο ανταγωνιστική, γιατί τα θέματα είναι ίδια, οι εκπομπές από το πρωί μέχρι το βράδυ σχεδόν ασχολούνται με τα ίδια πράγματα, οπότε το πράγμα λίγο μπερδεύεται. Γι αυτό θεωρώ ότι, ναι, θα είναι μια δύσκολη χρονιά, ανταγωνιστική. Η τηλεόραση, όμως, είναι πάντα ανταγωνιστική κατά μία έννοια, οπότε δεν θέλουμε ούτε εγώ ούτε κανείς να αγχωθούμε γι αυτό. Είναι πιο δημιουργικό να αγχωθούμε, αν είναι να αγχωθούμε, για το καλύτερο αποτέλεσμα μέσα από την εκπομπή. Και αυτό έχουμε στο μυαλό μας πάνω κάτω».

Πόσο υπολογίζεις τα νούμερα τηλεθέασης;

«Για αυτά που ετοιμάζουμε και θα δείξουμε είναι λογικό ότι θα φανεί η ανταπόκριση των τηλεθεατών και στα νούμερα της ΑGΒ...».

Τα ελέγχεις κάθε μέρα;

«Φυσικά...».

Σε επηρεάζουν;

«Από τη στιγμή που στην τηλεόραση τα πράγματα κρίνονται από τα νούμερα θα ήταν λίγο άτοπο να πω ότι δεν τα κοιτάζω. Δεν με απασχολούν. Δεν προσπαθώ να τα ανεβάσω ή δεν σκέφτομαι πώς μπορούν να ανέβουν περισσότερο. Όλα αυτά υπάρχουν μέσα στη δουλειά μας. Όταν λοιπόν τα αποτελέσματα είναι καλά, είμαστε όλοι χαρούμενοι, όταν τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλά, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό. Αυτή είναι η σχέση που έχουμε, θέλουμε το καλύτερο και προσπαθούμε γι αυτό. Δόξα τω Θεώ, η εκπομπή έχει τύχει καλής ανταπόκρισης από το κοινό μέχρι στιγμής και ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί και στο μέλλον. Νιώθουμε από την πλευρά μας ένα έντονο αίσθημα ευθύνης, που μας κάνει να γινόμαστε όσο γίνεται καλύτεροι. Όταν κάποιος ξέρει ότι υπάρχει ένα δεδομένο αποτέλεσμα σε μια εκπομπή, θέλει αυτούς τους ανθρώπους που τη συνθέτουν να τους δει να κάνουν και άλλα πράγματα, να πηγαίνουν πιο πέρα, να γίνονται καλύτεροι. Εγώ, ούτως ή άλλως, ξεκίνησα και μέρα με τη μέρα προσπαθώ, έτσι ώστε να κερδίσω κάτι και να γίνομαι καλύτερη στη δουλειά, όπως και όλη η ομάδα».

Βέβαια, οι εκπομπές κοινωνικής κριτικής έχουν βρεθεί στο στόχαστρο αρκετών, που κρίνουν ότι δεν έχουν ποιότητα ή ότι το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό... Εσύ τι απαντάς;

«Τι να πω; Εγώ αυτή την εκπομπή κάνω, την υπερασπίζομαι γιατί την αγαπώ, ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να σκέφτονται έτσι, αλλά αυτό έχει αρχίσει και αλλάζει, δεδομένου ότι, όπως σου είπα προηγουμένως, τα θέματα είναι ίδια παντού. Το θέμα είναι η προσέγγιση. Το Κους κους έχει διαφορετική προσέγγιση και αυτό θέλουμε να το αναπτύξουμε περισσότερο».

Κάποια στιγμή στη διάρκεια της περσινής χρονιάς παρουσιάστηκε μια κάμψη. Πώς ήταν εκείνη η περίοδος για σένα;

«Ήταν μια περίοδος σκέψης και αναζήτησης...».

Σε τι πιστεύεις ότι οφειλόταν αυτή η κάμψη;

«Μπορεί να οφειλόταν σε διάφορα πράγματα. Ότι τα θέματα ήταν πολύ συγκεκριμένα, ότι εμείς κάποια στιγμή μπορεί να μην ήμασταν τόσο δυνατοί όσο έπρεπε στον αέρα, ότι μπορεί να είχε υπάρξει μια κούραση. Αυτό το πράγμα είναι καλό να συμβαίνει καμία φορά, για να σε κινητοποιεί και να συνεχίζεις με μεγαλύτερη δύναμη».

Πριν έρθεις στην Αθήνα έμενες στη Θεσσαλονίκη και εργαζόσουν στο ραδιόφωνο...

«Ναι, ναι, ναι. Στον Star FM 97,1 κάναμε μια πρωινή εκπομπή».

Τι έχει αλλάξει στη ζωή σου από τη στιγμή που μπήκε η τηλεόραση;

«Όπως είπε μια φίλη μου, το χρώμα των μαλλιών μου! (Γέλια.) Κοίταξε, έχουν αλλάξει τα πάντα και τίποτα! Θέλω να πω με αυτό το εξής: άλλαξα πόλη, άλλαξα συνήθειες, άλλαξα παρέες βέβαια, κρατώντας πάντα πολύ στενούς δεσμούς με την πόλη μου, που συχνά πυκνά επισκέπτομαι, έχω μια αίσθηση ότι είμαι μετέωρη μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας ουσιαστικά».

