Η Γιούλικα Σκαφιδά έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, πέρασε ένα βράδυ στο κρατητήριο και μοιράζεται τις σκέψεις της για τη γυναικεία κακοποίηση

09.06.2022
Η Γιούλικα Σκαφιδά έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, πέρασε ένα βράδυ στο κρατητήριο και μοιράζεται τις σκέψεις της για τη γυναικεία κακοποίηση
Μέσα από μία ανάρτησή της η Γιούλικα Σκαφιδά μοιράστηκε μια τραυματική (από πολλές απόψεις) εμπειρία που είχε πρόσφατα εγείροντας με τον δικό της τρόπο ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται, επί της ουσίας, από την ευρύτερη κοινωνία η γυναικεία κακοποίηση.

Τις τελευταίες ώρες, το όνομα της Γιούλικας Σκαφιδά συζητιέται πολύ και η αφορμή δεν είναι κάποια ερμηνεία της στο θέατρο ή την τηλεόραση.

Μία ανάρτησή της με τίτλο: "Μία νύχτα στο αυτόφωρο ή Πόσο αληθινά έτοιμοι είμαστε να μιλήσουμε για την κακοποίηση" έφερε τη συζήτησε σε ένα φλέγον ζήτημα που τον τελευταίο καιρό απασχολεί όλους (δυστυχώς) ολοένα και περισσότερο.

"Πριν λίγες μέρες πέρασα τη νύχτα μου στο αυτόφωρο. Έπεσα θύμα ξυλοδαρμού επειδή προσπάθησα να υπερασπιστώ κοντινό μου άνθρωπο που δέχεται καιρό τώρα κακοποιητική συμπεριφορά", ξεκινά την ανάρτησή της η δημοφιλής ηθοποιός τονίζοντας ότι το κείμενο που θα ακολουθούσε δεν είναι μία προσωπική εξομολόγηση γι’αυτήν την άσχημη εμπειρία. "Γι’αυτά έχω μιλήσει στους δικούς μου ανθρώπους: Κλειστοφοβία που ανακάλυψα πως έχω ή που απέκτησα, τη σοκαριστική στιγμή που σου ζητάν να λύσεις και να παραδώσεις τα κορδόνια σου από φόβο μήπως κάνεις κακό στον εαυτό σου, Τη μυρωδιά και τα σκοτάδια ενός παγωμένου δωματίου που θα κουβαλάω μέσα μου για καιρό ακόμα", εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι αυτά όλα τα διαχειρίζεται.

"Θα ήθελα να μιλήσω για τη γυναικεία κακοποίηση", εξηγεί η Γιούλικα Σκαφιδά εκφράζοντας την άποψη ότι η Κοινωνία Αντιμετωπίζει τη γυναικεία κακοποίηση με μεγάλη υποκρισία. "Γιατί ενώ στη θεωρία υπερασπίζεται τα θύματα και καταδικάζει τετοιες συμπεριφορές, Στην πράξη στρέφει αλλού το βλέμμα. Οι γείτονες φοβούνται να μιλήσουν, Οι επαγγελματίες φοβούνται να μπλέξουν, κοινωνικοί φορείς ζητάνε αποδεικτικά στοιχεία", εξηγεί προσθέτοντας ότι εκτός από τη σωματική βία υπάρχει και η λεκτική βία και η ψυχολογική βία, οι οποίες είναι πιο ύπουλες από την σωματική γιατί δεν αφήνουν σημάδια και παίζουν με το μυαλό των θυμάτων.

"Μία κακοποιημένη γυναίκα δεν είναι αναγκαστικά μόνο αυτή που τριγυρνάει στους δρόμους της Αθήνας κλαμμένη με μελανιές στο σώμα. Είναι και μια γυναίκα που έχει χαμόγελο στα χείλη, αγάπη για τη ζωή, μπορεί να είναι καλοντυμένη, να δείχνει ευτυχισμένη.Όσοι όμως τη γνωρίζουν καλα,βλέπουν τη σιωπή και τον φόβο πίσω από το βλέμμα.
Ένας κακοποιητής δε μοιάζει με τους κακούς στα αμερικανικά μπλοκμπάστερ, δεν έχει τρία αυτιά,γαμψή μύτη και μακριά κοφτερά νύχια.Κυκλοφορεί δίπλα μας.Ίσως είναι καλοντυμένος, ίσως είναι πολύ ευγενικός,Ίσως έχει μία δουλειά με κύρος", συνέχισε ενώ ολοκλήρωσε με μια συγκλονιστική σκέψη.

"Με μεγάλη απογοήτευση διαπίστωσα μέσα από την εμπειρία μου ότι μια γυναίκα που έχει πέσει θύμα κακοποίησης λεκτικής, σωματικής ή ψυχολογικής, θα βρει το δίκιο της μόνο εάν γίνει ένας αριθμός.
Γυναικοκτονία Νο 160
. Θα δούμε την υπόθεση στην τηλεόραση, θα λυπηθούμε, θα εκφράσουμε τη συμπάθεια μας στο θύμα και ας μην το γνωρίζαμε", ολοκληρώνει η ηθοποιός και τα σχόλια έδειξαν ότι ο σκοπός της, δηλαδή να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με το ζήτημα αυτό, επετεύχθη. Προς ποια κατεύθυνση, θα κριθεί από τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς.