Η 94χρονη Daphne Selfe είναι το μεγαλύτερο σε ηλικία supermodel στον κόσμο και σπάει όλα τα στερεότυπα της ομορφιάς

19.10.2022
Η 94χρονη Daphne Selfe είναι το μεγαλύτερο σε ηλικία supermodel στον κόσμο και σπάει όλα τα στερεότυπα της ομορφιάς
Γιατί, πραγματικά, η ομορφιά, το στυλ και η κομψότητα δεν έχουν ηλικία!

Όταν αναφερόμαστε στον όρο «κόσμος του μόντελινγκ», φανταζόμαστε συνήθως γυναίκες και άνδρες σε νεαρή ηλικία να περπατούν στην πασαρέλα και να ποζάρουν στα εξώφυλλα δημοφιλών περιοδικών. Και δεν είναι περίεργο, καθώς το τυπικό όριο ηλικίας για τα μοντέλα, στα περισσότερα πρακτορεία μοντέλων, είναι 16-21 ετών και όσο πιο νεανική εικόνα μπορεί να δημιουργήσει το μοντέλο, τόσο καλύτερο είναι για το πρακτορείο. Υπάρχουν όμως και πολλές εξαιρέσεις στις οποίες έχουμε αναφερθεί κατά καιρούς και αυτό το στερεότυπο τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει να ισχύει.

Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από το supermodel Daphne Selfe, η οποία έχει κλείσει αισίως τα 94 της χρόνια, είναι το μακροβιότερο supermodel στον κόσμο και μπορεί να διαφωνήσει με όλα τα ηλικιακά στερεότυπα που επιβάλλει η βιομηχανία ομορφιάς, αποδεικνύοντας ότι η ηλικία σημαίνει μόνο περισσότερη κομψότητα και γοητεία.

Η καριέρα της Daphne Selfe ξεκίνησε πριν από πολύ καιρό και εμπνεύστηκε από τους Βρετανούς βασιλείς

Η μεγαλύτερη σε ηλικία επαγγελματίας μοντέλο στον κόσμο, η Daphne Selfe, έκλεισε τα 94 φέτος και λέει ότι «δεν βγαίνει στη σύνταξη». Βρετανίδα στην καταγωγή, αυτή η κυρία έχει πάνω από 70 χρόνια εμπειρίας στο μόντελινγκ. Έχει δουλέψει για πολλές διάσημες μάρκες, μεταξύ των οποίων οι Dolce & Gabbana, πόζαρε για διάφορους καλλιτέχνες, εμφανίστηκε στην τηλεόραση και έγραψε ακόμη και απομνημονεύματα. Ένα από τα πιο αγαπημένα γεγονότα στη ζωή της ήταν ότι συμπεριλήφθηκε στη λίστα των τιμών της Πρωτοχρονιάς της Βασίλισσας και μάλιστα κατέχει μετάλλιο Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Το style icon της ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ και σε μια από τις συνεντεύξεις της είπε: «Υποθέτω ότι με έναν τρόπο πάντα κοιτούσαμε τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, τη νεαρή βασίλισσα, που φυσικά ήταν υπέροχη. Όλοι έζησαν τόσο λαμπερές ζωές ή έτσι νομίζαμε. Ενώ τώρα, ο κόσμος δεν θέλει πια να φοράει τα καλά του, κάτι που νομίζω ότι είναι πολύ κρίμα γιατί μου αρέσει να το κάνω!».

Το μοντέλο ασχολείται με τη μόδα και την ομορφιά σε όλη τη ζωή της

Ο κόσμος της μόδας ανακάλυψε τη Selfe το 1949, όταν ήταν μόλις 21 ετών. Θυμάται αυτή τη στιγμή: «Δούλευα σε ένα κατάστημα στο Reading, δυτικά του Λονδίνου και είχαν έναν διαγωνισμό, μια επίδειξη μόδας. Όλα τα κορίτσια ήθελαν να πάνε και το έπαθλο ήταν να είναι στο εξώφυλλο του Reading & Berkshire Review. Νίκησα».

