Τα μυστικά της πάβλοβα

17.01.2014
Ας φτιάξουμε πάβλοβα!

Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις; Όχι αν ακολουθήσεις σωστά όλα τα βήματα. Ένα γλυκό σχεδόν βασιλικό με καταγωγή από την Αυστραλία (να κονταροχτυπιέται με την Ν. Ζηλανδία - ποιανής είναι το γλυκό;!;), ανάλαφρο και αέρινο με πολύ χαρακτηριστική γεύση. Σε τι πρέπει να δώσουμε σημασία στην εκτέλεση της πάβλοβα;

Κύριο λόγο φυσικά έχει η μαρέγκα. Θυμάμαι την πρώτη φορά που έφτιαξα μαρέγκα, δεν ήξερα καν πως πρέπει να βγει. Πρέπει να σφίξει, πόσο να ασπρίσει, κι αν κόψει; Τώρα πια ξέρω πως. Καταρχάς μπολ και χτυπητήρια του μίξερ πρέπει να είναι απόλυτα καθαρά χωρίς ίχνος λίπους. Τα ασπράδια καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου, και χωρίς καθόλου κρόκο ανάμεσα τους. Δεν θέλουμε μουσαφείριδες!
Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν κορυφές όταν σηκώνουμε το μίξερ.

Τώρα παμε στο ψήσιμοοοοο!

Χαμηλή θερμοκρασία, να μην ξεπερνάει τους 140 (εγώ έψησα στους 120), δεν ανοίγουμε τον φούρνο, προς Θεού! Και όταν ψηθεί, πρέπει να έχει πάρει ένα ωραίο χρωματάκι, αφήνουμε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή με μία πετσέτα μέχρι να κρυώσει τελείως. Θα σπάσει είναι σίγουρο, αλλά δεν μας ανησυχεί, έτσι είναι το φυσικό.

Άντε, τι λέτε πάμε να την φτιάξουμε;

Τις συμβουλές μας έδωσε η foodblogger Eleni En.