H Μαρία Σαράποβα επιλέγει Nike!

13.10.2009
Η πιο ακριβοπληρωμένη παίχτρια τένις στον κόσμο για το 2006, η Μαρία Σαράποβα, φωτογραφίζεται για τη Nike μας μιλάει για το πώς επηρεάζει ο τρόπος ντυσίματος της τον τρόπο που παίζει τένις, αλλά πώς νιώθει στη διάρκεια των φωτογραφήσεων, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη!

Advertorial

Η πιο ακριβοπληρωμένη παίχτρια τένις στον κόσμο για το 2006, η Μαρία Σαράποβα, φωτογραφίζεται για τη Nike μας μιλάει για το πώς επηρεάζει ο τρόπος ντυσίματος της τον τρόπο που παίζει τένις, αλλά πώς νιώθει στη διάρκεια των φωτογραφήσεων, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη!

Ε: Σε προβληματίζει η προσπάθεια που απαιτείται;

Maria Sharapova: Συνήθως την προσπάθεια τη σκέφτομαι την ώρα που ξυπνάω το πρωί διότι καταλαβαίνω τι διάθεση έχω και τι νιώθω και αν θέλω να νιώσω άνετα. Ή, αν δεν θέλω να νιώσω και πολύ άνετα (γέλια), έχω κι αυτή τη δυνατότητα. Ωστόσο, εξαρτάται από το πώς νιώθεις και πώς σου έρχεται να εκφραστείς κάθε μέρα.

Ε: Το τζάκετ, λοιπόν, που φοράς είναι ένα "87".

Maria Sharapova: Ναι, ένα "87". Λόγω των γενεθλίων μου. Πίστευα ότι το νούμερο ένα θα ήταν cool γιατί πάντα κανείς θέλει να είναι πρώτος. Μετά όμως σκέφτηκα ότι αυτό θα ήταν πολύ cliché. Έτσι λοιπόν, σκέφτηκα, γιατί να μην επιλέξω τη χρονιά που γεννήθηκα; Τότε γεννήθηκα εγώ...και ένα ακόμα άτομο ήρθε τότε στον κόσμο. Ορίστε, λοιπόν. Έχω ένα μπλουζάκι με νούμερο. Πολύ cool.

Ε: Πώς νομίζεις ότι επηρεάζει το άθλημά σου τον τρόπο που ντύνεσαι;

Maria Sharapova: Το άθλημά μου σχετίζεται με τη μόδα. Έτσι λοιπόν μπορώ να εκφράσω την ατομικότητά μου μέσω των ενδυμάτων που φοράω στο γήπεδο. Πρέπει όμως παράλληλα να νιώθω άνετα για να αντιμετωπίσω τους αντιπάλους. Αυτό φαίνεται και εκτός γηπέδου.

Ήταν απολαυστική η συνεργασία με τη Nike, τους σχεδιαστές και όλη την ομάδα που επιμελήθηκε την όλη εμφάνισή μου. Από το φόρεμα έως τα υποδήματα και το τσαντάκι που φοράω στο γήπεδο, τα πάντα έδεσαν μεταξύ τους δημιουργώντας μια όμορφη όψη και αίσθηση μετά από πολλές συζητήσεις.

Πριν από ένα χρόνο συμμετείχα σε μια σύσκεψη για το σύνολο που θα φορούσα. Έμπνευσή μου ήταν τα ταξίδια, ότι μου αρέσει και ότι νιώθω άνετα να φοράω, αλλά και τι με εμπνέει από ολόκληρο αυτό τον κόσμο. Είναι σίγουρα ένα ταξίδι γεμάτο έμπνευση.

Θυμάμαι ότι είχαμε δημιουργήσει ένα σύνολο γεμάτο παραδοσιακά στοιχεία και πάντοτε σε λευκό χρώμα. Προσπαθούμε όμως πάντα να χρησιμοποιούμε νέα υλικά και τεχνολογίες για να κάνουμε τα ενδύματα καλύτερα. Δουλεύουμε με τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα προσπαθώντας να κάνουμε ενδιαφέρον ένα λευκό σύνολο.

Γι’ αυτό μια χρονιά δημιουργήσαμε σορτς. Σκεφτόμαστε μικρούς δημιουργικούς τρόπους για να κάνουμε τον κόσμο να εκπλαγεί, σαν να αναρωτιέται "Ωχ, μα τι κάνει αυτή;" Ο κόσμος δεν ξέρει τι να περιμένει και πιστεύω ότι αυτό είναι υπέροχο.

Ε: Πιστεύεις ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για εσένα, στο τένις, όπως και να επιδεικνύεις εκεί το δικό σου στιλ;

Maria Sharapova: Απολύτως. Προσπαθείς να κερδίσεις την προσοχή όλων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προσπαθείς λοιπόν να ανεβάσεις τον πήχη ψηλότερα κάθε φορά και προσπαθείς να καταπλήξεις τον κόσμο και προσπαθείς να παρουσιάσεις το καλύτερο στους άλλους, το καλύτερο που μπορείς.

