6 κυρίες της διεθνούς σόουμπιζ που έζησαν τη βία και μοιράστηκαν δημόσια την εμπειρία τους

25.11.2022
6 κυρίες της διεθνούς σόουμπιζ που έζησαν τη βία και μοιράστηκαν δημόσια την εμπειρία τους
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που γιορτάζεται σήμερα (25/11) και έχοντας ήδη αναφερθεί σε μερικές ελληνίδες που έχουν μιλήσει δημόσια για τις δικές τους εμπειρίες θυμόμαστε και μερικές μαρτυρίες ξένων, διάσημων γυναικών που επίσης πέρασαν άσχημα στο πλευρό συντρόφων τους και μοιράστηκαν τις δικές τους αλήθειες.

Η έμφυλη βία είναι ένα καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο. Περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη, κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας όσων την υφίστανται. Ακόμη και οι απειλές τέτοιων πράξεων, ο εξαναγκασμός ή/και η στέρηση ελευθερίας – αποτελούν έμφυλη βία είτε αυτή είναι σωματική/φυσική, ψυχολογική ή λεκτική.

Ιδού τι έχουν αναφέρει κατά καιρούς μερικές κυρίες της διεθνούς σόουμπιζ για καταστάσεις που έχουν βιώσει οι ίδιες και πώς τις αντιμετώπισαν.

Halle Berry

Επαγγελματική βοήθεια χρειάστηκε για να αντιμετωπίσει τα "θέματά" της η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός και δεν ντρέπεται να το παραδεχτεί δημόσια. Η Halle Berry αποκάλυψε ότι ξεκίνησε να κάνει ψυχοθεραπεία όταν ήταν 10 χρονών για να μπορέσει να διαχειριστεί τον αλκοολικό πατέρα της. Η 56χρονη ηθοποιός βλέπει ακόμη τον ειδικό σε μεμονωμένες περιπτώσεις όταν νιώθει ότι το χρειάζεται. «Κάνω ψυχοθεραπεία όταν έχω ανάγκη από τότε που ήμουν 10 ετών. Ο πατέρας μου ήταν αλκοολικός και πολύ βίαιος και η μητέρα μου με ωθούσε να μιλώ σε έναν τρίτο, ανεπηρέαστο άνθρωπο», εξηγεί η Berrt τονίζοντας ότι αυτό τη βοηθά τόσο πολύ που συνεχίζει να το κάνει ακόμη και τώρα όταν ζορίζουν τα πράγματα.

Rihanna

Στις 8 Φεβρουαρίου 2009, λίγες μέρες πριν τα 21α γενέθλιά της, η Rihanna ακύρωσε ξαφνικά την προγραμματισμένη εμφάνισή της στα 51α Βραβεία Grammy, ενώ στις ώρες που ακολούθησαν έγινε γνωστό πως η νεαρή τραγουδίστρια είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από τον τότε σύντροφό της, Chris Brown. Τρία χρόνια αργότερα, η ίδια μίλησε για το περιστατικό στην εκπομπή της Oprah Winfrey, εξηγώντας ότι, πέρα από τον σωματικό και ψυχικό πόνο που της προκάλεσε ο ξυλοδαρμός της, τεράστιο ήταν και το βάρος της συνειδητοποίησης όσων είχαν αλλάξει στη ζωή της μέσα σε λίγα λεπτά: "Έχασα τον καλύτερό μου φίλο. Όσα ήξερα άλλαξαν μέσα σε μια βραδιά και αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσα να διαχειριστώ" είπε, μεταξύ άλλων η Riri, η οποία σήμερα θεωρεί ξανά φίλο της τον Κρις.

Mariah Carrey

"Η κακοποίηση περιλαμβάνει αρκετές κατηγορίες Πιστεύω ότι απλά μπαίνεις σε μια κατάσταη και νιώθεις κλειδωμένος.. Για εμένα το να μπορέσω να βγω έξω από αυτή τη σχέση γιατί υπήρξε δεσμός γάμου και επαγγελματικός μαζί όπου αυτός ο άνθρωπος έλεγχε τη ζωή μου", αποκάλυψε η Mariah Carrey

Ανοιχτά δεν το έχει πει ποτέ ανοιχτά, όμως πρέπει να αναφέρεται στον πρώην σύζυγό της, Tomy Motola

Reese Witherspoon

Σε συνέντευξή της στην Oprah Winfrey, η Reese Witherspoon είχε αποκαλύψει πως είχε υπάρξει σε μια κακοποιητική σχέση. «Τράβηξα μια γραμμή και γύρισε το μυαλό μου και ήξερα ότι θα είναι πολύ δύσκολο αλλά δεν μπορούσα να συνεχίσω. Το να βγαίνεις από αυτές τις καταστάσεις δεν είναι εύκολο γιατί σε γεμίζουν με αμφιβολίες για τον εαυτό σου, ειδικά αν κάποιος σου καταστρέφει την αυτοπεποίθηση. Δεν είχα αυτοπεποίθηση. Τώρα είμαι διαφορετικός άνθρωπος», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Jennifer Lopez

Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι πάντα σωματική, όμως παραμένει σοβαρή και μεμπτή. Στην αυτοβιογραφία της, με τίτλο "True Love" η Jennifer Lopez αποκαλύπτει τη δική της εμπειρία, η οποία αφορούσε σε συναισθηματική κακοποίηση.

"Δεν είχα ποτέ μαυρισμένο μάτι ή σκισμένο χείλςο όμως υπήρξα σε σχέσεις όπου ένιωσα κακοποιημένη με τον έναν τρόπο ή τον άλλο: νοητικά, συναισθηματικά, λεκτικά... Ξέρω πώς νιώθεις όταν η ψυχή σου εξαφανίζεται από τον τρόπο με τον οποίο σου φέρεται ο άλλος".

Kim Kardashian

Και η Kim Kardashian θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Όταν ήταν 19 ετών η Κμ παντρεύτηκε τον μουσικό παραγωγό Damon Thomas, τον οποίο και χώρισε τρία χρόνια αργότερα, λόγω εκτεταμένης ενδοοικογενειακής βίας. Στην κατάθεσή της στο δικαστήριο, μεταξύ άλλων, η Kim είχε αποκαλύψε τι χρειάστηκε να υπομείνει

"Πριν φύγουμε από το σπίτι, ο Damon με χτύπησε στο πρόσωπο και κόπηκαν τα χείλημου. Έπεσα στο κρεβάτι και χτύπησα άσχημα το γόνατό μου. [σε άλλη περίσταση] με πέταξε από τη μιιά πλευρά του δωματίου στην άλλη και χτυπησα το κεφάλι μου στην πόρτα. Σηκώθηκα και έτρεξα προς τη έξοδο. ήμουν τρομοκρατημένη"