Τα πάντα για την μπίρα!

01.09.2008
Δροσιστική και σε αμέτρητη ποικιλία γεύσεων και χρωμάτων, η μπίρα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα μας ποτά, ενώ χρησιμοποιείται και στη μαγειρική, χαρίζοντας στις συνταγές μας ξεχωριστή γεύση.

Ξανθή, μαύρη, πικρή ή γλυκιά, η μπίρα αποτελεί ένα αλκοολούχο ποτό το οποίο γίνεται μέσα από τη διαδικασία της ζύμωσης και διαθέτει πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων για την υγεία μας!

Η ιστορία
Η ιστορία της μπίρας ξεκινάει από τα παλαιολιθικά χρόνια, όταν ο άνθρωπος άρχισε να καλλιεργεί τα δημητριακά και να τα διατηρεί, με σκοπό να τα καταναλώσει αργότερα. Ετσι, με το ψήσιμο των σπόρων και τη ζύμωσή τους μέσα στο νερό, οι άνθρωποι των σπηλαίων ξεκίνησαν να παρασκευάζουν ένα ποτό που ήταν ταυτόχρονα θρεπτικό, δροσιστικό και μπορούσαν να το διατηρήσουν εύκολα, παρασκευάζοντας με αυτό τον τρόπο εν αγνοία τους, τη γνωστή σε όλους μας μπίρα.

Οι πρώτες γραπτές αναφορές που αφορούν την μπίρα και μαρτυρούν περίτρανα ήταν απαραίτητο ποτό σε κάθε δείπνο, χρονολογούνται 6.000 χρόνια πριν και προέρχονται από τους Σουμέριους.

Αυτοί όμως που μετέφεραν την μπίρα στην Ιβηρική χερσόνησο για να περάσει μετέπειτα στη Γαλατία, ήταν οι Ρωμαίοι. Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνουν οι Γερμανοί, οι οποίοι την υιοθέτησαν τον 1ο μ.Χ. αιώνα, φτιάχνοντάς την από κριθάρι, σιτάρι και ζυθοποιημένη βρώμη, διαδίδοντάς την στους βόρειους λαούς, οι οποίοι την έκαναν αποκλειστικό ποτό τους, τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Οσο για τους Αρχαίους Ελληνες, αυτοί ήρθαν σε επαφή με την μπίρα χάρη στους Αιγυπτίους, αν και τη θεωρούσαν ποτό κατώτερης ποιότητας σε σχέση με το κρασί.

Τα βασικά συστατικά της μπίρας
Οι βασικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της μπίρας είναι το νερό, η βύνη, ο λυκίσκος και η ζύμη (μαγιά), αλλά αρκετές φορές χρησιμοποιούνται βότανα, ζάχαρη, δημητριακά, διάφορα καρυκεύματα και φρούτα για να χαρίσουν στην μπίρα ιδιαίτερο άρωμα και μια ξεχωριστή γεύση.

Νερό. Αποτελεί βασικό στοιχείο και πρώτη ύλη της παραγωγής της μπίρας, γιατί η ποιότητά του προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα, τη γεύση και το χαρακτήρα της μπίρας, ανάλογα με το ποσοστό και τη φύση των μεταλλικών στοιχείων που περιέχει. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο χρησιμοποιείται πόσιμο νερό χαμηλής περιεκτικότητας σε άλατα.

Βύνη και κριθάρι. Το κριθάρι αποτελεί το σημαντικότερο δημητριακό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της βύνης, γιατί περιέχει τα υψηλότερα ποσοστά σακχάρου τα οποία μετατρέπονται σε αλκοόλη κατά τη ζύμωση, καθώς επίσης πρωτεϊνες και αμινοξέα, τα οποία αποτελούν καλό θρεπτικό υπόστρωμα για τις ζύμες.

Ακόμη, ο σπόρος του σιταριού όταν έχει εν μέρει βλαστήσει, φουρνίζεται και δίνει όχι μόνο αλκοόλ αλλά και ένα μεγάλο μέρος του αρώματός του στην μπίρα. Στην παρασκευή της βύνης βέβαια χρησιμοποιούνται και άλλα δημητριακά, όπως σιτάρι, βρώμη, καλαμπόκι ή ρύζι, σε μικρότερη όμως συχνότητα.

Η ζύμη ή μαγιά
Ως μαγιά μπίρας χρησιμοποιούνται διάφορα είδη ζυμομυκήτων, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης, τον μεταβολισμό και την παραγωγή της αλκοόλης και του διοξειδίου του άνθρακα.