Το πιο ωραίο σε αυτή την ιστορία είναι ότι το σύνολο που φοράς δεν θα αρέσει σε όλους. Αν νομίζεις ότι κάθε φορά θα σε αγαπούν, θα απογοητευτείς. Στον ένα μπορεί να αρέσει ένα T-shirt και ο άλλος να θεωρεί ότι μοιάζει σαν τζάκετ. Έτσι πρόκειται να είναι τα πράγματα. Διασκεδαστικό είναι επίσης να κάνεις τα πράγματα πιο "πιπεράτα". Έχεις ορισμένους αγώνες όπου μπορείς να κάνεις κάτι παραπάνω, να προσθέσεις μια λεπτομέρεια που θα τραβήξει την προσοχή.

Ε: Έχεις πολλούς που σου λένε τι να κάνεις;

Maria Sharapova: Εκτιμώ πολύ την ειλικρίνεια. Την αγαπώ την ειλικρίνεια. Λατρεύω τους ειλικρινείς ανθρώπους. Μου αρέσει όταν μου λένε ότι δεν τους αρέσω ή ότι δεν τους αρέσει κάτι... Αυτό βοηθά ώστε να δημιουργούνται καλύτερα προϊόντα και αποτελεί επιχείρημα που κάνει πιο ενδιαφέροντα τα πράγματα. Αν κάτι άρεσε στον καθένα, θα ήταν βαρετό. Αν εγώ άρεσα στον καθένα, αυτό θα γινόταν πολύ γρήγορα βαρετό.

Πιστεύω ότι η ειλικρίνεια είναι σημαντική και προσπαθώ να έχω γύρω μου ειλικρινείς ανθρώπους. Προσπαθώ να είμαι πολύ ρεαλίστρια, και παρ' ότι μερικές φορές η ζωή είναι μια τρέλα, προσπαθώ να είμαι ένας φυσιολογικός άνθρωπος και να κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να είμαι όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική.

Πιστεύω ότι είναι πραγματικά σημαντικό να παραμένεις ειλικρινής προς τον εαυτό σου και να γνωρίζεις την ιστορία σου, πού γεννήθηκες, ποιοι βρίσκονται γύρω σου και σε φροντίζουν, πώς σε ανέθρεψαν οι γονείς σου. Είμαι τυχερή επειδή έχω μια πολύ δεμένη οικογένεια και οι γονείς μου ανέκαθεν με βοηθούσαν στην πράξη.

Ε: Πώς διατηρείς τη φυσική σου κατάσταση ώστε να παίζεις το καλύτερο τένις;

Maria Sharapova: Συνειδητοποίησα μέσα στην προηγούμενη χρονιά, ειδικά μετά τον τραυματισμό μου, πόσο απαιτητικό είναι το τένις σαν ανεξάρτητο άθλημα όσον αφορά τη φυσική κατάσταση. Μπορεί να κάνεις όλες τις προπονήσεις του κόσμου, να τρέχεις, να κάνεις πεζοπορία, να κάνεις γιόγκα, πιλάτες και όλα αυτά τα πράγματα κι εγώ τα κάνω.

Μόλις όμως επιστρέφω στο γήπεδο, νιώθω σαν ψάρι έξω από το νερό διότι εμπλέκονται τόσα πολλά πράγματα στο τένις, όπως ο συντονισμός χεριού/ματιών, η κίνηση, η πλευρική κίνηση, η κίνηση προς τα εμπρός, καταλαβαίνεις, τα μικρά βήματα πριν χτυπήσεις τη μπάλα και μετά, το χτύπημα της μπάλας ανεξάρτητα από το πόση δύναμη έχεις... νιώθεις τόσο αδύναμη και τόσο έξω από το όλο πράγμα γιατί αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι σε νέο, άγνωστο περιβάλλον παρ' ότι το κάνεις τόσα χρόνια.

Το κυριότερο πράγμα που με κρατά σε καλή φυσική κατάσταση είναι να παίζω τένις όσο πιο πολύ μπορώ γιατί έτσι διατηρούμαι σε φόρμα.

Ε: Πώς καταφέρνεις να παραμένεις εστιασμένη στους στόχους σου παρ' ότι η ζωή μας αποσπά την προσοχή με τόσους πολλούς τρόπους;

Maria Sharapova: Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό επιτυγχάνεται με την πίστη που έχεις στους στόχους σου. Ξέρεις ότι πρέπει να εργαστείς σκληρά τόσο κατά τη διάρκεια της κάθε σεζόν όσο και στις ενδιάμεσες περιόδους, ξυπνάς στις 8 το πρωί ενώ οι φίλοι σου βγαίνουν τα βράδια αφήνεις όμως πίσω αυτές τις στιγμές διασκέδασης και, στο τέλος της ημέρας, ξέρεις ότι έχεις κάνει ότι ήταν δυνατόν να κάνεις. Όταν συμμετέχεις σε ένα τουρνουά δεν θα πρέπει να σε ανησυχεί τίποτα και δεν θα πρέπει να μετανιώνεις για τίποτα. Πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου.

