Καπνιστή ρέγγα με παντζάρι αλά Pandespani

23.02.2014
Το πάθος του παιδικού έρωτα συμπυκνώνεται σε ένα άγουρο σχέδιο με δυό καμπύλες, ένα κατάισιο φαρμακερό βέλος και μερικές γλιστερές σταγόνες μιας ματωμένης καρδιάς. Πανικοβάλ.

Αδέξια έκφραση για το πιο παράφορο αίσθημα που αγγίζει την ιδιωτική μας άβυσσο και ζωγραφίζει τον νταλκά της περίληψης του θέματος ''έρως-ψυχή" σ' ένα κομμάτι χαρτί, πριν τον γδάρει σε ροζιασμένους φλοιούς ή στην τελαρωμένη μάντρα του γείτονα και τον κρεμάσει σε στίχους τραγουδιών στο facebook. Τι προϊστορικά σκαλίσματα και τι βίντεο στο youtube, emoticons και θρύψαλα από gif. Ό,τι εξωτερικεύει το ταραγμένο καρδιογράφημα δανείζεται διαχρονική αξία και δόξα εφήμερη. Οξύμωρο. Πάνω απ' όλα, οι 'ματωμένες καρδιές' παραμένουν το πρώτο σύμβολο του φτερωτού έρωτα όποια κι αν είναι η εξέλιξη της ιστορίας του.

Δυο λέξεις που έχουν εμπνεύσει απ' τον Jimmy Hendrix και τον Roger Waters (των Pink Floyd) μέχρι τον Ian Rankin (aka Jack Harvey), πέραν του ότι βάφτισαν την δικέντρα και τα 'ματωμένα' εκ γενετήςπεριστέρια Columbina μεταξύ άλλων, οι ματωμένες καρδιές δεν θα την γλίτωναν απ' την εποχιακή κουζίνα του pandespani. Παρά την νοηματική κοινοτοπία που αποκωδικοποιεί ο ενήλικος σαρκασμός, μάλλον προσφέρονται για να δοκιμαστούν στο πιάτο των ημερών περισσότερο από τους όψιμους προβληματισμούς της γερασμένης Ευρώπης για το ραντεβού της με το μέλλον -πως θα ήταν μια τέτοια συνταγή δεν έχω τολμήσει ακόμη να το σκεφτώ. Ελλείψει μάλιστα γευστικής γραφειοκρατίας, μπορούν να υλοποιηθούν με πολλούς νόστιμους τρόπους. Απ' αυτούς, η γλυκιά και ταυτόχρονα αλμυρόξινη επιλογή του συνδυασμού παντζάρι-καπνιστή ρέγγα-φρούτα δημιουργεί ωραία έκπληξη καθώς δένει σε κάθε μπουκιά όσα διαφορετικά ολοκληρώνονται όταν γίνουν ένα, επιτρέποντας στον έντονο χαρακτήρα του καθενός να στρογγυλέψει και να αναπτυχθεί μέσα στη σύνθεση. Ιδανική συνθήκη. Παραμένει ωστόσο αμφίβολο -και διαψεύστε με, ευχαρίστως-, αν οι απανταχού ματωμένες καρδιές προσεγγίζουν συχνά ένα τόσο πολυπόθητο επίπεδο.

Προετοιμασία: 15-20 λεπτά (με έτοιμο το παντζάρι). Κάντε τα ψιλοκοψίματα όσο μαρινάρεται η ρέγγα. Μπορείτε πάντα αντί να κάνετε καρδιές να αφήσετε το παντζάρι ως έχει σε κύκλους, οπότε ο χρόνος γίνεται λιγότερος. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 6 κομμάτια)
1 μεσαίο πορτοκάλι και το ξύσμα του
1 μικρομεσαίο παντζάρι βρασμένο, κομμένο σε λεπτές φέτες 5 χιλ.
1 φιλέτο καπνιστής ρέγγας (50 γραμ.)
2 λεπτές φέτες πράσινο μήλο σε κυβάκια 5 χιλ.
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
προαιρετικά: 2 εξαιρετικά λεπτές φέτες (3-4 χιλιοστά) σφιχτού ψωμιού 2 ημερών

Ετοιμάζετε τη ρέγγα: Κόβετε το φιλέτο σε μικρά κομματάκια 0.5 εκατ. και τα μαρινάρετε στο χυμό του 1/2 πορτοκαλιού για 10 λεπτά. Καθαρίζετε το υπόλοιπο πορτοκάλι (και από το λευκό εσωτερικό) και το κόβετε σε ανάλογα μικρά κομμάτια.
Κόβετε το παντζάρι σε λεπτές φέτες (0.5 εκατ. περίπου) και τις διαμορφώνετε σε σχήμα καρδιάς αφαιρώντας με το μαχαίρι κάποια τμήματα από κάθε φυσικό κύκλο. Αν χρησιμοποιήσετε το ψωμί, τοποθετείστε κάθε καρδιά παντζαριού πάνω του και κόψτε ακριβώς γύρω της με ψαλίδι.
Βγάζετε τη ρέγγα απ' το χυμό πορτοκαλιού και τη βάζετε σε μπολ με τα κομμάτια του μήλου και του πορτοκαλιού, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα και πιπέρι. Προσθέτετε αν θέλετε και αυτά που προέκυψαν από την γλυπτική στο πατζάρι. Τα αναμιγνύετε.

Σερβίρισμα: Μοιράζετε στις καρδιές ή στους κύκλους του παντζαριού το μείγμα της ρέγγας-φρούτων και μεταφέρερε σε καθαρό πιάτο. 'Ετοιμο.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις πατώντας εδώ.