Πίτσα ... νοστιμιά σε χρόνο ρεκόρ!

27.08.2009
Με λεπτή, χοντρή ή αφράτη ζύμη, με αλλαντικά ή λαχανικά, σκεπαστή ή όχι, η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας φαγητά, τόσο για τη γεύση της όσο και για την ευκολία της παρασκευής της.

Η πίτσα ευτυχώς, δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις μαγειρικής! Είναι ένα φαγητό γρήγορο, το οποίο παρασκευάζεται πολύ εύκολα, ακόμα και αν θέλουμε να πειραματιστούμε μόνοι στο σπίτι μας.

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι φαντασία και κέφι για γευστική δημιουργία, αφού η σύνθεση των υλικών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έγκειται στο γούστο μας.

Με λίγα λόγια η πίτσα αποτελεί μια θαυμάσια λύση στην περίπτωση που θέλουμε να απολαύσουμε ένα φαγητό της τελευταίας στιγμής και όχι μόνο!

Πίτσα... αλά ελληνικά!
Οσο περίεργο και αν μοιάζει και στο θέμα της έμπνευσης της πίτσας οι Ελληνες κατέχουμε την «πρωτιά». Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες οι αρχαίοι Ελλήνες παρασκεύαζαν ένα πλατύ, στρογγυλό ψωμί, για να το χρησιμοποιήσουν σαν πιάτο, το οποίο ονομάζονταν «πλακούντα», το εμπλούτιζαν με ελιές, τυρί, μέλι, καρυκεύματα και το έψηναν.

Παγκόσμια λατρεία!Η μεγάλη ζήτηση πίτσας, σε διεθνές επίπεδο, είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή εξέλιξή της, είτε ως προς τα υλικά, είτε ως προς το σχήμα και τη ζύμη. Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς σε αυτό το ιδιαίτερο έδεσμα, που μπορεί να ξεκίνησε ως ψωμί των φτωχών, αλλά είναι ένα πιάτο, που σχεδόν εξαρχής είχε μια «πλούσια» γεύση.

Η καλύτερη πίτσα...
Αναμφισβήτητα είναι αυτή που ψήνεται σε φούρνους με ξύλα, όπου αναπτύσσονται πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, η ζύμη της πίτσας γίνεται τραγανή, και άκρως γευστική, δηλαδή με λίγα λόγια η τέλεια πίτσα!

Για ομοιόμορφα κομμάτια...

Για να κόψουμε σωστά τα κομμάτια της πίτσας μας και μάλιστα με ασφάλεια, ο τροχός κοπής πίτσας αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή.

Η στρογγυλή του λεπίδα κόβει εύκολα, ομοιόμορφα και σε ευθεία γραμμή την πίτσα σε κομμάτια, χωρίς να μαγκώνει στη σκληρή κρούστα και στα διάφορα υλικά που έχουμε βάλει.

Και το σημαντικότερο, διαθέτει προστατευτικό κάλυμμα, με αποτέλεσμα να μη κινδυνεύουν τα δάχτυλά μας από τη λεπίδα.

Πίτσα... στο γκριλ!

Εάν θέλουμε να παρασκευάσουμε μόνοι μας μία πίτσα, για να πετύχουμε το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα, μπορούμε να την ψήσουμε στο γκρίλ του φούρνου μας ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

Για να γίνει τραγανή και νόστιμη πρέπει το φύλλο να είναι πολύ λεπτό και αφού το ψήσουμε πρώτα από τη μία μεριά να το γυρίσουμε και από την άλλη. Αφού ψηθεί προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας και βάζουμε να ψηθεί στο γκριλ έως ότου λιώσει το τυρί και μαλακώσουν τα υπόλοιπα υλικά.

Δεν ξεχνάμε ότι:
Καλό είναι να μην παραγεμίζουμε την πίτσα μας με διάφορα υλικά. Μια μέτρια ποσότητα τυριών, σάλτσας και κάποιων άλλων υλικών είναι η επιθυμητή, καθώς όσο πιο απλή είναι μια πίτσα τόσο πιο νόστιμη γίνεται.

Για τη γέμιση
Ευτυχώς, σαν γέμιση πίτσας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε υλικό μας αρέσει! Ομως, αυτό που πρέπει να έχουμε πάντοτε υπόψη μας, είναι να μην το παρακάνουμε με την ποσότητα των υλικών, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι μια πίτσα δυσκολοχώνευτη και πολλές φορές άνοστη. Επίσης, καλό είναι να προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά την τελευταία στιγμή, έτσι ώστε να μην χαθεί το εξαίσιο άρωμά τους. Αν πρόκειται για πίτσα στο γκρίλ επειδή η ζύμη ψήνεται ιδιαίτερα γρήγορα, φροντίζουμε να έχουμε έτοιμα τα υλικά για τη γέμισή της.

Νόστιμες ιδέες για πίτσα:
Πίτσα πεπερόνι:
Για να φτιάξουμε τη συγκεκριμένη πίτσα, αλείφουμε τη ζύμη με λάδι ελιάς και έπειτα, βάζουμε μια στρώση φρέσκιας μοτσαρέλας, πεπερόνι σε φέτες και σάλτσα ντομάτας. Τέλος, προσθέτουμε ψιλοκομμένο φρέσκο σπανάκι, και πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα, χοντρό αλάτι και κόκκους κόκκινου πιπεριού.

