Μήλο... ό,τι καλύτερο για την υγεία μας!

10.04.2008
Ελαφρύ, τονωτικό και εύπεπτο, το μήλο έχει αποδειχτεί ένας σημαντικός σύμμαχος για την υγεία μας. Πλούσιο σε πολύτιμα συστατικά είναι ένα πραγματικό κοκτέιλ ενέργειας, καθώς και το ιδανικό σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας!

Συνδυάζει την υγιεινή διατροφή και την απόλαυση, αφού αποτελείται κατά 84% από νερό και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κυρίως σε πηκτίνη, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, ενώ είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, αφού περιέχει μόνο 54 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.

Ενα μήλο την ημέρα... τον γιατρό τον κάνει πέρα!
Και όσο συχνότερη είναι η κατανάλωση των μήλων τόσο το καλύτερο, γιατί σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, έχουν άμεσα και αμέτρητα ευεργετικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία.

Αναλυτικότερα:

Μείωση της χοληστερόλης. Η κατανάλωση τριών μήλων την ημέρα μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης κατά 10%. Αυτό συμβάλλει στην καρδιαγγειακή προστασία και ενισχύεται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στις οποίες περιλαμβάνεται βήτα καροτένιο και βιταμίνη C, καθώς και πολυφαινόλες, μισές από τις οποίες βρίσκονται στη φλούδα των μήλων. Ετσι, 100 γραμμάρια μήλων με τη φλούδα παρέχουν στον οργανισμό μας αντιοξειδωτική δραστηριότητα αντίστοιχη με 1.500 mg βιταμίνης C.

Βελτίωση της λειτουργίας του πνεύμονα. Η ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα των μήλων έχει άκρως θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπινους πνεύμονες, αφού αυξάνει την αναπνευστική ικανότητα τόσο των υγιών ατόμων όσο και αυτών που πάσχουν από άσθμα. Ακόμη, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα μήλα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα έως και 50%. Ειδικά για τους καπνιστές, οι γιατροί συνιστούν την άφθονη και συχνή κατανάλωση μήλων, καθώς τα θρεπτικά τους συστατικά αντιμάχονται τις καρκινογόνες συνέπειες του καπνού.

Φάρμακο ενάντια στο διαβήτη. Ο συνδυασμός της δράσης της πηκτίνης και των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν τα μήλα αποτελεί την καλύτερη ασπίδα προστασίας από τον διαβήτη τύπου μ που προσβάλλει τους ενήλικες.

Μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του μαστού. Πρόσφατη μελέτη σε ποντίκια που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Cornell στη Μεγάλη Βρετανία απέδειξε ότι η κατανάλωση ενός, τριών ή έξι μήλων την ημέρα για 24 εβδομάδες μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του μαστού κατά 17, 39 και 44% αντίστοιχα.

Καλύτερη και γρηγορότερη πέψη. Τα μήλα, χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν, καταπρα?νουν τα γαστρεντερικά προβλήματα και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καθημερινή κατανάλωση μήλων βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου.

Αντιπυρετική δράση. Οσο περίεργο και αν μοιάζει, τα μήλα χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε νερό, μπορούν να μας ανακουφίσουν από τον υψηλό πυρετό. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να τα κόψουμε σε φέτες και να τα τοποθετήσουμε στο μέτωπο του ασθενούς.

Με λίγα λόγια, η κατανάλωση του μήλου Pink Lady μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό μας πολύ περισσότερο απ’ ό,τι φανταζόμαστε!...

Κι όμως...!
Σύμφωνα με τους ε?ιστήμονες, αν καταναλώσουμε ένα μήλο ?ριν κοιμηθούμε, θα μας βοηθήσει να έχουμε έναν ήρεμο ύ?νο.

Ξέρετε ότι...
Αν κατά τη διάρκεια της ημέρας αισθανόμαστε ζαλάδες ή ατονία, το πιο πιθανό είναι να προέρχεται από την Πτώση του σακχάρου στον οργανισμό μας. Ενα μήλο, λοιπόν, ανάμεσα στα γεύματά μας είναι ό,τι καλύτερο, αφού θα μας τονώσει και θα ισορροπήσει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα μας.

Φίλτρο... νεότητας
Σύμφωνα με το πόρισμα κλινικών ερευνών, τα μήλα αποτελούν ένα άριστο φυσικό αντιγηραντικό. Ετσι, χάρη στις ?λούσιες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν, καταπολεμούν τις ρυτίδες και γενικότερα το ζάρωμα του δέρματος.

Γερά δόντια
Τα μήλα βοηθούν σημαντικά στην υγιεινή των δοντιών μας και ενισχύουν τα ούλα μας, αφού καθώς μασάμε ένα μήλο, επιτυγχάνουμε συγχρόνως και ένα ελαφρύ μασάζ ούλων.

Τα οφέλη όμως δεν σταματούν εκεί, γιατί η κατανάλωση των μήλων συντελεί και στη λεύκανση των δοντιών. Μάλιστα, πολλοί οδοντίατροι συνιστούν, στην περίπτωση που δεν μπορούμε να πλύνουμε τα δόντια μας λόγω συνθηκών, να φροντίζουμε μετά από κάθε γεύμα να τρώμε ένα μήλο, έτσι ώστε να τα καθαρίζουμε φυσικά και εύκολα.