Η διαδικασία της παρασκευής
Η σύγχρονη ζυθοποιία για την παρασκευή της μπίρας χρησιμοποιεί 4 βασικά στάδια, αυτά της βυνοποίησης, του βρασμού, της ζύμωσης και της μεταζύμωσης. Το τελικό στάδιο βέβαια, αποτελεί η εμφιάλωση της παραγόμενης μπίρας.

Τα είδη μπίρας
Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν χιλιάδες είδη μπίρας σε όλο τον κόσμο. Η κατηγοριοποίησή τους γίνεται ανάλογα με το είδος ζύμωσης που έχουν υποστεί, το ποσοστό του αλκοόλ που περιέχουν, τα διάφορα συστατικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους και φυσικά το χρώμα τους.

Οσον αφορά τώρα στα είδη της ζύμωσης αυτά είναι 3 και διαχωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

Στις μπίρες χαμηλής ζύμωσης (οι βυθοζύμωτες), υψηλής ζύμωσης (οι αφροζύμωτες) και αυθόρμητης ζύμωσης.

Το χρώμα της μπίρας
Το διαφορετικό χρώμα κάθε μπίρας εξαρτάται από τον τύπο βύνης που χρησιμοποιείται και έτσι έχουμε ξανθές, κόκκινες, καστανές αλλά και μαύρες μπίρες.

Μπίρα και υγεία
Η μπίρα θεωρείται από τα πλέον υγιεινά ποτά, πάντα σε μικρή ποσότητα, με πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Συγκεκριμένα: Περιέχει μεταλλικά άλατα, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο, καθώς και πλήθος βιταμινών όπως Β1, Β2 και ενεργοποιημένη πρωτεϊνη C, που ενισχύουν το αμυντικό σύστημα.

Αναλυτικότερα, η μπίρα:

Μειώνει την κακή χοληστερίνη.

Προστατεύει ενάντια στις παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος.

Εξαιτίας της ουσίας λουπουλίνης που περιέχει, διαθέτει εξαιρετικές καταπραϋντικές ιδιότητες και δρα ενισχύοντας το νευρικό μας σύστημα. Μάλιστα, πρόσφατα επιστημονικά πειράματα απέδειξαν ότι σε καταστάσεις στρες, όσοι έπιναν μπίρα είχαν λιγότερη νευρική υπερένταση από αυτούς που δεν έπιναν.

Συμβάλλει στην ανάπλαση των οστών και δρα αποτελεσματικά κατά της οστεοπόρωσης εξαιτίας του ασβεστίου που περιέχει, ενώ ο πλούτος σε μέταλλα και βιταμίνες συντελεί στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας και των ρευματισμών.

Μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη και έχει αποδεδειγμένη διουρητική ιδιότητα, ευνοώντας τη λειτουργία των νεφρών.

Τέλος, η μαγιά της μπίρας βοηθά στην αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου και έχει ευνοϊκά οφέλη για το δέρμα και τα νύχια.

Αυτό το γνωρίζετε;

Οι Σουμέριοι έφτιαχναν ένα είδος μπίρας από κριθάρι, το λεγόμενο «Σικαρού», ένα ποτό αρκετά πολύπλοκο.

Οι Αιγύπτιοι παρασκεύαζαν ένα είδος μπίρας μέσα σε πιθάρια, την οποία την ονόμαζαν «zythum», δηλαδή ζύθος.

Οι Κινέζοι είχαν εμβαθύνει περισσότερο απ όλους τους υπόλοιπους λαούς στην τεχνική της παραγωγής της μπίρας και έφτιαχναν το περιβόητο ποτό «τσιου», δηλαδή ένα ποτό με βάση το κεχρί που είχε υποστεί ζύμωση. Ο λυκίσκος ή αλλιώς «ζυθοβότανο» είναι ένα αρωματικό αναρριχώμενο φυτό που καλλιεργείται και χρησιμοποιείται ευρέως στην Κεντρική Ευρώπη.

Στην παρασκευή της μπίρας χρησιμοποιείται μόνο το θηλυκό του άνθος, το οποίο της χαρίζει το άρωμα, αλλά και τη χαρακτηριστική της πικράδα.

Επιπλέον, ο λυκίσκος περιέχει τανίνες και οργανικά οξέα, τα οποία δρουν ως συντηρητικά.

Τα πιο γνωστά είδη μπίρας

Αbbey (Abbaye) (Αμπε): Πρόκειται για ένα είδος μπίρας με ιδιαίτερη γεύση, η οποία ακολουθεί τον τρόπο παρασκευής των αυθεντικών μοναστηριακών μπιρών.

Ale (Αλε): Είναι αγγλικές μπίρες υψηλής ζύμωσης με γεύση φρούτων, μπαχαρικών, καφέ ή καραμέλας.

Alt (Αλτ): Πρόκειται για γερμανικές σκουρόχρωμες μπίρες, υψηλής ζύμωσης.