Πίτσα με λουκάνικο: Αλείφουμε τη ζύμη με λάδι ελιάς και κατόπιν, βάζουμε μια στρώση τριμμένο τσένταρ, λουκάνικο Ιταλίας μαγειρεμένο και κομμένο σε φέτες και λίγη σάλτσα ντομάτας. Από πάνω ρίχνουμε λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τριμμένη παρμεζάνα, αλάτι χοντρό και κόκκους κόκκινου πιπεριού. Τέλος, πριν να τη σερβίρουμε, τη γαρνίρουμε με φύλλα φρέσκου βασιλικού.

Μεσογειακή πίτσα: Αλείφουμε τη ζύμη με λάδι ελιάς και απλώνουμε κίτρινο τυρί κομμένο σε κύβους, φέτες σαλάμι, κομματάκια αγκινάρας, και ψιλοκομμένες ελιές Καλαμών. Στη συνέχεια, σκεπάζουμε με ψιλοκομμένες ντομάτες και τριμμένο τυρί παρμεζάνα και μόλις τη βγάλουμε από το γκριλ, τη γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού.

Καλτσόνε... η σκεπαστή!

Το καλτσόνε δημιουργήθηκε στην Αμερική το 1920 ως εναλλακτική λύση για σάντουιτς.

Στην Ιταλία τα καλτσόνε πωλούνται σε μικρά μαγαζάκια ως γρήγορο σνακ λόγω του «βολικού» μεγέθους που έχουν και καταναλώνονται εύκολα. Στη Σικελία συναντάμε ένα διαφορετικό καλτσόνε που περιέχει κρεμμύδια ή κάποιο άλλο λαχανικό όπως πατάτες ή μπρόκολο, αντσούγιες, ελιές, τυρί και μορταδέλα.

Στην ουσία το καλτσόνε είναι ζύμη πίτσας διπλωμένη στα δυο, σε σχήμα μισοφέγγαρου. Τα υλικά της γέμισης σκεπάζονται από τη ζύμη την οποία κλείνουμε και ενώνουμε καλά τις άκρες, ώστε να σχηματιστεί ένα στεφάνι. Τα υλικά για να φτιάξουμε μικρό ή μεγάλο καλτσόνε είναι ίδια με της πίτσας και αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το τυρί που θα επιλέξουμε να λιώνει εύκολα. Ενα κλασικό γρήγορο καλτσόνε είναι με ντομάτα, μοτσαρέλα, μπέικον και ελιές.

Πολύτιμες συμβουλές...

Για να γίνει η ζύμη μας ελαστική και μαλακή, αρκεί να αναμείξουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις με αλεύρι για κέικ.

Ως γνωστόν η μαγιά είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που όταν ενεργοποιείται,

βοηθά τη ζύμη μας να φουσκώσει. Για να ενεργοποιήσουμε όμως αποτελεσματικά τις ιδιότητες της μαγιάς, τη ρίχνουμε πρώτα σε χλιαρό νερό μαζί με λίγη ζάχαρη και στη συνέχεια, την ανακατεύουμε με αλεύρι. Για να διαπιστώσουμε ότι η μαγιά είναι ενεργή, απλώς θα πρέπει να δούμε το μείγμα μας να αφρίζει.

Μπορούμε να ζυμώσουμε τη ζύμη της πίτσας είτε στα ειδικά μίξερ είτε με τα χέρια μας. Σταματάμε το ζύμωμα μόνο όταν το ζυμάρι γίνει αρκετά μαλακό και όταν τσιμπώντας το, επιστρέφει στην αρχική του μορφή.

Για να φουσκώσει το ζυμάρι μας σωστά, θα πρέπει να το αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου και όχι μέσα στο φούρνο ή σε κάποιο σημείο κοντά σε αυτόν. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα ψήσουν τη ζύμη, ενώ οι χαμηλές θα εμποδίσουν τη μαγιά να ενεργοποιηθεί.

Οταν ψήνουμε μια πίτσα στο γκριλ, φροντίζουμε η ζύμη μας να είναι αρκετά λεπτή, έτσι ώστε να μην καεί, πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμό της.

Βήματα για να φτιάξουμε την κλασική ζύμη...!

Για να φτιάξουμε τη ζύμη της πίτσας...
...ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ χλιαρό νερό, μαγιά και ζάχαρη, έως ότου διαλυθεί η μαγιά.

Βήμα 1ο: Κατόπιν, στο ίδιο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, αλάτι και λάδι ελιάς και ανακατεύουμε έως ότου ενωθούν τα υλικά.

Βήμα 2ο: Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι μια επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε πάνω σε αυτή τη ζύμη μας.

Βήμα 3ο: Ζυμώνουμε, πιέζοντας τη ζύμη με την παλάμη μας.

Βήμα 4ο: Στη συνέχεια, γυρίζουμε τη ζύμη και από την άλλη μεριά και συνεχίζουμε το ζύμωμα.

Βήμα 5ο: Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ μακρια από το φούρνο.

Βήμα 6ο: Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και όταν διπλασιαστεί σε μέγεθος, τη βγάζουμε από το μπολ.

Βήμα 7ο: Πιέζουμε τη ζύμη με την παλάμη μας στην επιφάνεια εργασίας, ώστε να γίνει επίπεδη.

Βήμα 8ο: Με τα δάκτυλά μας και με προσεκτικές κινήσεις ανοίγουμε σιγά-σιγά τη ζύμη, γυρίζοντάς την κυκλικά.

Βήμα 9ο: Κρατάμε τη ζύμη από το πάνω της μέρος, ώστε το βάρος της να την τραβήξει προς τα κάτω.

Βήμα 10ο: Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα.