Πετιμεζένιοι Πάρου

30.12.2010

Υλικά

  • 3 ποτήρια πετιμέζι
  • 2 ποτήρια λάδι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1/2 ποτήρι σιμιγδάλι
  • 1 ποτήρι κρασιού ούζο
  • 2-3 βανίλιες
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 φακελάκι (20 γραμμ.) μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτ. γλυκού σόδα
  • Αλεύρι όσο πάρει (1/2 σταρένιο και 1/2 άσπρο)
  • 1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι
  • 2 κουτ. σούπας κανέλα και γαρίφαλα τριμμένα

Για το σιρόπι:

  • 2 ποτήρια πετιμέζι
  • 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση

1. Δουλεύετε το λάδι, το πετιμέζι και τη ζάχαρη. Στο παραπάνω μείγμα ρίχνετε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το πορτοκάλι.

2. Αναμειγνύετε τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το πορτοκάλι και τα ρίχνετε στο μείγμα.

3. Προσθέτετε το αλεύρι μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να πλάθεται εύκολα. Πλάθετε όπως τα μελομακάρονα και αραδιάζετε του πετιμεζένιους σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.

4. Ψήνετε στους 170ο C για 20 λεπτά, ώστε να είναι μαλακοί όταν θα τους βγάλετε και να έχουν σκάσει για να προσθέσετε το σιρόπι.

Σημείωση: Το σιρόπι θέλει βράσιμο για 5 λεπτά και σιροπιάζετε τους πετιμεζένιους κρύους με το σιρόπι ζεστό.

5. Στο τέλος βάζετε από πάνω το σουσάμι καβουρδισμένο και κοπανισμένο στο γουδί.