Μενού μόνο για Ερωτευμένους

11.02.2010
Η Γιορτή των Ερωτευμένων έφτασε για μια ακόμα χρονιά. Αφού αποφάσισες να του ετοιμάσεις ένα ωραίο δείπνο και να περάσετε μια ερωτική βραδιά μαζί, βασικό όπλο [που έχεις στα χέρια σου είναι η σωστή επιλογή των πιάτων που θα γευτείτε. Έτσι κι αλλιώς, ο έρωτας περνάει από το στομάχι και το κατάλληλο μενού θα σε βοηθήσει να φτάσεις στην καρδια΄του μια ώρα αρχίτερα.

Η Γιορτή των Ερωτευμένων έφτασε για μια ακόμα χρονιά. Αφού αποφάσισες να του ετοιμάσεις ένα ωραίο δείπνο και να περάσετε μια ερωτική βραδιά μαζί, βασικό όπλο [που έχεις στα χέρια σου είναι η σωστή επιλογή των πιάτων που θα γευτείτε. Έτσι κι αλλιώς, ο έρωτας περνάει από το στομάχι και το κατάλληλο μενού θα σε βοηθήσει να φτάσεις στην καρδιά του μια ώρα αρχίτερα.

Αφροδισιακές Τροφές:

1. Αβοκάντο: περιέχει πολύτιμες διατροφικές ουσίες, όπως ακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες Β6 και Ε. Η βιταμίνη E, γνωστή και ως "η βιταμίνη της γονιμότητας" και έχει αυτόνομα θετική επίδραση στη σεξουαλική λειτουργία. Τα ακόρεστα λιπαρά αυξάνουν την παραγωγή των σεξουαλικών ορμονών και συμβάλλουν στην εσωτερική λίπανση των γενετικών αδένων.

Σε ποιά πιάτα ταιριάζει: πρόσθεσε αβοκάντο σε σαλάτες λαχανικών. Κόψτο στη μέση και γέμισέ το με καρύδια, σολομό ή άσπρο ταραμά. Τεμάχισέ το σε μικρές φέτες και ράντισέ το με λίγο βαλσάμικο και μαύρο πιπέρι.

2. Δεντρολίβανο: έχει έντονο και διεισδυτικό άρωμα με ευφραντικές και αφροδισιακές ιδιότητες. Διευκολύνει τη ρύθμιση της ορμονικής παραγωγής, θερμαίνει και τονώνει ήπια, δυναμώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενισχύει τη συγκέντρωση και συνεισφέρει στην παράταση της ερωτικής απόλαυσης.

Σε ποιά πιάτα ταιριάζει: Πρόσθεσε δεντρολίβανο σε σούπες, όσπρια, ρύζι, πατάτες και ζυμαρικά. Επίσης, μέσα σε αρτοσκευάσματα, σε πίτες λαχανικών και σε συνταγές με πουλερικά ή κόκκινα κρέατα.

3. Ελαιόλαδο: δρα τονωτικά, αντιοξειδωτικά και καρδιοπροστατευτικά. Βοηθάει τον οργανισμό να παράγει τεστοστερόνη και οιστρογόνα, ορμόνες απαραίτητες για τη σεξουαλική διέγερση και απόδοση. Σίγουρα, οι παλιοί κάτι ήξεραν που έλεγαν "φάε λάδι κι έλα βράδυ". Αυτό φυσικά δεν αποκλείει το πρωί, το μεσημέρι ή το απόγευμα.

Σε ποιά πιάτα ταιριάζει: προτίμησε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και κατανάλωσέ το ωμό ή όσο το δυνατόν πιο ήπια μαγειρεμένο.

4. Κανέλα: πλούσια σε πολυφαινόλες (ισχυρά αντιοξειδωτικά), συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου. Το έντονο, χαρακτηριστικό άρωμά της ξυπνά ευχάριστες γαστριμαργικές αναμνήσεις και δημιουργεί ένα γενικότερο αίσθημα ευφορίας που δρα ερεθιστικά, επηρεάζοντας άμεσα τη σεξουαλική διάθεση.

Σε ποιά πιάτα ταιριάζει: Πρόσθεσε κανέλα σε τσάι, καφέ, χυμούς, γλυκά, ακόμα και σε φαγητά.

5. Καρύδια: άριστη πηγή ωφέλιμων λιπαρών, αμινοξέων και υδατανθράκων. Διαθέτουν όλα τα πλεονεκτήματα των ξηρών καρπών και επιπλέον είναι πιο εύπεπτα και πιο περιεκτικά σε αργινίνη. Προσφέρουν ενέργεια, δρουν αγγειοδιασταλτικά, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος προς τα γεννητικά όργανα.

Σε ποιά πιάτα ταιριάζει: κατανάλωσε τα καρύδια μαζί με μέλι ή μπανάνα. Συνδύασέ τα με γιαούρτι ή γραβιέρα. Πρόσθεσέ τα και σε λαχανικά.

6. Κρασί: περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν καρδιά και αγγεία. Το αλκοόλ λειτουργεί ως ευφραντικό και, αν καταναλωθεί με μέτρο, έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Ηρεμεί από το άγχος, καταστέλλει ανασφάλειες και αυξάνει τη διάθεση για ερωτικές "αταξίες".

Σε ποιά πιάτα ταιριάζει: 1-2 ποτηράκια αρκούν. Αν το παρακάνεις, η ερωτική διάθεση μπορεί να εξανεμιστεί και να περάσεις στο επίπεδο της μέθης.

7. Μοσχάρι: πλούσιο σε πρωτεΐνες, αργινίνη, κρεατίνη, βιταμίνες Β και σίδηρο. Προστατεύει από την αναιμία, παράγοντα που προκαλεί ερωτική απροθυμία. Περιέχει μεγάλες ποσότητες ιστιδίνης, που είναι ο πρόδρομος απελευθέρωσης της ισταμίνης, νευροδιαβιβαστή με ευφραντικές και διεγερτικές ιδιότητες.

Σε ποιά πιάτα ταιριάζει: 1-2 φορές εβδομαδιαίως, απόλαυσε ένα καλοψημένο μοσχαρίσιο φιλέτο με αρκετό πιπέρι. Οι άντρες δεν πρέπει να υπερβάλλουν ούτε στη συχνότητα ούτε στην ποσότητα γιατί η υπερβολική πρόσληψη ιστιδίνης μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εκσπερμάτιση.

8. Μπανάνα: το φαλλικό της σχήμα εξάπτει τη φαντασία. Η γεύση, το άρωμα και η υφή της προσφέρουν ικανοποίηση και φτιάχνουν τη διάθεση. Οι υδατάνθρακές της τροφοδοτούν τον οργανισμό με καύσιμα, οι βιταμίνες Β φροντίζουν για το σωστό μεταβολισμό τους, ενώ το κάλιο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.

Σε ποιά πιάτα ταιριάζει: κατανάλωσέ μια μπανάνα καθημερινά, καλύτερα περιχυμένη με κανέλα. Μην την τρως μαζί με άλλα φρούτα, έπειτα από γεύματα ή μαζί με σοκολάτα. Μπορείς να τη συνδυάσεις με ταχίνι ή να την προσθέσεις σε smoothies και μιλκσέικ.

9. Σοκολάτα: προσφέρει ενέργεια, έχει τονωτικές και ευφραντικές ιδιότητες, αυξάνει τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη, διανοίγει τα αγγεία και κάνει καλό στην καρδιά. Τα αρωματικά της συστατικά, προερχόμενα από το κακάο, ενεργούν κατευθείαν πάνω στους γευστικούς υποδοχείς της γλώσσας, προκαλώντας την παραγωγή ενδορφινών, ουσιών που μας κάνουν να νιώθουμε καλά.

Σε ποιά πιάτα ταιριάζει: προτίμησε όσες σοκολάτες περιέχουν περισσότερη κακαόμαζα, ενώ απόφυγε αυτές που έχουν βούτυρο κακάο και πολλή ζάχαρη. Για κάτι πολύ ερωτικό, περίχυσε φράουλες με σιρόπι πικρής σοκολάτας.

