Iδέες για εύκολο & γρήγορο μαγείρεμα

21.01.2016
Οι συμβουλές και τα έξυπνα μαγειρικά κόλπα της μαμάς. Για να πετυχαίνει πάντα η συνταγή, για να κάνεις τη ζωή σου στην κουζίνα ευκολότερη...

Ολοστρόγγυλα κεφτεδάκια

Αν θέλεις τα κεφτεδάκια σου να έχουν άψογο στρογγυλό σχήμα και να είναι όλα πανομοιότυπα, ζύμωσε πρώτα καλά το μείγμα του κιμά και τοποθέτησέ τον για λίγο στο ψυγείο. Αφού σφίξει το μείγμα, χρησιμοποίησε τη μικρή λαβίδα σερβιρίσματος του παγωτού για να πάρεις ίση ποσότητα μείγματος, διόρθωσε το σχήμα τους αν χρειάζεται, και κατόπιν ρίξε τους κεφτέδες στο τηγάνι.

Φρέσκος τόνος βραστός

Όταν ο φρέσκος τόνος βράζεται με το συνήθη τρόπο, αποκτά μια κάπως βαριά και μάλλον δυσάρεστη μυρωδιά «ψαρίλας». Για να μην συμβεί αυτό, βάλε τον τόνο στην κατσαρόλα από την αρχή, σκέπασέ τον με μείγμα από 50% νερό και 50% λευκό ξηρό κρασί και άφησέ τον να βράσει με την ησυχία του – μόλις γίνει, θα μυρίζει ευχάριστα!

Και άλλα μυστικά για…

Αφράτα γιουβαρλάκια: Για να γίνουν τα γιουβαρλάκια πιο αφράτα, χτύπησε ένα ασπράδι αβγού να γίνει μαρέγκα και κατόπιν πρόσθεσε τη μαρέγκα στον κιμά που ζυμώνεις.

Κρέας με καπνιστή γεύση: Για να προσδώσεις μια καπνιστή, ιδιαίτερα νόστιμη, γεύση σε μαγειρευτά κόκκινα κρέατα ή πουλερικά, ρίξε στο υγρό που τα μαγειρεύεις ένα κοφτό κουταλάκι στιγμιαίου καφέ.

Νοστιμότερα ρεβίθια: Όταν φτιάχνεις άσπρα ρεβίθια, δηλαδή χωρίς καθόλου σάλτσα, πρόσθεσε κατά το μαγείρεμά τους ½ κουταλάκι κάρι.

Σάλτσα πηχτή και light: Αντικατάστησε το αλεύρι με μανιτάρια. Πέρασε τα μανιτάρια στο μπλέντερ και κατόπιν ρίξε τα στη σάλτσα – η σάλτσα θα γίνει πιο πηχτή, πιο εύγευστη και με λιγότερες θερμίδες. Εναλλακτικά, χρησιμοποίησε λιωμένη βραστή πατάτα.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 164

Update: Ιανουάριος 2016.