Eurovision 2022: Οι διοργανωτές απαγόρευσαν τη συμμετοχή της Ρωσίας στον φετινό διαγωνισμό

25.02.2022
Eurovision 2022: Οι διοργανωτές απαγόρευσαν τη συμμετοχή της Ρωσίας στον φετινό διαγωνισμό
Στη σκιά του πολέμου που κήρυξε ο πρόεδρος Putin εναντίον της Ουκρανίας η απόφαση της EBU

Δυο μέρες μετά την κήρυξη πολέμου από τη Ρωσία στην Ουκρανία και ενώ 24 ώρες νωρίτερα οι υθίνοντες είχαν υποστηρίξει ότι η ρωσική συμμετοχή συνέχιζε να είναι δεκτή στον μουσικό διαγωνισμό του 2022, η απόφαση αυτή άλλαξε.

Με επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης ( European Broadcasting Union - EBU) που διοργανώνει και την εκδήλωση κάθε χρόνο έγινε γνωστό ότι η Ρωσία δεν θα γίνει, τελικά, δεκτή στο φετινό διαγωνισμό.

"Η EBU ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει ρωσική συμμετοχή στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της EBU πήρε αυτή την απόφαση ύστερα από σύσταση του ανώτερου οργάνου του και βασισμένο στους κανόνες και της αρχές της EBU.
Η απόφαση αντικατοπτρίζει την ανησυχία του ότι υπό την αλήθεια της άνευ προηγουμένου κρίσης στην Ουκρανία η όποια ρωσική συμμετοχή φέτος θα έφερνε τον διαγωνισμό σε πιθανή ανυποληψία", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση όπου στο τέλος τονίζεται ότι η επιτροπή θα συνεχίσει να ενωνει τα κοινά σε όλη την Ευρώπη μέσα από τη μουσική.

Στο παρασκήνιο αυτής της απόφασης σημειώνεται ότι ουκ ολίγες χώρες είχαν ήδη απειλήσει να αποσύρουν τις συμμετοχές τους σε περίπτωση που δεν έφευγε η Ρωσία.

Ο διαγωνισμός φέτος θα πραγματοποιηθεί -εκτός απροόπτου- μεταξύ 10 και 14 Μαΐου στο Τορίνο της Ιταλίας καθώς πέρισυ νίκησαν για τη γειτονική χώρα οι ροκάδες Måneskin [φωτό επάνω]