10. Στρείδια: ένα από τα πιο γνωστά αφροδισιακά τρόφιμα. Τα θρεπτικά τους συστατικά φτιάχνουν τη διάθεση, ευνοούν την παραγωγή ανδρογόνων, καλυτερεύουν την αιμάτωση και προσφέρουν ενεργειακή τροφοδότηση χωρίς μεταπτώσεις.

Σε ποιά πιάτα ταιριάζει: προτίμησε στρείδια από οστρακοκαλλιέργειες, απόφυγε τα "άγρια" και μην τα τρως ωμά. Συνδύασέ τα με φρέσκο λεμόνι και καλό κρασί.

Και οι "ερωτιάρες" συνταγές - το μενού:

Ορεκτικό: Γαρίδες κοκτέιλ από φινόκιο, πράσινο μήλο

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ)
Χρόνος παρασκευής: 20

3 μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες και βρασμένες

1 γαρίδα καθαρισμένη με το κεφάλι

1/2 μαραθόριζα λεπτοκομμένη

1 πράσινο μήλο λεπτοκομμένο

2 γρ. άρκευθος (κεδρόσπορος) σπασμένος

2 γρ. λεμονοπίπερο

Αλάτι

Πιπέρι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ

Χυμό από ένα λεμόνι

50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε τις γαρίδες σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά περίπου και τις κρυώνουμε σε παγωμένο νερό.

Τη γαρίδα με το κεφάλι τη σοτάρουμε σε ελαιόλαδο. Κόβουμε το φινόκιο σε λεπτές φέτες και προσθέτουμε το πράσινο μήλο, τον άρκευθο τριμμένο, λεμονοπίπερο, άνηθο ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.

Σε ένα πιάτο βαθύ, βάζουμε τη σαλάτα φινόκιο και τις γαρίδες.

Προσθέτουμε το ντρέσινγκ και γαρνίρουμε με αρωματικά φυτά και κριτσίνι παρμεζάνας.

*Από το περιοδικό "Tv- Έθνος"

Κυριώς: Όστρακα τα αφορδισιακά

Υλικά

*1 κιλό μύδια με το κέλυφος
*1 κιλό γυαλιστερές
με το κέλυφος
*1 κιλό κυδώνια
με το κέλυφος
*4 καραβίδες μεγάλες
*4 γαρίδες μεγάλες
*1 κρεμμύδι σε κυβάκια
*2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
*½ ποτηράκι κρασί μοσχάτο γλυκό
*1 ντομάτα μικρή ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους
*5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένα
*5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
*1 κλωναράκι λεβάντα ολόκληρο
*πιπέρι φρεσκοτριμμένο
*χαρτί ψησίματος

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Πλένουμε καλά τα όστρακα και τα καθαρίζουμε. Στρώνουμε σε γάστρα μπόλικο χαρτί ψησίματος, το οποίο θα αφήσουμε να περισσέψει από όλες τις άκρες. Tο γεμίζουμε με όλα μαζί τα υλικά μας, το κλείνουμε αεροστεγώς και ψήνουμε για μισή ώρα στον φούρνο.

*Από το περιοδικό "Εικόνες"

Επιδόρπιο: Τέλειο Σουφλέ Σοκολάτας

Υλικά

250 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα

4 αβγά

2 κουτ. σούπας αλεύρι

3 κουτ. σούπας ζάχαρη

200 γραμμ. βούτυρο

Βανίλια για άρωμα

Κρέμα γάλακτος (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση
1. Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μίξερ.

2. Λιώνετε τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων και ανακατεύετε το αλεύρι με τη βανίλια.

3. Στη συνέχεια ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και τα βάζετε σε βουτυρωμένα πυρίμαχα φορμάκια.

*Από το περιοδικό "Λοιπόν"

4. Ψήνετε το σουφλέ σε προθερμασμένο φούρνο για 8 λεπτά. Το σερβίρετε πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη ή κρέμα γάλακτος.

Αφροδισιακές τροφές από το περιοδικό Αρμονία, Συνταγές από το περιοδικό "Tv- Έθνος", "Εικόνες" και "Αρμονία", Επιμέλεια: Κατερίνα Πατούλια