Τo Μεξικό στην Ελλάδα!

10.04.2008
Τορτίγιας, ενχιλάδας, κεσαντίγιας, μπουρίτος και αμέτρητες άλλες υπέροχες γεύσεις αποτελούν μέρος του μεξικάνικου φαγητού, το οποίο εκτός από γευστικό είναι και άκρως διασκεδαστικό!

Σήμερα, μπορούμε πλέον στη χώρα μας να δημιουργήσουμε παρέα με φίλους εύκολα και γρήγορα ποικίλα μεξικάνικα πιάτα και να τα απολαύσουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με τα χεράκια μας!

Πρώτα, όμως, ας γνωρίσουμε την υπέροχη μεξικάνικη κουλτούρα με τα ήθη και τα έθιμά της!

Μεξικάνικη κουζίνα
Η τυπική παραδοσιακή μεξικάνικη δίαιτα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, καθώς περιέχει καλαμπόκι και τα υπο-προϊόντα του, φασόλια, ρύζι και αρτοπαρασκευάσματα. Επίσης, περιέχει και αρκετές πρωτεϊνες, από τα φασόλια, τα αβγά, τα θαλασσινά και τα κρέατα.

Ταξίδι στην Ιστορία
Η ιστορία του Μεξικού ξεκινά από τα πολύ παλιά χρόνια. Οι Αζτέκοι ήταν οι πρώτοι ιδρυτές και κάτοικοι της πόλης του Μεξικού, καθώς και εκείνοι που έβαλαν πρώτοι στη διατροφή τους το καλαμπόκι, το ρύζι, τα μπαχαρικά, τα φασόλια και τα αβγά.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο Μοντεζούμα, ο μεγαλοπρεπής αυτοκράτορας των Αζτέκων, είχε ήδη προειδοποιηθεί ότι κάποια μέρα θα έρθουν στη γη του άνθρωποι με γενειάδες, καβάλα σε περίεργα ζώα, έχοντας πολιορκητικές διαθέσεις. Οπότε, όταν άκουσε για την άφιξη των Ισπανών δεν ξαφνιάστηκε.

Το 1519, λοιπόν, ο Ισπανός εξερευνητής Κορτέζ εισέβαλε στη γη του Μοντεζούμα με χιλιάδες στρατιώτες και παρ όλο που στην αρχή οι σχέσεις τους ήταν καλές, το 1521 οι Ισπανοί κατέστρεψαν την αυτοκρατορία, χτίζοντας οικισμούς ισπανικής δομής.

Και αυτή ακριβώς η κατάκτηση του Μεξικού το 1521, στάθηκε η αιτία για μια από τις πιο σημαντικές μαγειρικές εκρήξεις της ιστορίας.

Οι Ισπανοί κατακτητές βρήκαν μια τεράστια ποικιλία προϊόντων, όπως σοκολάτα, φιστίκια, βανίλια, φασόλια, κολοκύθες, αβοκάντο, καρύδες, καλαμπόκι και ντομάτες, τα οποία με τη σειρά τους τα εξήγαγαν στους Αμερικανούς.

Σήμερα
Το μεξικάνικο φαγητό βασίζεται στις παλιές και παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των Αζτέκων και των Μάγια, συνδυασμένο με τις διατροφικές τάσεις που έφεραν οι Ισπανοί άποικοι, όπως το μοσχάρι, το κοτόπουλο, το χοιρινό, όξινα φρούτα, σκόρδο, τυρί, κρασί, ξίδι, πιπεριές όλων των ποικιλιών, μπρόκολο, κουνουπίδι, διάφορα λαχανικά και χορταρικά. Βέβαια, η μεξικάνικη διατροφή περιλαμβάνει και μια πλούσια ποικιλία πιάτων, αντιπροσωπευτικό δείγμα της μείξης της προ-κολομβιανής, ισπανικής, γαλλικής και της πιο πρόσφατης αμερικανικής κουλτούρας

Διάφορες ποικιλίες
Το μεξικάνικο φαγητό ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή, τόσο εξαιτίας του κλίματος όσο και της διαφορετικής γεωγραφικής θέσης. Για παράδειγμα, το Βόρειο Μεξικό είναι γνωστό για την παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος και γενικότερα για τα πιάτα κρεατικών, ενώ το Νότιο-ανατολικό Μεξικό είναι γνωστό για τα πικάντικα λαχανικά, καθώς και για τα πιάτα με κοτόπουλο.

Ξέρετε ότι
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το μεξικάνικο φαγητό ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, η μεξικάνικη σάλτσα έχει ξεπεράσει τις πωλήσεις της κέτσαπ στην Αμερική.

Ιδιαίτερες γεύσεις:

Ενχιλάδας: Πιάτο με τορτίγιας ανοιχτή, η οποία έχει μουλιάσει σε πικάντικη σάλτσα για να μαλακώσει. Για την ακρίβεια, η λέξη ενχιλάδας σημαίνει «μέσα σε τσίλι».

Κεσαντίγιας: Κλασικό μεξικάνικο πιάτο, το οποίο αποτελείται από συνδυασμό μεξικάνικης κουζίνας (τορτίγιας και τσίλι) και ισπανικής (τυρί και λάχανο).

Πόλο πιμπιλ (Pollo pibil):Εξωτικό πιάτο, που περιλαμβάνει κοτόπουλο με σκόρδο και χυμό πορτοκαλιού, τυλιγμένο σε φλούδες μπανάνας και ψημένο στα κάρβουνα.

Γλυκά:Τα γλυκά των Μεξικάνων είναι απλά, όπως λεπτές τηγανίτες, πουτίγκες ρυζιού κ.α.

Τσίλι η πέτρα του σκανδάλου
Ενα από τα πιο βασικά συστατικά του μεξικάνικου φαγητού, το τσίλι, αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης διαμάχης! Οσο περίεργο και αν μοιάζει, οι Ισπανοί ιερείς, γνωρίζοντας το πάθος των ντόπιων για τις καυτερές πιπεριές, αλλά μην ξέροντας τις ιδιότητές τους, υπέθεσαν ότι έχουν αφροδισιακές και επικίνδυνες ουσίες με αποτέλεσμα να τις απαγορεύσουν.

Η απαγόρευση όμως αυτή, τις έκανε γνωστές και η δημοτικότητά τους ξεπέρασε τα τοπικά σύνορα. Μερικοί από τους πιο σπουδαίους και επιφανείς Αμερικανούς πολίτες καλλιεργούσαν στον κήπο τους τις πολύτιμες καυτερές πιπεριές. Σήμερα, στο Μεξικό υπάρχουν περισσότερα από 80 διαφορετικά είδη τσίλι, τα οποία όχι μόνο κάνουν καυτερά τα φαγητά, αλλά βοηθούν και στην πέψη.

Καλαμπόκι
Αποτελούσε ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα των Αζτέκων, τόσο στη διατροφή τους όσο και στη μυθολογία τους. Ήταν το φαγητό όλων των κοινωνικών τάξεων και συγκεκριμένα, οι Αζτέκοι το αποκαλούσαν «πολύτιμο σαν τη σάρκα και τα οστά»

Οσον αφορά στην κουζίνα τους, όλα τα φαγητά περιείχαν καλαμπόκι, καθώς καλλιεργούσαν πολλές ποικιλίες με διαφορετικά χρώματα και μεγέθη.

Ρύζι
Οι Μεξικάνοι φτιάχνουν το ρύζι, όπως ακριβώς και οι Κινέζοι. Το λαδώνουν, το τηγανίζουν με μπαχαρικά και προσθέτουν μαλακά κομμάτια κρέατος ή θαλασσινών.

Φασόλια
Στις μεξικάνικες δημιουργίες συμπεριλαμβάνονται φασόλια όλων των ποικιλιών, όπως κόκκινα, πολύχρωμα ή μοβ.

Λαχανικά
Χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες, τόσο για γέμιση όσο και για γαρνιτούρα.

Φρούτα
Οι ποικιλίες των φρούτων είναι εντυπωσιακές. Μπανάνες σε 5 διαφορετικές ποικιλίες με χρώματα, εκτός από το κίτρινο, όπως σε ροζ, μοβ, πορτοκαλί και σομόν, παπάγια, φρούτο του κάκτου κ.ά. συμπληρώνουν γευστικά τα πιάτα.