Βαρβάρα ή ασούρες

02.12.2010

Υλικά

  • 1/2 κιλό σιτάρι
  • 2 λίτρα ζεστό νερό (8 κούπες)
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα σταφίδα ξανθή
  • 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα ή καρύδια και αμύγδαλα μισά μισά
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/8 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ ή αλεύρι

Εκτέλεση

1. Πλένετε το στάρι και το βάζετε να σταθεί 12 ώρες μέσα στο ζεστό νερό, για να φουσκώσει.

2. Την επόμενη μέρα το βάζετε στη φωτιά με το ίδιο νερό, χωρίς να το στραγγίσετε, και το σιγοβράζετε για 3 ώρες. Σε χύτρα ταχύτητας χρειάζεται 1 μόνο ώρα.

3. Στραγγίζετε το στάρι και κρατάτε το χυλό. Ξεπλένετε το στάρι με λίγο νερό και στη συνέχεια προσθέτετε το νερό στο χυλό. Τον μετράτε και αν δεν είναι 7 κούπες, συμπληρώνετε με νερό.

4. Βάζετε το χυλό σε κατσαρόλα επάνω στη φωτιά, ρίχνετε μέσα μία κούπα από το βρασμένο στάρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, καθώς και το κορν φλάουρ ή το αλεύρι, αφού το διαλύσετε προηγουμένως σε λίγο από το χυλό. Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι, το βάζετε πρώτα σ’ ένα μικρό τηγάνι και το καβουρντίζετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να ροδίσει ελαφρά.

5. Βράζετε το χυλό 7-10 λεπτά να πήξει ελαφρά. Μοιράζετε τον ασουρέ σε πιάτα ή μπολάκια. Τον αφήνετε να κρυώσει και τον βάζετε στο ψυγείο να πήξει εντελώς.

6. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγη κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