Κεφτεδάκια κανελάτα

01.10.2008
Παραδοσιακό, αλλά πάντα διαχρονικό!

Τι έχουμε:

  • 350 γραμ. κιμά, μοσχαρίσιο
  • 350 γραμ. κιμά, χοιρινό
  • 3 φέτες ψωμί, ψίχα μπαγιάτικο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 αβγά
  • 1 κλωναράκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2-3 φυλλαράκια δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • αλεύρι, για τα κεφτεδάκια
  • λάδι ελιάς, για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα:

  • 250 γραμ. τομάτα τριμμένη στον τρίφτη
  • 2 κύβους KNORR Αγρόκηπος Μπαχαρικά και Μυρωδικά για κοκκινιστά
  • 2 φλιτζ. νερό, ζεστό
  • 1 ποτηράκι κρασί, κόκκινο
  • 3 κρεμμύδια
  • 2 ξυλαράκια κανέλας
  • 1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη
  • 3 κουταλιές ΒΙΤΑΜ
  • αλάτι, πιπέρι

Τι κάνουμε:

Μουσκεύουμε σε ένα μπολ με νερό το ψωμί και το στύβουμε. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το ψιλοκόβουμε, το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τον κιμά, το ψωμί, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, τα αβγά και ζυμώνουμε, έως ότου ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα ρηχό πιάτο. Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια δίνοντας τους στρογγυλό σχήμα και στη συνέχεια τα αλευρώνουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια και από τις δυο πλευρές, έως ότου ροδίσουν.

Βγάζουμε τα κεφτεδάκια και τα βάζουμε σε μία πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Κατόπιν, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθούν ζεστά και ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ΒΙΤΑΜ και μόλις λιώσει, σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, έως ότου χρυσίσουν.

Κατόπιν ρίχνουμε την τομάτα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τους κύβους KNORR Αγρόκηπος Μπαχαρικά και Μυρωδικά για κοκκινιστά, το νερό, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και τις κανέλλες.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει, ελαφρά.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κεφτεδάκια, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα βράζουμε, έως ότου δέσει καλά η σάλτσα.

Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα, συνοδεύοντάς τα με βρασμένο ρύζι μπασμάτι.

Συμβουλή
Καλό θα ήταν αφού ζυμώσουμε το μείγμα του κιμά, να το αφήσουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1/2 ώρα στο ψυγείο. Ετσι, θα σφίξουν τα κεφτεδάκια και δε θα σκάσουν κατά το μαγείρεμα.

Το κατάλληλο κρασί Νεμέα φρέσκια.