Τα 7 πιο απαραίτητα είδη μαχαιριών για την κουζίνα σου

09.09.2015
Ποιά είναι τα 7 πιο απαραίτητα μαχαίρια που καλό είναι να έχεις στο βασικό εξοπλισμό σου για να κάνεις τη μαγειρική σου και κατ΄επέκταση τη ζωή σου πιο εύκολη στην κουζίνα;

Μαχαίρια υπάρχουν πολλά και η λίστα θα μπορούσε να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Επιλέξαμε για εσένα τα 7 είδη μαχαιριών που κατά τη γνώμη μας είναι τα βασικότερα και σου τα παρουσιάζουμε. Μάθε πώς και πού θα χρησιμοποιείς το καθένα από αυτά.

1. Το μαχαίρι φιλεταρίσματος

Λεπτό κι ιδιαίτερα ευέλικτο το μαχαίρι αυτό θα σου επιτρέπει να φιλετάρεις το κρέας αλλά κυρίως το ψάρι με ευκολία και δίχως να διαλυθεί, ειδικά αν πρόκειται για σολομό.

2. Σπάτουλα

Με τη μεγάλη της επιφάνεια αλλά και τα δοντάκια στην άκρη το σπατουλαριστό μαχαιράκι θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε ομολέτες και τηγανήτες ενώ παράλληλα θα σε βοηθήσει να στρώσεις κρέμα και σαντιγί σε γλυκά.

3. Το μαχαίρι του σεφ

Ένα από τα πιο διάσημα και γνωστά μαχαίρια, το μαχαίρι του σεφ – όσο κι αν φοβίζει στην όψη εξαιτίας μεγέθους – είναι από τα πιο χρήσιμα εργαλεία της κουζίνας. Θα κάνει τη ζωή σου ευκολότερη και τη μαγειρική σου παιχνιδάκι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τεμαχίσεις αλλά και να κ΄ψεις λωριδούλες λαχανικά, φρούτα κρέας κι άλλα υλικά.

4. Το μαχαίρι του ψωμιού

Αυτό το μαχαίρι είναι ιδιαίτερα καλό για το ψωμί μιας και οι μικρές καμπύλες που σχηματίζει και η κυρτή του λεπίδα βοηθά να μην θρυματίζεται η κόρα και κόβονται ομοιόμορφα οι φέτες. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τυον τεμαχισμό πολλών τύπων μαλακών ροφών όπως πχ οι ντομάτες.

5. Μαχαίρι ντομάτας

Η οδοντωτή του λάμα και ο σχεδιασμός του βοηθά στον τεμαχισμό της ντομάτας ή φρούτων όσο ώριμα κι α είναι σε πολύ λεπτά κομματάκια.

6. Γιαπωνέζικο μαχαίρι / μπαλτάς

Το γιαπωνέζικο μαχαίρι τύπου Santoku φέρνει κατά πολύ σε αυτό του σεφ με μικρές διαφορές. Είναι ιδανικό για κρέας (ειδικά για να κοπεί το κόκκαλο), ψάρι και λαχανικά. Διαθέτει μεγάλη λεπίδα και επιφάνεια που βοηθά στη συγκέντρωση των ψιλοκομμένων τροφίμων ενώ το καμπυλωτό άκρο του βοηθά την κίνηση κατά τον τεμαχισμό.

7. Μαχαίρι γενικής χρήσης

Μαχαίρι για όλες τις χρήσεις. Είναι εύκολο στη χρήση του, ωστόσο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ταχύτητα.