Πακλαβάς με χαλεπιανά

01.10.2008
Κλασικός και αγαπημένος!

Τι έχουμε:

  • 1 πακέτο φύλλο για μπακλαβά
  • μαργαρίνη για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων

Για τη γέμιση:

  • 2 φλιτζ. αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα
  • 2 φλιτζ. φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα
  • 1 κουταλάκι κανέλα

Για το σιρόπι:

  • 3 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 1/2 φλιτζ. νερό
  • 1 ξύλαράκι κανέλα
  • 3-4 γαρίφαλα
  • 2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού

Για το γαρνίρισμα:

  • 1/2 φλιτζ. φιστίκια Αιγίνης,
  • τριμμένα

Τι κάνουμε:

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι:

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τα γαρίφαλα για περίπου 5-7 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε, κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC.

Αλείφουμε ένα ορθογώνιο ταψί με τη μαργαρίνη, λιωμένη, στρώνουμε 1 φύλλο φροντίζοντας οι άκρες του να προεξέχουν από το ταψί και το αλείφουμε με μαργαρίνη.

Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού και στρώνουμε τα 3/4 των φύλλων πάνω από το πρώτο φύλλο ένα-ένα, αλείφοντας το καθένα με μαργαρίνη.

Οταν στρώσουμε το τελευταίο φύλλο, δεν το αλείφουμε με μαργαρίνη, αλλά απλώνουμε πάνω του τα αμύγδαλα, τα φιστίκια Αιγίνης και την κανέλα, ανακατεμένα.

Γυρίζουμε το πρώτο φύλλο που εξέχει πάνω στα αμύγδαλα και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντάς τα ένα-ένα με μαργαρίνη.

Κόβουμε τον πακλαβά σε κομμάτια, φροντίζοντας το μαχαίρι να φτάσει σχεδόν μέχρι κάτω. Ραντίζουμε τον πακλαβά με λίγο νερό και τον ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και περιχύνουμε τον πακλαβά με το κρύο σιρόπι.

Γαρνίρουμε με τα φιστίκια Αιγίνης, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και 1 φλιτζάνι καρύδια, χονδροκομμένα.

Το κατάλληλο συνοδευτικό Ζιβανία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