Πόση ώρα μπορεί να διατηρηθεί ένα σάντουιτς εκτός ψυγείου

24.05.2020
Πόση ώρα μπορεί να διατηρηθεί ένα σάντουιτς εκτός ψυγείου
Tα σάντουιτς είναι ακαταμάχητα. Συμφωνείς; Είτε με τυρί και ζαμπόν, είτε με κοτόπουλο και αυγό, είτε με τόνο και μαγιονέζα είναι η τέλεια επιλογή για ένα σνακ που θα σε κρατήσει χορτάτη αρκετή ώρα. Σίγουρα, όμως, κάποια στιγμή, έχεις αναρωτηθεί πόση ώρα μπορεί ένα σάντουιτς να μείνει εκτός ψυγείου για να είναι ασφαλές να καταναλωθεί.

Η απάντηση είναι ότι οι περισσότεροι τύποι σάντουιτς μπορούν να παραμείνουν με ασφάλεια σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου δύο ώρες ή μία ώρα εάν η θερμοκρασία είναι πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου.

Αυτός ο χρόνος ισχύει για τα σάντουιτς που παρασκευάζονται με αλλαντικά (όπως γαλοπούλα, ζαμπόν, κοτόπουλο και ψητό βοδινό κρέας) αλλά και σάντουιτς με άλλα μαγειρεμένα τρόφιμα, όπως σαλάτα αυγών, κοτόπουλου και τόνου και σάντουιτς φτιαγμένα με λαχανικά όπως μαρούλι και ντομάτες.

Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών σημειώνει ότι είναι επικίνδυνο να τρως αλλαντικά, μαγειρεμένα φαγητά και κομμένα λαχανικά που μπορούν να μείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για δύο ώρες ή περισσότερο (ή μια ώρα με πάνω από 32 βαθμούς). Ο λόγος είναι ότι τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα όταν τα τρόφιμα αυτά διατηρούνται σε θερμοκρασίες δωματίου. Αν τα σάντουιτς που περιέχουν αυτά τα συστατικά έχουν παραμείνει έξω από το ψυγείο για περισσότερο από δύο ώρες (ή μία ώρα πάνω από 32 βαθμούς) θα πρέπει να πηγαίνουν στα σκουπίδια.

Εάν ετοιμάζεσαι να πάρεις μαζί σου ένα σάντουιτς που περιέχει οποιοδήποτε από αυτά τα ευπαθή συστατικά και δεν το καταναλώσεις μέσα σε δύο ώρες από την έξοδο σου από το σπίτι (και δεν έχεις πρόσβαση σε ψυγείο μέσα στον ίδιο χρόνο), θα πρέπει να το αποθηκεύσεις στη τσάντα σου με μία παγοθήκη για να το κρατήσει κρύο και ασφαλές για μεγαλύτερη διάρκεια.

Τα σάντουιτς που παρασκευάζονται μόνο με συστατικά, όπως το φυστικοβούτυρο, η μαρμελάδα και τα σκληρά τυριά (όπως το τσένταρ), μπορούν να παραμείνουν έξω περισσότερο. Δεδομένου ότι δεν περιέχουν καθόλου ευπαθή συστατικά, η διάρκεια που μπορείς να τα αφήσεις έξω, είναι περισσότερο θέμα ποιότητας παρά ασφάλειας. Αυτά τα σάντουιτς συνήθως διατηρούνται μια χαρά για περίπου μία ημέρα όταν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου.