Πασχαλινά αβγά: 5 διαφορετικές τεχνικές για να διαλέξεις πώς θα τα βάψεις φέτος

02.04.2023
Πασχαλινά αβγά: 5 διαφορετικές τεχνικές για να διαλέξεις πώς θα τα βάψεις φέτος
Ο καιρός περνά πολύ γρήγορα! Αν δεν το έχεις συνηδειτοποιήσει ακόμη, η ερχόμενη Κυριακή είναι των Βαΐων. Που σημαίνει ότι η επόμενη είναι το Πάσχα. Καιρός να ετοιμάζεσαι για τα έθιμα λοιπόν!

Σήμερα ξεκινάμε με τα πασχαλινά αβγά. Έχεις αρκετό χρόνο ακόμη αλλά ίσως θέλεις μερικές εναλακτικές για να διαλέξεις την τεχνική που προτιμάς. Βασικό σημείο βέβαια είναι το βράσιμο και ΕΔΩ θα βρεις τις οδηγίες για να το κάνεις σωστά χωρίς να σου σπάσουν τα μισά. Θυμίσου ότι η παράδοση θέλει ο αριθμός των αυγών που θα βάψεις να είναι μονός και όχι ζυγός και ιδού οι προτάσεις μας για φέτος.

1. Χρωματιστά αβγά με βαφές εμπορίου

easter-eggs.jpg

Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Ακολούθησε βήμα βήμα τις οδηγίες χρήσης στο φακελάκι της βαφής που θα επιλέξεις και είσαι έτοιμη. Όσο για το χρώμα; Το έθιμο θέλει τα αβγά κόκκινα ως συμβολισμό για το αίμα του Ιησού που χύθηκε το βράδυ της Μ. Πέμπτης (γι' αυτό εξάλλου τα βάφουμε εκείνη τη μέρα) όμως εννοείται πως μπορείς να επιλέξεις όποιο άλλο χρώμα θέλεις. Υπάρχουν πολλές επιλογές πια.

2. Με χρώμα ζαχαροπλαστικής

easter-eggs-colors.jpg

Αν διαλέξεις αυτή την τεχνική καλύτερα να αγοράσεις λευκά αυγά γιατί αυτά θα καλυφθούν καλύτερα με το χρώμα που δεν θα είναι έντονο, έτσι κι αλλιώς. Τα βράζεις με τον τρόπο που είπαμε και συνεχίζεις ως εξής:

Σε ποτήρια ή μπολάκια βάζεις χλιαρό νερό με 2 κουταλιές της σούπας άσπρο ξίδι.

Ανακατεύεις καλά και προσθέτεις το χρώμα ζαχαροπλαστικής που θέλεις (διαφορετικό στο καθένα). 20-30 σταγόνες ανά ποτήρι είναι ιδανικές αλλά μπορείς να "παίξεις" με την απόχρωση. Σημειώνουμε δε ότι στο σούπερ μάρκετ θα βρεις τα βσικά χρώματα, αλλά μπορείς να κάνεις μείξεις για τις αποχρώσεις που θέλεις (πχ, μπορείς να δημιουργήσεις πράσινο με μπλε και κίτρινο και μοβ με μπλε και κόκκινο).

Αφού φτιάξεις τα χρώματα, βάζεις το αβγό (με ένα κουτάλι) μέσα στο ποτήρι και το αφήνεις 2-3 λεπτά για ένα γλυκό παστέλ αποτέλεσμα. Όσο περισσότερο το αφήνεις, τόσο περισσότερο σκουραίνει. Μετά τα βγάζεις με κουτάλι και τα αφήνεις να στεγνώσουν σε χαρτί κουζίνας.

Πασχαλινές παραδόσεις: Γιατί βάφουμε τα αβγά κόκκινα και γιατί τα τσουγκρίζουμε;

3. Παραδοσιακός τρόπος με φύλλα και καλσόν!

red.jpg

Μπορεί να έχουμε νέες πιο μοντέρνες τεχνικές αλλά και οι πιο παραδοσιακές επιλέγονται ακόμη. Μία από αυτές είναι η συγκεκριμένη όπου φτιάχνεις μόνη τις στάμπες σου και χαίρεσαι και τη φύση. Βγες έξω, κόψε φυλλαράκια δέντρων και αποτύπωσέ τες στα βαμμένα αβγά. Ιδού πως:

Τοποθετείς ένα φυλλαράκι πάνω στο αβγό, έτσι ώστε να το αγκαλιάσει και στη συνέχεια, το τυλίγεις μέσα σε στρώσεις από φλούδες κόκκινων κρεμμυδιών. Στόχος να καλυφτεί ομοιόμορφα όλη η επιφάνεια. Στη συνέχεια τύλιξε το αυγό σε κομάτι καλσόν το οποίο δένεις σφιχτά (αλλά προσεκτικά) με ένα λαστιχάκι ή σπάγκο.

Μόλις κάνεις το ίδιο για όλα τα αβγά, τα τοποθετείς ένα ένα μέσα σε κατσαρόλα με νερό και μπόλικο ξίδι μέχρι να πάρουν μια βράση. Μόλις το νερό φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού, κλείσε τη φωτιά κι άσε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι και με κλειστό το καπάκι για τουλάχιστον ένα 20λεπτο.

Μετά, βγάλε τα ένα ένα (μια τρυπητη΄ κουτάλα ίσως σε βόλευε καλύτερα) ξετύλλιξέ τα, γυάλισέ τα μια πετσετούλα που έχεις νοτίσει σε ελαιόλαδο και ιδού! Βαμμένα, γυαλιστερά αυγά με σχέδιο- στάμπα σαν αυτά που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας.

4. Εναλλακτική βαφή με ρύζι

rice.jpg

Θα χρειαστείς, ρύζι, χρώμα ζαχαροπλαστικής, πλαστικά ποτηράκια μιας χρήσης, διάφανη μεμβράνη και γάντια για να μη λερωθείς

Βάζεις μέσα σε ένα πλαστικό ποτήρι μιας χρήσης ρύζι και το χρωματίζεις με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Στη συνέχεια βάζεις μέσα το βρασμένο αβγό, κλείνεις με σελοφάν και ανακινείς ελαφρά (προσοχή για να μη ραγίσει) έτσι ώστε το χρωματιστό ρύζι να χρωματίσει το αβγό.

Αν η τεχνική με το ποτήρι σου φαίνεται δύσκολη, μπορείς να βάλεις το χρωματιστό ρύζι σε μια νάιλον σακουλίτσα polybag και να βάλεις μέσα το αβγό. Με μαλακές κινήσεις το περιστρέφεις έτσι ώστε να βαφτεί.

Πάσχα και αγορά: Το εορταστικό ωράριο και πώς θα λειτουργήσει

5. Αβγά emoticons έχεις δοκιμάσει;

emoticons.jpg

Το μόνο που χρειάζεσαι για αυτή την τεχνική που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους είναι κίτρινη βαφή και μαρκαδόροι ή πινελάκι και τέμπερα (ή συνδιασμός μαρκαδόρου-τέμπερας). Αρχικά, διαλέγεις μια κίτρινη βαφή - όσο πιο έντονο το χρώμα τόσο καλύτερο - και μόλις τα βάψεις και στεγνώσουν τότε ξεκινάς τη... δημιουργία! Τόσο απλά!

Τελευταία τροποποίηση στις 02.04.2023 - 13:10