Bitter (Μπίτερ): Πικρές μπίρες οι οποίες περιέχουν άφθονο λυκίσκο.

Bock (Μποκ): Γερμανικός όρος ο οποίος προσδιορίζει τις μπίρες χαμηλής ζύμωσης και υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ.

Draftv (Ντραφτ): Βαρελίσιες μπίρες με χαρακτηριστικό παχύ αφρό.

Hefe (Χέφε): Ετσι ονομάζεται η μαγιά στα Γερμανικά και πρόκειται για μπίρες αφιλτράριστες και θολές.

Lager (Λάγκερ): Ο όρος αυτός προσδιορίζει όλες τις μπίρες με χαμηλή ζύμωση οι οποίες συνήθως είναι ξανθές, μερικές φορές όμως τις συναντάμε κόκκινες ή ακόμη και σκούρες.

Lambic (Λάμπικ): Βέλγικες σταρένιες μπίρες, αυθόρμητης ζύμωσης που παρασκευάζονται στην κοιλάδα του Senne.

Pils ή Pilsner (Πίλσνερ): Ανήκουν στην κατηγορία των Lager και είναι μπίρες ξανθές και ξηρές με χαμηλή ζύμωση, οι οποίες χαρακτηρίζονται από το άρωμα και τη φίνα πικρή γεύση τους. Μάλιστα, το όνομά τους το οφείλουν στην τσέχικη πόλη Plzen, όπου και παρασκευάστηκε η πρώτη μπίρα, το 1842.

Rauchbier (Ράουχμπιαρ): Η συγκεκριμένη ονομασία στα Γερμανικά σημαίνει «καπνιστή μπίρα» και πρόκειται για μία μπίρα με χαρακτηριστικό καπνιστό άρωμα, γιατί κατά τη βυνοποίηση, η ξήρανση της βύνης γίνεται σε καπνό φωτιάς από ξύλο οξιάς.

Stout (Σταουτ): Κατάμαυρη παραδοσιακή, Ιρλανδέζικη μπίρα με πλούσιο αφρό και πικρή γεύση.

Sur Lie(Συρ λι): Παρασκευάζεται στο Βέλγιο και πρόκειται για μία θολή μπίρα με μαγιά, η οποία επαναζυμώνεται στο μπουκάλι.

Trappiste (Τραπίστ): Είναι οι μοναστηριακές δυνατές μπίρες, τις οποίες παρασκευάζουν αποκλειστικά οι Βέλγοι μοναχοί και μάλιστα τον συγκεκριμένο όρο έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν μόνο έξι μοναστήρια σε ολόκληρο τον κοσμο, τα οποία βρίσκονται στο Βέλγιο (Chimay, Westmalle, Rochefort, Westveteren, Orval) και στην Ολλανδία (Schaapskooi).

Τripel(Τρίπελ): Δυνατές βελγικές μπίρες τριπλής υψηλής ζύμωσης.

Weisse (Βάισε): Σταρένιες γερμανικές μπίρες υψηλής ζύμωσης, με υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα.Genesis, η φρέσκια, η ποιοτική, η ελληνική!

Με βάση το όραμα της οικογένειας Γκρέκη και την εμμονή τους για τη δημιουργία φρέσκιας ελληνικής μπίρας υψηλής ποιότητας δημιούργησαν στην Αυλίδα το πρότυπο δικό τους πιλοτικό ζυθοποιείο σε έκταση 16 στρεμμάτων και συνολικές κτιριακές εγκαταστάσεις 1.500 τ.μ.

Ενα από τα βασικά κριτήρια επιλογής της περιοχής είναι τα πλούσια υπόγεια ύδατά της που προσφέρουν ιδανική πρώτη ύλη για μπίρα υψηλών προδιαγραφών. Υστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα και επιστημονική μελέτη στη Γερμανία, την Τσεχία και την Ολλανδία επιλέχθηκε η καλύτερη ποιότητα λυκίσκου και «ξεχωριστά» χαρμάνια βύνης αλλά και το πιο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό ώστε να «γεννηθεί» στο υπερσύγχρονο ζυθοποιείο η καλύτερη φρέσκια, φιλική, ελληνική μπίρα υψηλής ποιότητας περιορισμένης όμως και ελεγχόμενης παραγωγής.

Αλλωστε ευελπιστούν να συμπληρωθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο το κενό που υπήρχε στη γευστική παλέτα του Ελληνα καταναλωτή.

Δοκιμάστε τις τέσσερις μοναδικές τους γεύσεις και... ζήστε την εμbeerία.

ΤΗΛ.: 2262071012 - FAX: 22620 71265
www.genesisbeer.gr
e-mail: [email protected]