Ε: Πώς παραμένεις εστιασμένη κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης;

Maria Sharapova: Σε σύγκριση με όσα πρέπει να κάνω μέσα στο γήπεδο του τένις, οι φωτογραφήσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν κάτι πολύ πιο εύκολο. Πιστεύω ότι συμμετέχοντας στους αγώνες και σε αυτές τις φωτογραφήσεις και ερχόμενη σε επαφή με πολύ κόσμο, το θέμα είναι να εστιάζομαι στον εαυτό μου και να νιώθω άνετα.

Αν νιώθεις άνετα με τον εαυτό σου και με το σώμα σου, είναι πολύ ευκολότερο. Είμαι τυχερή που έχω την εμπειρία. Δεν χρειάζεται να εργάζομαι με κάποιο προϊόν ή ρούχο. Απλώς εργάζομαι με το σχήμα του σώματός μου. Νιώθω πολύ άνετα με αυτό και, ανεξάρτητα από το πόσος κόσμος βρίσκεται γύρω μου, μοιάζει κάπως με τους αγώνες τένις. Όταν μπαίνεις στο γήπεδο, υπάρχει τριγύρω τόσος πολύς κόσμος που μιλά και έχει τις δικές του απόψεις, αλλά ουσιαστικά σημασία έχεις εσύ και ο αντίπαλός σου.

Ε: Μετά το τέλος της φωτογράφησης, τι γνώμη έχεις για το αποτέλεσμα; Εννοώ, σκέφτεσαι τον εαυτό σου διαφορετικά βλέποντας αυτές τις φωτογραφίες;

Maria Sharapova: Είναι ενδιαφέρον. Όταν κοιτάζω αυτές τις φωτογραφίες τις θεωρώ περισσότερο σαν κάτι καλλιτεχνικό, σαν να μπαίνω σε έναν διαφορετικό χαρακτήρα και είμαι κάποια άλλη και παίζω έναν ρόλο, παρ' ότι είμαι εγώ η ίδια ? και προφανώς θα μπορούσαν να έχουν βάλει ένα μοντέλο να κάνει το ίδιο πράγμα και να επιδείξει με τον ίδιο τρόπο το τζάκετ με κουκούλα. Όμως επέλεξαν εμένα, αλλά για μένα μοιάζει σαν να παίζω αυτό τον διαφορετικό ρόλο καθώς γίνεται η φωτογράφηση.

Κι αυτό το κάνει διασκεδαστικό γιατί πηγαίνεις από δω κι από κει και παίζεις με κάτι. Στις σημερινές φωτογραφήσεις χρησιμοποιήσαμε τρία τζάκετ με κουκούλα. Δεν είναι ότι πρέπει να κάνεις πολλά πράγματα, αλλά είμαστε χαλαροί και διασκεδάζουμε με το συνεργείο της φωτογράφησης και αστειευόμαστε με τον φωτογράφο.

Το εκπληκτικό είναι ότι, μετά τη διαδικασία, κοιτάς τις φωτογραφίες και μένεις άναυδη - υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά πλάνα και τόσες διαφορετικές στάσεις και εσύ πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα σε τόσα πολλά.

Ε: Βρίσκεις λοιπόν ότι φαίνεται σαν να έχεις διαφορετικές προσωπικότητες; Αυτό σε ικανοποιεί, έτσι δεν είναι;

Maria Sharapova: Ναι. Ναι. Σίγουρα. Ξέρεις, εξαρτάται επίσης από τη διάθεση, το φωτισμό, το στήσιμο, τα άτομα του συνεργείου... Κάθε φωτογράφος είναι τόσο διαφορετικός. Ο David ήταν πραγματικά σπουδαίος σήμερα. Όταν κάποιος δεν σε δυσκολεύει όταν συνεργάζεσαι μαζί του, είναι πολύ πιο εύκολο να είσαι κι εσύ φυσικός, να είσαι "ο εαυτός σου".

Ε: Σε εκπλήσσει ή πιστεύεις ότι ο κόσμος πραγματικά ξεχνά μερικές φορές ότι είσαι πολύ νέα; Είσαι 22 χρονών. Ακόμα μεγαλώνεις.

Maria Sharapova: Ναι, αλλά στην πράξη για το τένις είμαι αρκετά μεγάλη. (Γέλια). Είμαι 22. Τα χρόνια πέρασαν χωρίς να το καταλάβω. Μερικές φορές σκέφτομαι πού ήμουν πριν από τέσσερα χρόνια και προσπαθώ να φανταστώ πού θα είμαι μετά από τέσσερα χρόνια, αλλά πραγματικά δεν θέλω να το ξέρω. (Γέλια). Δεν θέλω να ξέρω εκ των προτέρων ούτε τι θα κάνω αύριο. Όλα καλά είναι όμως. Αυτή είναι η ζωή. Τη μια στιγμή νομίζεις ότι όλα προχωρούν πολύ αργά και την άλλη ότι τρέχουν πολύ γρήγορα. Είμαι έτοιμη όμως για κάθε πρόκληση και για κάθε περίσταση.

Πάτα play και δες το βίντεο από τη φωτογράφηση της Σαράποβα για τη Nike!