Επιλέγουμε σωστά τσάι, μια ζεστή αγκαλιά απόλαυσης!

17.04.2008
Το τσάι, εκτός από ένα υπέροχο ρόφημα με αμέτρητες γεύσεις και αρώματα, αποτελεί και τον καλύτερο σύμμαχο, τόσο για τη σωματική όσο και για την πνευματική μας υγεία!

Ενα φλιτζάνι τσάι αρωματισμένο με εσπεριδοειδή και μέντα, θα μας δώσει την έμπνευση για να ζούμε καλύτερα. Με λίγα λόγια, το τσάι αποτελεί μία «ασπίδα ζωής». Γι αυτό και εμείς, σε αυτό το τεύχος παρουσιάζουμε έξυπνες συμβουλές, έτσι ώστε το τσάι να γίνει η αγαπημένη, καθημερινή μας συνήθεια!

Γεύση και απόλαυση
Για μια πικάντικη ή εξωτική γεύση, μπορούμε στο σκέτο μαύρο τσάι, να προσθέσουμε λίγο κάρδαμο ή λίγο μπαχάρι ή και τα δύο μαζί.

Το τσάι διατηρείται ζεστό για περισσότερη ώρα, όταν το φτιάχνουμε σε μαντεμένια ή κεραμική τσαγιέρα.

Για να δώσουμε μια διαφορετική νότα στο τσάι λεμόνι, αντί να χρησιμοποιήσουμε κουταλάκι, μπορούμε να το ανακατέψουμε με ένα ξυλαράκι κανέλας.

Οταν φτιάχνουμε πράσινο τσάι, πρέπει να χρησιμοποιούμε καυτό και όχι βραστό νερό, έτσι ώστε να διατηρηθούν όλες οι ευεργετικές ιδιότητές του.

Για να μην πικρίσει το αφέψημά μας, δεν αφήνουμε ποτέ το μαύρο τσάι στο νερό παραπάνω από 5 λεπτά, ενώ το πράσινο περισσότερο από 7 λεπτά.

Εάν μας αρέσει να πίνουμε το τσάι μας με γάλα, φροντίζουμε πριν το προσθέσουμε στο φλιτζάνι με το τσάι μας, να το έχουμε λίγο ζεστάνει.

Στην περίπτωση που πίνουμε το τσάι μας γλυκό, καλό είναι να προσθέσουμε μέλι και όχι ζάχαρη.

Εάν μας αρέσει η γεύση και το άρωμα του πράσινου μήλου, δεν έχουμε παρά να προσθέσουμε ένα-δυο κομμάτια μήλου ή μια δυο κουταλιές χυμό μήλου στο τσάι μας.

Οταν φτιάχνουμε κουλουράκια ή κέικ, μπορούμε κάλλιστα να αντικαταστήσουμε τον χυμό πορτοκαλιού με την ίδια ποσότητα δυνατού τσαγιού Earl Grey.

Για να δώσουμε μια διακριτική γεύση στο τσάι μας, μπορούμε να προσθέσουμε ζάχαρη, την οποία όμως έχουμε αρωματίσει με βανίλια ή μανταρίνι.

Τσάι με γάλα ή τσάι με λεμόνι; Ακόμη και αν μας αρέσουν και τα δύο, δεν πρέπει ποτέ να τα χρησιμοποιούμε μαζί.

Στη συνταγή του ρυζόγαλου, βράζουμε τη φλούδα λεμονιού με 1-2 φακελάκια τσάι καραμέλα-βανίλια ή Earl Grey. Δεν ξεχνάμε όμως, ότι αφαιρούμε το τσάι, όταν κατεβάσουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.

Τσάι και ευεξία
Μια νότα από Μαρόκο είναι ιδανική για να ζεστάνει και την πιο κρύα χειμωνιάτικη μέρα μας και να μας φτιάξει τη διάθεση, καθώς η κανέλα είναι ένα εξαιρετικό αντίδοτο για την πνευματική κόπωση.

Οταν ο λαιμός μας είναι ερεθισμένος, μια κουταλιά μέλι αραιωμένο με λίγο τσάι, που περιέχει άνθη σαμπούκου, θα μας ανακουφίσει.

Στην περίπτωση που ξεκινήσαμε δίαιτα, το τσάι είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος, καθώς μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε την όρεξή μας.

Ενα φλιτζάνι Earl Grey είναι ιδανικό για να μας τονώσει σωματικά, όταν είμαστε κουρασμένοι ή έχουμε κρυώσει, χάρη στο συνδυασμό των ιδιοτήτων του μαύρου τσαγιού και του περγαμόντου.

Εάν θέλουμε να μειώσουμε την καφεϊνη που καταναλώνουμε, το ιδανικό είναι να πίνουμε κόκκινο τσάι, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και δεν περιέχει καφεϊνη.

Το τζίνσενγκ είναι ένα από τα πιο πολύτιμα βότανα της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής. Ενα φλιτζάνι τσάι με τζίνσενγκ, είναι αρκετό για να μας δώσει ενέργεια και να μας τονώσει σωματικά και ψυχικά.

Ξέρετε ότι
Στη Ρωσία το τσάι πίνεται μαύρο, γλυκό και δυνατό, αλλά αντί για γάλα προσθέτουν λίγο χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα από λεμόνι και 1-2 γαρίφαλα.

Πρόταση:
Εάν θέλουμε να απολαύσουμε ένα μοναδικό ρόφημα έπειτα από μια χειμωνιάτικη βόλτα, ακολουθούμε την εξής διαδικασία: για κάθε φλιτζάνι βραστό νερό, προσθέτουμε σε μια κανάτα ένα φακελάκι μαύρο τσάι, ένα ξυλάκι κανέλας και ένα γαρίφαλο. Στη συνέχεια, τα αφαιρούμε έπειτα από 5 λεπτά, προσθέτουμε μια κουταλιά μέλι, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και σερβίρουμε.

Ακόμη, για να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας, μπορούμε να φτιάξουμε ένα δροσιστικό κοκτέιλ από πράσινο τσάι και χυμό ροδιού. Στη συνέχεια, το σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι με παγάκια και γαρνίρουμε με μια φράουλα ή με μια φέτα πορτοκαλιού.

Τσάι και ομορφιά

1. Το άσπρο τσάι προστατεύει την επιδερμίδα μας από την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι μετά τον καθαρισμό, να ραντίσουμε το πρόσωπο και τον λαιμό μας με λίγες σταγόνες.

2. Για μαλλιά λαμπερά χωρίς λιπαρότητα, απλώς προσθέτουμε 1-2 φλιτζάνια τσαγιού με άρωμα μέντας στο τελευταίο ξέβγαλμα.

3. Για να προστατέψουμε τα δόντια μας από την τερηδόνα, μετά το βραδινό βούρτσισμα, μπορούμε να τα ξεπλύνουμε και να κάνουμε γαργάρες με πράσινο τσάι.