Σπαράγγια με αγκινάρες και κρόκο κοζάνης

26.03.2009
Τρεις από τους θησαυρούς της ελληνικής γης, σε ένα πιάτο!

Τι έχουμε:

  • 1 δεματάκι σπαράγγια
  • 4 αγκινάρες
  • 1 λεμόνι

Για τη σάλτσα:

  • 250 γραμ. βιτάμ
  • 1/2 ποτηράκι ξίδι
  • 3 κρόκους αβγών
  • 2-3 στίγματα κρόκο Κοζάνης
  • 2 κουταλιές νερό, ζεστό
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Τι κάνουμε:

Βγάζουμε το βιτάμ από το ψυγείο ώστε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και το κόβουμε σε κύβους.

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα εξωτερικά σκληρά φύλλα, τις πλένουμε, τις κόβουμε στη μέση, τις τρίβουμε με το λεμόνι και τις βάζουμε σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό για να μη μαυρίσουν. Ξεφλουδίζουμε το 1/4 από το σκληρό μέρος κάθε σπαραγγιού, κόβουμε ένα εκατοστό από το κάτω μέρος και τα ξεπλένουμε. Στη συνέχεια μαγειρεύουμε στον ατμό τα σπαράγγια για 5 λεπτά και τις αγκινάρες για 15 λεπτά.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Διαλύουμε στο ζεστό νερό τον κρόκο Κοζάνης, ώστε να αφήσει το χρώμα και το άρωμά του. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το ξίδι, το πιπέρι και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά έως ότου εξατμισθεί η μισή ποσότητα από το ξίδι.

Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών, χτυπάμε με το αναδευτήρι ώστε να αφρατέψουν και ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό με τον κρόκο Κοζάνης, συνεχίζοντας το χτύπημα. Βάζουμε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και συνεχίζουμε να χτυπάμε έως ότου το μείγμα αρχίζει να πήζει.Ρίχνουμε έναν-έναν τους κύβους του βιτάμ, ανακατεύοντας ώστε κάθε κύβος να λιώνει πριν ρίξουμε τον επόμενο.

Οταν προσθέσουμε όλο το βιτάμ ρίχνουμε το αλάτι, το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι η σάλτσα να γίνει κρεμώδης.

Σερβίρουμε τις αγκινάρες και τα σπαράγγια με τη σάλτσα σε ένα μπολ γαρνίροντας με ψιλοκομμένα σχοινόπρασα.

Συμβουλή
Μπορούμε να ψήσουμε τα σ?αράγγια και τις αγκινάρες στο γκριλ.

Το κατάλληλο κρασί Μαλαγουζιά.