Ιδέες για νόστιμα δωράκια: Οι πιο γλυκές προτάσεις

22.12.2016
Δημιουργικές ιδέες για νόστιμα δωράκια σε αγαπημένα πρόσωπα. Οι γιορτές δε θέλουν έξοδα αλλά αγάπη και φαντασία. Δίνουμε γλυκές προτάσεις για να επιλέξεις αυτή που προτιμάς.

Νόστιμα δώρα για τις γιορτές

  1. Κουλουράκια γλυκά και αλμυρά, απλά και πιο σύνθετα, με πορτοκάλι, αμύγδαλο ή σοκολάτα. Τα τοποθετείτε σε μια όμορφη πιατέλα ή δίσκο σερβιρίσματος, τα τυλίγετε με σελοφάν και φαρδιά κορδέλα.
  2. Μπισκότα μαλακά ή πιο σκληρά, με γέμιση ή χωρίς, μικρά και μεγάλα, σε διάφορα σχήματα, απλά ή βουτηγμένα σε σοκολάτα. Τα συσκευάζετε σε κουτί μπισκότων ή άλλο μεταλλικό κουτί.
  3. Γλυκάκια, όπως ζαχαρωτά, καραμέλες, σοκολατάκια, τρουφίτσες, παστελάκια, μπισκότα της τύχης (fortune cookie) κ.ά. Γεμίζετε με τις μικρές αυτές γλυκολιχουδιές ένα κουτάκι ή γυάλινο βάζο και το στολίζετε με κορδέλα. Εναλλακτικά, στρώνετε λαδόκολλα σε πιάτο, ή μπολ, ή μεταλλικό κουτί, τοποθετείτε πάνω της προσεκτικά τα γλυκάκια σας και κλείνετε με σελοφάν.
  4. Γλυκό κουταλιού με εποχικά υλικά, όπως αχλάδι, ελιά Καλαμών, καρότο, κυδώνι, μήλο φιρίκι ή φλούδα πορτοκαλιού. Το βάζετε σε γυάλινο βάζο, καλά αποστειρωμένο, και το διακοσμείτε δένοντας το καπάκι με ένα χρωματιστό πανάκι και σπάγκο.
  5. Μαρμελάδα με φρούτα εποχής, όπως αχλάδια, μήλα, πορτοκάλια ή με μείγμα διαφόρων εσπεριδοειδών. Τη συσκευάζετε σε κατάλληλο γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς.
  6. Τουρσί με κομμένα λαχανικά, όπως καρότα, μανιτάρια, πιπερίτσες κ.ά., μέσα σε άλμη (νερό, αλάτι), την οποία θα καρυκεύσετε με μπαχαρικά. Συσκευάζετε σε γυάλινο βάζο και το δένετε με κορδέλα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τουρσί γλυκό με φρούτα εποχής, ξίδι από κρασί, ζάχαρη και αρωματικά.
  7. Ζυμαρικά ξερά κάθε σχήματος και είδους, όπως χυλοπίτες, ταλιατέλες, μακαρονάκια, τραχανάς γλυκός ή ξινός κ.ά. Αφού στεγνώσουν καλά και ξεραθούν, τα τοποθετείτε σε γυάλινα βάζα.
  8. Κριτσίνια σε διάφορα μεγέθη, μικρά και μεγαλύτερα. Σταρένια, σικάλεως, απλά, ολικής αλέσεως, με σουσάμι ή ηλιόσπορους, με καρυκεύματα. Τα βάζετε σε διαφανή σελοφάν σακουλίτσα και τα δένετε με κορδέλα.
  9. Μείγματα μπαχαρικών ή/και αποξηραμένων μυρωδικών τοποθετημένα σε μικρά βαζάκια, τα οποία διακοσμείτε αναλόγως.
  10. Ξίδι αρωματισμένο με διάφορα μυρωδικά, π.χ. δενδρολίβανο, φλούδα λεμονιού, φρέσκα φύλλα δάφνης και κόκκους πιπεριού. Το συσκευάζετε σε μικρό γυάλινο μπουκάλι.
  11. Ελαιόλαδο αρωματισμένο με διάφορα μυρωδικά, φρέσκα ή ξερά, συσκευασμένο σε γυάλινο μπουκάλι που κλείνει αεροστεγώς. Μπουκάλια μπορείτε να βρείτε σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και χρώματα, οπότε επιλέξτε το καταλληλότερο για την περίσταση.
  12. Κρασί χύμα από τη δική σας παραγωγή. Βάζετε το κρασί σε γυάλινο μπουκάλι, το οποίο τυλίγετε με ένα κομμάτι από καλό ύφασμα. Δένετε το ύφασμα στο στόμιο με χρωματιστή κορδέλα και τοποθετείτε σε αυτό καρτελάκι με τις ευχές σας.
  13. Λικέρ: Φτιάχνονται σχετικά εύκολα από οποιοδήποτε φρούτο, λαχανικό, μπαχαρικό, ή αρωματικό βότανο θέλετε. Κατόπιν τα συσκευάζετε και τα αποθηκεύετε σε γυάλινα μπουκάλια που σφραγίζουν καλά, σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Επειδή όμως όλα τα λικέρ χρειάζονται το χρόνο τους, από μερικές μέρες μέχρι 1-2 μήνες, ανάλογα με τις πρώτες ύλες, μάλλον δεν προλαβαίνετε για φέτος, με εξαίρεση το λικέρ ροδιού και κάποιες παραλλαγές του limoncello – κρατήστε την ιδέα για του χρόνου!

Τι άλλο μπορώ να φτιάξω;

Δίπλες, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, παραδοσιακά γλυκά ταψιού, όπως μπακλαβάς και γαλακτομπούρεκο, Χριστόψωμο, βασιλόπιτα, κέικ μεγάλο ή σε ατομικές φόρμες (cup cakes), τσουρέκια, μάφινς, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς βουτηγμένους σε σοκολάτα, σοκολατόπιτα και πάσης φύσεως άλλες σοκολατοδημιουργίες. Επίσης, πίτες αλμυρές ή γλυκές, ψωμιά και αρτοσκευάσματα κάθε είδους.

Πρόταση: Ετοιμάστε μερικά μικρά καλάθια δώρου με διάφορες σπιτικές λιχουδιές και διακοσμήστε τα όσο πιο όμορφα μπορείτε, με χρωματιστές ζελατίνες και κορδέλες σε γιορτινά χρώματα. Μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε μέσα στο καλάθι καρτούλα με τις ευχές σας. Χριστουγεννιάτικες μπαλίτσες, ρόδι αλλά και οποιοδήποτε άλλο γούρι για το καλό του χρόνου είναι επίσης ευπρόσδεκτα, όπως και η πρωτότυπη συνταγή των παρασκευασμάτων σας.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 146
Update: Δεκέμβριος 2016