Ο ίδιος ο κόσμος του μόντελινγκ ήταν τόσο διαφορετικός τότε. Σήμερα, πολλά μοντέλα αντιπροσωπεύουν προσωπικές επωνυμίες αξίας εκατομμυρίων και έχουν ατζέντηδες που διαπραγματεύονται τι είδους δουλειά θα κάνουν ή δεν θα κάνουν.

Ωστόσο, η Selfe ξεκίνησε την καριέρα της σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο και όπως είπε σε συνέντευξή της, «το μόντελινγκ τότε δεν είχε καμία σχέση με το τώρα. Οι έγχρωμες φωτογραφίες είχαν μόλις έρθει. Δεν είχαμε Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο. Αυτό έγινε μόνο τα τελευταία 25 χρόνια. Οι κύριες πασαρέλες μας ήταν στα μεγάλα καταστήματα στο Λονδίνο, το Northampton και το Bournemouth. Μόνο ένα ή δύο κορίτσια πήγαν ποτέ στο Παρίσι. Ο κόσμος δεν είχε ακούσει ποτέ για κανέναν που να ήταν μοντέλο».

Στα 94 της, το μοντέλο είναι ακόμα γεμάτη σφρίγος και έχει ένα ταμπεραμέντο που μοιάζει με φωτιά.

Ούσα ένα δραστήριο άτομο σε όλη της τη ζωή, η Selfe εξακολουθεί να είναι γεμάτη ενέργεια. Δεν οδηγεί πια, αλλά ταξιδεύει με χαρά σε διαφορετικά μέρη με το τρένο από το σπίτι της στο Μπάλντοκ του Χέρτφορντσάιρ. Έχει 3 παιδιά που είναι όλα γύρω στα πενήντα και εξήντα και είναι επίσης ευλογημένη με 4 εγγόνια που είναι στα είκοσί τους. Είναι χήρα αλλά βγαίνει περιστασιακά και γνωρίζει νέους ανθρώπους στο θέατρο ή σε άλλα μέρη.

Έχει καλή υγεία, αν και η αγγειίτιδα στα πόδια της δεν της επιτρέπει να φοράει πια τακούνια. Και είναι αναμφισβήτητα, προφανώς όμορφη, γι' αυτό, στα 70 της, χαρακτηρίστηκε ως η γιαγιά όλων των επιστροφών στον χώρο της μόδας και εμφανίστηκε στον κόσμο ως ένα σούπερ μόντελ που σπάει τα στερεότυπα για τη νέα χιλιετία.

Η Selfe έχει γίνει σύμβολο μιας νέας εποχής στο μόντελινγκ

Η Daphne συνεχίζει να δίνει άλλη εικόνα στον κόσμο της μόδας και η εμφάνισή της είναι σύμβολο της δύναμης των ηλικιωμένων γυναικών στη μόδα, η αρχή μιας ιδιαίτερης εποχής, την οποία τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούν τώρα την «αναγέννηση του γκρι». Έχει μερικές σοφές συμβουλές για όλα τα μοντέλα που ξεκινούν, αλλά αποδεικνύεται ότι ισχύουν για όλες τις γυναίκες στη Γη.

Λέει, «Το να φροντίζεις την υγεία σου είναι το πιο σημαντικό πράγμα γιατί το μόντελινγκ είναι σκληρή δουλειά αν το κάνεις σωστά. Είναι πολλές ώρες, πολλή περιπέτεια, πολλή σωματική δραστηριότητα και επίσης χρειάζεσαι μια καλή ηθική εργασίας. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει να είσαι στην ώρα σου, να μη μπερδεύεσαι όταν είσαι εκεί και να μένεις μακριά από το τηλέφωνό σου».

Προσθέτει κάποιες λεπτομέρειες για τον τρέχοντα τρόπο ζωής της, εξηγώντας: «Κάνω μια σειρά από ασκήσεις τις περισσότερες μέρες, κάτι ανάλογο με τη γιόγκα, κάνω μπαλέτο, λίγα βάρη, αλλά και στατικό ποδήλατο. Φυσικά, δεν μπορώ να κάνω τα πάντα κάθε μέρα, αλλά κάνω πάντα κάποιες διατάσεις».