Συκολουκουμάδες

01.10.2008
Αφράτοι λουκουμάδες-έκπληξη!

Υλικά για 4 μερίδες

1 φλιτζάνι αλεύρι 1 αβγό, χωρισμένος ο κρόκος από το ασπράδι 4/5 φλιτζανιού φρέσκο γάλα Αλάτι 12 σύκα 12 αμύγδαλα, ξεφλουδισμένα Ξύσμα ενός λεμονιού 2 ποτηράκια ρούμι Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη.

ΟΔΗΓΙΕΣ: Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε σε μπολ. Προσθέτετε λίγο αλάτι, τον κρόκο αβγού, λίγο από το γάλα και ανακατεύετε καλά. Αραιώνετε το μίγμα με το υπόλοιπο γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα για να μη σχηματιστούν σβόλοι. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε το κουρκούτι να «ηρεμήσει» για τουλάχιστον μισή ώρα. Στο μεταξύ, ξεφλουδίζετε τα σύκα χωρίς να τα ανοίξετε, προσέχοντας να μη χαλάσετε το σχήμα τους. Ενσωματώνετε από ένα αμύγδαλο στο εσωτερικό τους και τα τοποθετείτε σε βαθύ μπολ. Τα περιχύνετε με το ρούμι, τα πασπαλίζετε με το ξύσμα λεμονιού και τα αφήνετε για μισή ώρα. Περνάτε το κουρκούτι από χοντρή σήτα. Χτυπάτε το ασπράδι μαζί με αλάτι ώστε να γίνει σφιχτή μαρέγκα και το ενσωματώνετε προσεκτικά στο κουρκούτι. Στραγγίζετε καλά τα σύκα από το ρούμι, τα σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί και τα βουτάτε ένα ένα στο κουρκούτι. Ζεσταίνετε άφθονο ελαιόλαδο σε φριτέζα ή στενό και βαθύ κατσαρολάκι και τηγανίζετε τους λουκουμάδες λίγους λίγους. Όταν ροδίσουν, τους στραγγίζετε με τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετείτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Τους σερβίρετε ζεστούς, πασπαλισμένους με την άχνη ζάχαρη.

Ανά μερίδα

Ενέργεια: 326 θερμίδες Πρωτεϊνες: 7,5 g Υδατάνθρακες: 44,8 g Λιπαρά: 12,2 g Αλκοόλ: >2,0 g Φυτικές ίνες: 5,1 g.

Ξέρετε ότι: σε όλο τον κόσμο υπάρχουν τουλάχιστον 600 διαφορετικά είδη σύκων και γύρω στις 750 ποικιλίες;