Δια χειρός Samu Koskinen

11.01.2018
Δια χειρός Samu Koskinen
Επιτυχημένα πιάτα με σκανδιναβική φρεσκάδα και μεσογειακό άρωμα

Επιτυχημένα πιάτα με σκανδιναβική φρεσκάδα και μεσογειακό άρωμα .
O Samu Koskinen, έπειτα από μια επιτυχημένη καριέρα στο εξωτερικό, είπε ναι στο κάλεσμα του ήλιου και ακολούθησε την προτροπή της αδελφής του, Marika, που ζει στην Αθήνα 25 και πλέον χρόνια. Η κουζίνα του έχει τη σκανδιναβική ιδιαιτερότητα που αγαπάει τα φρούτα και τις αρωματικές γεύσεις, που ταιριάζουν γάντι στο πνεύμα των γιορτών. Φτιάχνει, λοιπόν, μια πολύ φίνα πάπια - πορτοκάλι, που είναι ωραιότερη αν κρατήσετε το κρέας της ζουμερό, φίνα και μυρωδάτη μεν, αλλά όχι σαν κολόνια... Αν θέλετε, μπορείτε να τη σερβίρετε και με άγλυκο πουρέ κάστανου –της πάει πολύ. Ο Samu ψήνει την κολοκύθα με μέλι, γι' αυτό η σούπα του έχει δύναμη, μπολιασμένη με τα μεσογειακά αρώματα του θυμαριού και της δάφνης.

Η συνταγή: Βελουτέ κολοκύθας
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη, 1/2 λίτρο ζωμό κότας, 300 ml νερό, 100 γρ. βούτυρο, 1 κουτ. σούπας μέλι πεύκου, 50 γρ. ελαιόλαδο, 10 γρ. θυμάρι, 6 σπόρους μπαχάρι, 2 φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι. Για το γαρνίρισμα: Παπαρουνόσπορο, τραγανό μπέικον, σχοινόπρασο

Εκτέλεση: Καρυκεύουμε καλά την κολοκύθα σε ταψί με αλατοπίπερο και μέλι, έχοντας προθερμάνει τον φούρνο στους 170°C. Ψήνουμε μέχρι να καραμελώσει και να ροδίσει, για 25 λεπτά. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε την κολοκύθα. Σοτάρουμε για 3 λεπτά με το θυμάρι, τη δάφνη και το μπαχάρι, προσθέτουμε τον ζωμό, σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, αφαιρούμε τα αρωματικά και πολτοποιούμε στο μίξερ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο. Γαρνίρουμε και σερβίρουμε.

—SAFKA: Μ. Αλεξάνδρου 80-82 & Πηλέως, Κεραμεικός, τηλ. 210-5243340