Από την Helen Mirren στην Olivia Coleman: Όλες οι ηθοποιοί που ενσάρκωσαν τη βασίλισσα Ελισάβετ στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη

11.09.2022
Από την Helen Mirren στην Olivia Coleman: Όλες οι ηθοποιοί που ενσάρκωσαν τη βασίλισσα Ελισάβετ στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη
Η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ έφυγε από τη ζωή στις 8/9/2022 έχοντας συμπληρώσει 70 χρόνια στον θρόνο, έχοντας διορίσει 15 πρωθυπουργούς και αφήνοντας πίσω 4 παιδιά, 8 εγγόνια και 12 δισέγγονα. Η ζωή της παρουσίαζε πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξ ου και την είδαμε ουκ ολίγες φορές ως θέμα σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Ιδού οι ηθοποιοί που την έχουν ενσαρκώσει μέσα στα χρόνια.

Emma Thompson, “Walking the Dogs”

Η Dame Emma Thompson ενσάρκωσε τη βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ στην τηλεοπτική ταινία "Playhouse Presents: Walking the Dogs” (2012) η οποία πραγματεύεται τη διαβόητη διάρρηξη του Μπάκιγχαμ από τον Michael Fagan το 1982.

Helen Mirren, “The Queen”

Το φιλμ ττου Stephen Frears “The Queen” (2006) στην ουσία πραγματευόταν τα όσα συνέβησαν μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Diana. Για την ερμηνεία της στην ταινία, η Dame (επίσης) Mirren κέρδισε Όσκαρ ενώ το φιλμ ήταν υποψήφιο σε ακόμη 5 κατηγορίες (Best Picture, Best Original Screenplay, Best Directing, Costume Design, και Music).

Kristin Scott Thomas, “The Audience”

Τον ρόλο της βασίλισσας Ελισάβετ στο θεατρικό "The Audience" είχαν αναλάβει και η Helen Mirren και η Kristin Scott Thomas. Η Thomas ανέλαβε το 2015 στο Apollo Theatre του Λονδίνου και έλαβε επίσης τον τίτλο της Dame από τη βασίλισσα την ίδια. Σημειώνεται επίσης πως αυτό το θεατρικό υπήρξε η έμπνευση για το θρυλικό (ήδη) The Crown του Netflix.

Claire Foy, “The Crown”

Η Claire Foy ήταν η πρώτη ηθοποιός που ενσάρκωσε τη βρετανίδα μονάρχη στην εξαιρετικά δημοφιλή σεριά του Netflix και η ερμηνεία της της χάρισε μια Χρυσή Σφαίρα και ένα Screen Actors Guild Award. Η σειρά έκανε πρεμιέρα το 2016 και η Foy ήταν η βασίλισσά του για τις δύο πρώτες σεζόν.

Olivia Colman, “The Crown”

Για τις επόμενες δυο σεζόν τα "ηνία" ανέλαβε η βραβευμένη με Όσκαρ Olivia Colman, της οποίας η ερμηνεία της χάρισε ένα βραβείο Emmy και μια Χρυσή Σφαίρα, επίσης.

Imelda Staunton, “The Crown”

Η Imelda Staunton αναλαμβάνει τον ρόλο της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ για τις σεζόν 5 και 6 της σειράς The Crown οι οποίες θα ασχολούνται με τα όσα έχουν συμβεί μεταξύ του 1990 και του 2003 και αναμένονται το 2023. Τα γυρίσματα της σεζόν έχουν σταματήσει προς το παρόν, βέβαια, σε ένδειξη πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας.

Sarah Gadon, “A Royal Night Out”

Η ρομαντική κωμωδία του 2015 δείχνει τη βασίλισσα σε νεαρή ηλικία μαζί με την αδελφή της πριγκίπισσα Μαργαρίτα (Bel Powley) να περνούν μία νύχτα μακριά από το Μπάκιγχαμ για να γιορτάσουν την ημέρα της απελευθέρωσης.

Neve Campbell, “Churchill: The Hollywood Years”

Η Neve Cambell ανέλαβε τον ρόλο της Ελισάβετ στο φιλμ παρωδία του 2004 όπου η βασίλισσα ερωτεύεται τον Winston Churchill (Christian Slater)

Freya Wilson, “The King’s Speech”

“The King’s Speech” είχε ως πρωταγωνιστή των πατέρα της βασίλισσας Ελισάβετ, τον Γεώργιο VI, τον οποίο ενσάρκωσε ο Colin Firth (και κέρδισε και Όσκαρ)

Jane Alexander, “William & Catherine: A Royal Romance”

Η βραβευμένη με Emmy και Tony, ηθοποιός, Jane Alexander πρωταωνίστησε ως βασίλισσας Ελισάβετ στη τηλεοπτική ταινία του 2011 “William & Catherine: A Royal Romance” που ασχολήθηκε, προφανώς, με το ρομάντζο των Cambridges.

Maggie Sullivan, “Harry & Meghan, A Royal Romance”

H Maggie Sullivan ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ στην ταινία του Lifetime “Harry & Meghan, A Royal Romance” καθώς και στο sequel του, “Harry & Meghan, Becoming Royal.”

Barbara Flynn, “The Queen”

Το βρετανικό Channel 4 παρουσίασε την ταινία “The Queen” (2009), με 5 διαφορετικές ηθοποιούς να ενσαρκώνουν τη βασίλισσα σε διαφορετικές φάσεις της ζωής της, τις Barbara Flynn, Samantha Bond, Emilia Fox, Susan Jameson και Diana Quick για την ακρίβεια.

Rosemary Leach, “Margaret”

Η Rosemary Leach (η οποία έχει πεθάνει στο μεταξύ) ερμήνευσε τον ρόλο της βασίλισσας Ελισάβετ στην τηλεταινία Margaret (2009) που ασχολούνταν με την πρώην πρωθυπουργό Margaret Thatcher. Για την ιστορία, η ταινία είχε εξοργίσει το Παλάτι καθώς υπονούσε πως ήταν η βασίλισσα που είχε ενθαρρύνει τη Thatcher να παραιτηθεί.