Το σίγουρο είναι ότι ασχολούνται και οι δημοσιογράφοι περισσότερο με την προσωπική σου ζωή. Πώς το αντιμετωπίζεις; Πώς σου φαίνεται αυτό;

«Δίκαιο. Με την έννοια ότι έχω πάρει την απόφαση να εκτεθώ. Από τη στιγμή αυτή υπάρχουν διάφορες προεκτάσεις και διάφορα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, διαβάζω μια συνέντευξη του τάδε, όπου μιλάει για την προσωπική του ζωή, κι εμείς στην εκπομπή το σχολιάζουμε. Πώς θα μπορούσα να πω: Ναι, εγώ θα το κάνω αυτό, αλλά παρακαλώ πολύ εσείς με εμένα όχι; Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα».

Αληθεύει ότι ετοιμάζεσαι να ανέβεις τα σκαλιά της εκκλησίας με τον καλό σου;

«Πραγματικά μπορώ να σου πω ότι αυτό μπορεί να το έλεγαν μέχρι πέρυσι. Από πέρυσι και μετά δεν ισχύει».

Ας ξαναγυρίσουμε στην εκπομπή. Καταρχάς έγινε μια ανανέωση στα πρόσωπα. Τι περιμένεις από την εκπομπή φέτος;

«Θεωρώ ότι πραγματικά το Κους κους ήταν, είναι και θα είναι μια εκπομπή... σύγχρονης τέχνης και παραλόγου! Ο καθένας από την ομάδα είναι στον κόσμο του! Αν όμως δεν ταιριάζαμε, δεν θα συμπεθεριάζαμε».

Πόσο περνάει από το χέρι σου να προβάλεις βέτο σε μια συνεργασία που προβλέπεις ότι δεν θα έχει ανθηρό μέλλον;

«Αν υπήρχε μια τέτοια περίπτωση, που κάποιος θεωρούσα ότι δεν θα κάνει καλό στην ομάδα ή ότι δεν ταιριάζει με τους υπόλοιπους συνεργάτες, φυσικά και θα το έλεγα».

Η Ζίνα Κουτσελίνη σε συνέντευξή της είπε ότι μετάνιωσε που σε έκανε παρουσιάστρια. Τι απαντάς;

«Δεν θέλω να το σχολιάσω...».

Δεν σε στεναχώρησε αυτή η δήλωση; Δεν έχεις να πεις τίποτα;

«Εγώ τουλάχιστον κοιμάμαι ήσυχη τα βράδια. Αυτό».

Παρακολουθείς τις υπόλοιπες εκπομπές του ίδιου στυλ με τη δική σου;

«Εννοείται ότι δεν μπορώ να παρακολουθήσω μια εκπομπή που προβάλλεται την ίδια ώρα με τη δική μου. Αλλά όταν τελείωσε η εκπομπή το καλοκαίρι και κάποιες άλλες συνεχίζονταν, ναι, τις παρακολουθούσα. Δεν σχολιάζω ποτέ, όμως, ανθρώπους που κάνουν το ίδιο πράγμα με μένα, γιατί δεν το θεωρώ σωστό».

Έχεις έρθει ποτέ σε δύσκολη θέση κρίνοντας κάποιο άτομο μέσω της εκπομπής σου;

«Όχι, γιατί είμαι πολύ προσεκτική σε αυτά που λέω».

Δεν έχει τύχει δηλαδή να σε πάρει κάποιος τηλέφωνο και να σου πει γιατί μίλησες για εκείνον με τον άλφα ή βήτα τρόπο;

«Όλα αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει δυο τρεις το πολύ αντιδράσεις, οι οποίες όμως δεν ήταν σε αυτό το επίπεδο. Τίποτα ακραίο. Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι με εμπάθειες και προσπαθούμε να σχολιάσουμε πράγματα που έχουν ήδη δηλώσει σε συνεντεύξεις τους ή σε βίντεο της εκπομπής».

Στη συντροφιά σου έχεις κρατήσει δύο παλιές φίλες...

«Την Κλεοπάτρα Πατλάκη... Είναι η φίλη-φίδι, όπως την αποκαλώ περιπαικτικά, και τη νιώθω έναν πολύ δικό μου άνθρωπο, αλλά και τη Μαρία Ηλιάκη».

Μαζί σας ήταν στο αρχικό τιμ και ο Νίκος Μουτσινάς, που φέτος ξεκινάει κάτι καινούργιο. Τι του εύχεσαι;

«Καλή του επιτυχία!».

Μιλήσατε καθόλου;

«Ναι, και με μηνύματα...».

Τι λέει, έχει άγχος;

«Δεν είναι φυσικό αυτό; Είναι ωραίο τυπάκι και στηρίζεται στα πόδια του και θέλουμε να πάει καλά. Χρειαζόταν μια αλλαγή στο τηλεοπτικό τοπίο άλλωστε, κάτι διαφορετικό».

Την περσινή χρονιά έγιναν αρκετές αποκαλύψεις για τη σκοτεινή πλευρά της σόουμπιζ. Έγιναν αρκετές συλλήψεις γνωστών ατόμων για κατοχή και χρήση ναρκωτικών, ενώ η υπόθεση του Νίκου Σεργιανόπουλου ακόμη απασχολεί το κοινό. Είναι έτσι η σόουμπιζ; Σκοτεινή και ανήθικη όπως παρουσιάζεται;

«Τέτοια κρούσματα μπορεί να υπάρχουν σε κάθε χώρο ή κοινωνική τάξη, απλώς ο κόσμος της σόουμπιζ προβάλλεται περισσότερο, είναι άνθρωποι γνωστοί και είναι φυσικό ένα δικό τους ολίσθημα να μεγιστοποιείται, γιατί αναφερόμαστε σε γνωστό πρόσωπο. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει για παράδειγμα και σε έναν τραπεζικό, αλλά σίγουρα εκείνος δεν συγκεντρώνει τη δημοτικότητα που συγκεντρώνει ένας ηθοποιός, ας πούμε».