Μελιτζάνες με μαριναρισμένες ντομάτες αλά Pandespani

16.06.2011
Simple is beautiful με ένα εντελώς καλοκαιρινό πιάτο, δροσερό και κατά βούληση πικάντικο. Αν με την δροσιά του καταφέρω και εκβιάσω το καλοκαίρι που ακόμα είναι με το ένα πόδι στην εποχή του, θα είμαι διπλά ευχαριστημένη.

Simple is beautiful με ένα εντελώς καλοκαιρινό πιάτο, δροσερό και κατά βούληση πικάντικο. Αν με την δροσιά του καταφέρω και εκβιάσω το καλοκαίρι που ακόμα είναι με το ένα πόδι στην εποχή του, θα είμαι διπλά ευχαριστημένη.

Εξαιρετικά απλή συνταγή με την ιδιαιτερότητα να θέλει τις μικρές νεαρές μελιτζάνες (η μεγαλύτερη της φωτογραφίας είναι γύρω στα 9-10 εκατ.) και ολόφρεσκες (κρητικές οι δικές μου) ντομάτες. Αυτές οι κυρίες με συνοδεία ελαιόλαδου και μια πικάντικη πινελιά είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται μια συμμορία υλικών για να κερδίσει το μάξιμουμ της καλοκαιρινής γεύσης. Αν μάλιστα προσθέσετε στο τέλος λίγο βασιλικό, μιλάμε για την γευστική αποθέωση της απλότητας.

Προετοιμασία: 15-20 λεπτά και 30 λεπτά το ψήσιμο. Εύκολη και γρήγορη συνταγή. Σερβίρεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή και κρύα.

Υλικά (για 4 άτομα)
4 μικρές μελιτζάνες
2 μεγάλες ντομάτες καθαρισμένες (από φλούδα και σπόρια), κομμένες σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
1/2 – 1 μικρή καυτερή πιπεριά (χωρίς τα σπόρια) ψιλοκομμένη
2 κ.σ. μαϊντανός
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
φυλλαράκια βασιλικού

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τις ντομάτες: Tις βάζετε σε μπολ με το σκόρδο, τον μαϊντανό, το ξίδι, την πιπεριά και το μισό ελαιόλαδο, αλάτι (1/2 κ.γ.) και πιπέρι. Ανακατεύτετε και τις αφήνετε έτσι να μαριναριστούν μέχρι την ώρα που θα τις χρειαστείτε.
Eτοιμάζετε τις μελιτζάνες: Τις κόβετε στη μέση και τις χαράζετε. Ρίχνετε λίγο χοντρό αλάτι και τις αλείφετε (με πινέλο) με το μισό λάδι. Τις βάζετε σε ταψί που έχετε στρώσει με λαδόχαρτο, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και τις ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά (αν οι μελιτζάνες είναι μεγαλύτερες, λίγο περισσότερο).
Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τις ψητές μελιτζάνες σε πιατέλα (με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω) και προσθέτετε τις μαριναρισμένες ντομάτες και φυλλαράκια βασιλικού.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani πατήστε εδώ.