Πώς να αποθηκεύσεις τις ντομάτες για να μη χαλάσουν;

10.06.2013
Μάθε το σωστό τρόπο αποθήκευσης για τις άγουρες αλλά και τις ώριμες ντομάτες κι επιμήκυνε το χρόνο ζωής τους!

Γνωρίζοντας πως θα διατηρείς τα λαχανικά και τα φρούτα φρέσκα είναι ένας καλός τρόπος για να εξοικονομήσεις χρήματα και να μειώσεις τη σπατάλη από το πέταμα των τροφίμων. Μάθε πώς πρέπει να αποθηκεύεις τις ντομάτες για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Χάρτινη ή πλαστική σακούλα;

Μην αποθηκεύεις τις ντομάτες σε πλαστικές σακούλες καθώς το αιθυλένιο που παράγουν, θα παγιδευτεί στη σακούλα κάνοντάς τες να ωριμάσουν πιο γρήγορα και συνεπώς να χαλάσουν γρηγορότερα.

Για τις άγουρες ντομάτες: Και σε αυτήν την περίπτωση, τις άγουρες, πράσινες ντομάτες καλό είναι να τις αποθηκεύεις σε χάρτινη κι όχι πλαστική σακούλα, διότι το αιθυλένιο θα τους προσδώσει μια πιο πικρή γεύση. Τοποθέτησέ τις με το κοτσανάκι προς τα κάτω σε μια χάρτινη σακούλα ή σε χάρτινο κιβώτιο κι άσε τις σε δροσερό μέρος μέχρι να γίνουν κοκκινωπές.

Για τις ώριμες ντομάτες: Οι ώριμες ντομάτες θα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το φως του ηλίου και να μην είναι στοιβαγμένες η μια πάνω από την άλλη, κάτι που θα οδηγήσει στο «ζούληγμα» και το γρηγορότερο σάπισμα μερικών από αυτών.

Για τις έξτρα-ώριμες ντομάτες: Τις υπερβολικά ώριμες ντομάτες καλό είναι να τις τοποθετήσεις στο ψυγείο ή να τις χρησιμοποιήσεις άμεσα στο φαγητό.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα