Νηστίσιμοι μεζέδες που θωρακίζουν τον οργανισμό

12.03.2012
Στη διάρκεια της Σαρακοστής μπορεί να απαγορεύονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, επιτρέπονται όμως τα θαλασσινά!

Δεν αποτελούν μόνο πολύ νόστιμους μεζέδες, αλλά είναι και πηγές πολύτιμων συστατικών, γιατί παρέχουν στον οργανισμό τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, που θωρακίζουν την άμυνά του και έχουν ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Ας δούμε μερικά από αυτά και τα οφέλη τους.

Γαρίδες

Oι γαρίδες αποτελούν θαυμάσια εναλλακτική πρόταση αντί για το κρέας.

Μια μέτρια ποσότητα 100 γραμμ. μπορεί να καλύψει το 47% των καθημερινών μας αναγκών σε πρωτεΐνες και να μας δώσει μόλις 1 γραμμάριο λίπους και μάλιστα πολυακόρεστου, δηλαδή ω-3 και ω-6 λιπαρά.

Καλαμάρια

Είναι γενικά πλούσια σε φώσφορο, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό.

Ιδιαίτερα τα ψητά ή τα μαγειρευτά καλαμάρια αποτελούν ιδανική επιλογή για τις ημέρες της νηστείας, αφού προσφέρουν στον οργανισμό πρωτεΐνες και ελάχιστα λιπαρά, από τα οποία τα περισσότερα είναι τα πολύ χρήσιμα ω-3.

Σουπιές

Μια μικρή μερίδα βρασμένης σουπιάς (περίπου 80 γραμμ.) μπορεί να καλύψει το 55% των αναγκών μας σε πρωτεΐνες και δίνει άφθονα ω-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην υγεία του εγκεφάλου, των ματιών και του δέρματος.

Χταπόδι

Είναι το θαλασσινό με τη λιγότερη χοληστερίνη.

Είναι πλούσια πηγή ζωικής πρωτεΐνης, ω-3 λιπαρών οξέων, βιταμινών του συμπλέγματος Β αλλά και πολλών μετάλλων και ιχνοστοιχείων, με κυριότερα το χαλκό, τον ψευδάργυρο και το σίδηρο.