Κουλουράκια πασχαλινά σε light έκδοση

12.04.2017

Υλικά για περίπου 45 τεμάχια: 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, καλύτερα κοσκινισμένο. 4 κ. γλ. baking powder. ½ κ. γλ. σόδα μαγειρική. 125 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο (και λίγο ακόμη για το ταψί). 125 γρ. μαργαρίνη. 1½ φλιτζ. ζάχαρη κρυσταλλική. 3 μεσαία αβγά. ½ φλιτζ. γάλα 1,5% λιπαρά. ½ φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού. Ξύσμα από 1 πορτοκάλι. 2 βανίλιες (βανιλλίνες).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Αναμειγνύετε το αλεύρι, τη σκόνη μπέικιν και τη σόδα.

  2. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο, τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη, μέχρις ότου το μείγμα ασπρίσει και γίνει αφράτο.

  3. Προσθέτετε τα αβγά ένα-ένα και συνεχίζετε το χτύπημα.

  4. Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τις βανίλιες και διαδοχικά το γάλα και το μείγμα του αλευριού, όσο πάρει, ανακατεύοντας συνεχώς.

  5. Ζυμώνετε μέχρι να γίνει λεία ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει, τη βάζετε στο ψυγείο για 15 λεπτά.

  6. Πλάθετε τα κουλουράκια στα σχήματα που θέλετε, τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180ο C μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Προαιρετικά: Πριν τα ψήσετε, αλείφετε τα κουλουράκια με λίγο αβγό χτυπημένο, ώστε να γυαλίσουν, ή αβγό χτυπημένο με γάλα για να πάρουν εντονότερο χρώμα.

Γενικός κανόνας: Τα κουλουράκια τοποθετούνται σε ρηχό ταψί και ψήνονται στη μεσαία θέση του φούρνου, ενώ τα μπισκότα επίσης σε ρηχό ταψί, αλλά ψήνονται στην υψηλότερη.

Χρήσιμη γνώση: Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε γλυκαντικό στέβιας αντί για ζάχαρη σε οποιαδήποτε συνταγή, είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα προϊόν με στέβια σε κρυσταλλική μορφή, κατάλληλο για γλυκά φούρνου, και να αντικαταστήσετε μόνο τη μισή ποσότητα ζάχαρης, ακολουθώντας την αναλογία αντικατάστασης που προτείνεται στη συσκευασία του εκάστοτε προϊόντος.