Τσιπούρα στο φούνρο με λευκό κρασί και ντομάτα

21.12.2010

Yλικά

  • 4 τσιπούρες (500 γρ. περίπου η καθεμία)
  • 1½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο
  • 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 250 γρ. μπάμιες κατεψυγμένες
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Καθαρίζουμε και αλατοπιπερώνουμε καλά τα ψάρια. Στη συνέχεια, τα ραντίζουμε με 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά. Συνεχίζουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το κύμινο και το θυμάρι, και σοτάρουμε για 5 λεπτά επιπλέον. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα και τα βγάζουμε από τη φωτιά. Τοποθετούμε τα ψάρια στο ταψί, απλώνουμε τις μπάμιες γύρω τους και τα περιχύνουμε όλα με το περιεχόμενο του τηγανιού. Ψήνουμε το φαγητό για 35 λεπτά. Σερβίρουμε με αρκετά από τα λαχανικά και το ζουμί του ταψιού.

Tip: Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στο ταψί μας και όσπρια, όπως φασόλια και ρεβίθια, τα οποία θα έχουμε βράσει προηγουμένως έτσι ώστε να είναι έτοιμα ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα υλικά. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε στη βάση του ταψιού και μισοβρασμένες πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες.