Καστανόσουπα αλά Pandespani

16.01.2014
Μια βελουδένια καστανόσουπα είναι η υπεραξία του comfort food. Μεταφέρει τη θαλπωρή απ' το τζάκι στο τραπέζι, διασπείρει τις γήινες γεύσεις στο στόμα και ζεσταίνει ακόμη και την πιο (μπαρουτο)καπνισμένη καρδιά -βεβαιωθείτε απλώς ότι και ως τέτοια υπάρχει. Σερβίρεται χαλαρά ή γιορταστικά και αν τη βάλετε σε ποτήρι με μια καρυδένια μπαλίτσα χτυπημένης βανιλάτης κρέμας, θα την πάτε και θα σας πάει σε εντυπωσιακές διαστάσεις.

Ο κλεισμένος στο ξυλώδες αγκαθωτό περίβλημα καρπός της καστανιάς, η οποία λέγεται και αρτόδενδρο, με περιεκτικότητα σε άμυλο διπλάσια της πατάτας (45%), θεωρείται πλήρης τροφή, πλούσια σε βιταμίνη C και Β, φυλλικό οξύ, κάλιο (518 mcg/100 γρ.) και σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, φωσφόρο και ψευδάργυρο. Περιέχει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς (τις μισές απ' τα τα καρύδια) και δεν περιέχει γλουτένη. Οι καστανιές αποδίδουν περισσότερο ως μεσήλικες και μάλιστα μετά τα πρώτα -ήντα (!). Μεταξύ 50 και 60 ετών, κάθε δένδρο παράγει ως 50 κιλά κάστανα, τα οποία μαζεύονται με το χέρι (αφού προηγηθεί το γνωστό τίναγμα).

Η καστανιά είναι το οργουελικό δένδρο για τις αρετές και τις αξίες που χάνονται και στο όνομά τους εμφανίζεται η προδοσία και η καταστροφή. Στο 1984 αντιπροσωπεύει τη δικαιοσύνη, την τιμιότητα και την αγνότητα που παρωδούνται με τους στίχους του ομώνυμου παιδικού τραγουδιού ('Η καστανιά' του Glen Miller, 1939), με το οποίο ο Όργουελ μεγάλωσε. Είναι επίσης το δέντρο του Big Brother που επισκιάζει με τις δικές του 'αξίες' τα πάντα, ελέγχοντας το νου και τη βούληση. Τα κατώτερα ανθρώπινα ένστικτα κυριαρχούν, οι πράξεις έχουν εγωιστικά κίνητρα και η αγάπη νικιέται απ' τον φόβο. Οποιαδήποτε αναλογία με όσα συμβαίνουν στον κόσμο και στις σχέσεις στις μέρες μας , πιστέψτε με, είναι μόνον συμπτωματική!

Είθισται η σούπα με κάστανα όπως και οι περισσότερες σούπες με δικό τους όνομα (πρασόσουπα, καροτόσουπα κλπ) να περιλαμβάνουν πάντα περισσότερα λαχανικά, με απαραίτητα το κρεμμύδι (ή πράσο λόγω της γλύκας του), πατάτα πολλές φορές, καρότο και σέλερι. Το σημείο προσοχής στην καστανόσουπα είναι ότι αυτά στο σύνολό τους δεν πρέπει να ακούγονται σαν πριμαντόνες και να καπελώνουν γευστικά τα κάστανα -αν παίξετε αυτοσχεδιάζοντας, αποφύγετε την περιττή πληθώρα.

Στη συνταγή επιλέχτηκε ο συνδυασμός με την εξαιρετική λευκή γλυκοπατάτα της Νάξου (κάνει και η ανάλογη της Σπάρτης/Μάνης), η οποία διαθέτει από μόνη της άρωμα και γεύση κάστανου, οπότε συνεργεί ενισχύοντας το τελικό αποτέλεσμα. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε κανονική πατάτα (1 μεγάλη το πολύ), αυξάνοντας λίγο την ποσότητα των κάστανων.

Ενδείκνυται η χρήση των φρέσκων βρασμένων κάστανων που είναι στην εποχή τους (μισή ώρα περίπου σε νερό ελαφρώς αλατισμένο), τα οποία δίνουν και πιο γεμάτη γεύση στη σούπα.

Εναλλακτικά, τα έτοιμα συσκευασμένα σε κενό αέρος κάστανα (που χρησιμοποιήσαμε κι εδώ) είναι εξίσου αξιοπρεπής λύση και -αν βιάζεστε- σας γλυτώνουν χρόνο.

Τέλος, το πέρασμα της πολτοποιημένης σούπας από σουρωτήρι ή τουλπάνι για την τελειότητα της υφής θεωρείται must ειδικά στα προσεγμένα σερβιρίσματα και η γαλλική σχολή θα λοιδορούσε την επιλογή να μην το κάνουμε, αφού μετά τον τούρμπο πολτοποιητή, η καστανόσουπα (βλ. φωτό) ήταν ήδη μεταξένια και με άψογη ρευστότητα.

Μια απ' τις ωραιότερες φετινές σούπες, με γεύση πέραν των προσδοκιών που μας ενθουσίασε και σίγουρα θα ξανακάνουμε πολύ σύντομα.

Προετοιμασία: 15 λεπτά και 35-40 το μαγείρεμα (με έτοιμα τα κάστανα). Μπορείτε να την κάνετε την προηγουμένη ή και 2 μέρες πριν και να την διατηρήσετε στο ψυγείο. Θα την ζεστάνετε ευγενικά σε σιγανή φωτιά. Εύκολη και μάλλον γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 6 άτομα)
1 κ.σ. βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρά χοντροκομμένα
1 μπαστουνάκι σέλερι σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες
2 φύλλα δάφνη
1 κλωναράκι μαϊντανό
500 γραμ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
2/3 από μια γλυκοπατάτα Νάξου ή Σπάρτης καθαρισμένη, σε κύβους
1.2 lt ζωμός κότας ή λαχανικών, κατά προτίμηση σπιτικός
3 κ.σ. κονιάκ
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για το σερβίρισμα
150 ml κρέμα χτυπημένη με 1 σταγόνα άρωμα βανίλιας
4 κάστανα σε μικρά κομμάτια (χοντροκομμένα)

Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Σε κατσαρόλα και μέτρια φωτιά λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το κρεμμύδι, το σέλερι και το σκόρδο. Σοτάρετε τα υλικά να μαραθούν χωρίς να πάρουν χρώμα για 5-6 λεπτά.

Βάζετε τα φύλλα της δάφνης, το μαϊντανό, τη γλυκοπατάτα, τα κάστανα εκτός από 4 και το ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Φέρνετε σε σημείο βρασμού, μετά χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και σιγομαγειρεύετε για 25-30 λεπτά.

Ολοκλήρωση: Αποσύρετε και αφαιρείτε τη δάφνη και τον μαϊντανό. Πολτοποιείτε τη σούπα με τον πολτοποιητή χειρός και αν τη θέλετε άκρως φίνα, την περνάτε από σουρωτήρι ή ακόμη καλύτερα, την στίβετε σε τουλπάνι (εμείς δεν το κάναμε από άποψη). Διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι, ρίχνετε το κονιάκ και ανακατεύετε.

Σερβίρισμα: Μοιράζετε τη σούπα καυτή σε μπολ ή πιάτα και προσθέτετε πάνω της 1 κ.σ. περίπου χτυπημένη κρέμα και μερικά κομμάτια από τα χοντροκομμένα κάστανα.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις πατώντας εδώ.