Μικρά & σύντομα

09.07.2008
Εάν τα καρότα μας έχουν μαλακώσει, για να τα επαναφέρουμε στη φυσική τους αρχική «σκληρή» μορφή, τα βάζουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό, το χυμό ενός λεμονιού και τα αφήνουμε στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ.

Υπέροχη ζύμη
Εάν δε θέλουμε να θρυμματίζεται η ζύμη μας, μπορούμε να την αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά, σκεπασμένη με μια βρεγμένη πετσέτα κουζίνας.

Για... μαλακά καρότα
Εάν τα καρότα μας έχουν μαλακώσει, για να τα επαναφέρουμε στη φυσική τους αρχική «σκληρή» μορφή, τα βάζουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό, το χυμό ενός λεμονιού και τα αφήνουμε στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ.

Για γλυκά σπαράγγια
Εάν τα σπαράγγια μας έχουν χάσει τη γλυκιά τους γεύση, απλώς προσθέτουμε λίγη ζάχαρη στο νερό που τα βράζουμε.

Για το καμένο κρέας κατσαρόλας
Εάν ξεχάσαμε το κρέας της κατσαρόλας μας με αποτέλεσμα να «αρπάξει», δεν το πετάμε, αλλά ακολουθούμε την εξής διαδικασία: Αφαιρούμε το μέρος το οποίο δεν έχει καεί, το βάζουμε σε μία άλλη κατσαρόλα και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο νερό και αρκετά κρεμμύδια, γιατί έχουν την ιδιότητα να απορροφούν οποιαδήποτε άσχημη γεύση και οσμή.

Για σφιχτό αβγό
Στην περίπτωση που το αβγό μας δεν έχει βράσει καλά και δεν έχει γίνει σφιχτό όπως το θέλουμε, μπορούμε να το τυλίξουμε σε ένα αλουμινόχαρτο στρίβοντας τις άκρες του και να το αφήσουμε να βράσει για λίγα λεπτά ακόμα.

Πάντοτε φρέσκα μαρούλια
Εάν τα μαρούλια μας έχουν μαραθεί δεν τα πετάμε, αλλά τα βάζουμε για λίγα λεπτά σε ζεστό νερό και αμέσως μετά σε παγωμένο, το οποίο περιέχει 1/3 από το κουταλάκι λευκό ξίδι. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα, πριν τα κόψουμε για τη σαλάτα.

Τοίχοι πεντακάθαροι!
Για να μην κολλάει το λίπος στους τοίχους της κουζίνας μας και βρωμίζουν, βάζουμε σε νερό λίγο λευκό ξίδι και τους πλένουμε με αυτό. Ετσι, με αυτό τον τρόπο οι τοίχοι μας θα παραμένουν πάντοτε καθαροί.

Αντίο ανεπιθύμητες μυρωδιές
Αν η κουζίνα μας μυρίζει άσχημα, μπορούμε να ψήσουμε λίγη κανέλα σε μορφή σκόνης, η οποία έχει την ιδιότητα να διώχνει τις άσχημες οσμές.

Αποτελεσματική λαδόκολλα!
Επειδή συνήθως κατά τη διάρκεια που βάζουμε τις παγοθήκες στην κατάψυξη, μας χύνεται λίγο νερό με αποτέλεσμα μετά οι παγοθήκες να κολλάνε και να μας δυσκολεύουν, ένας έξυπνος τρόπος για να το αποφύγουμε, είναι να τοποθετήσουμε κάτω από αυτές μία λαδόκολλα, αφού ακόμη και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της κατάψυξης δεν την επηρεάζουν.

Πρωτότυπα τηγανητά αβγά
Εάν θέλουμε να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας, μπορούμε να φτιάξουμε τηγανητά αβγά με διάφορα σχέδια χρησιμοποιώντας τις μεταλλικές φόρμες με τις οποίες δίνουμε διάφορα σχήματα στα κουλουράκια μας. Δεν ξεχνάμε όμως ποτέ, πριν τις χρησιμοποιήσουμε για το τηγάνισμα των αβγών, να τις λαδώσουμε καλά για να μπορούν να ξεκολλήσουν εύκολα τα αβγά μας.

Για γλυκιά γεύση...
Στις συνταγές όπου απαιτείται η προσθήκη ζάχαρης, εάν δεν θέλουμε να γίνει το φαγητό μας πολύ γλυκό, μπορούμε αντί για ζάχαρη να προσθέσουμε1 κουταλάκι μηλόξιδο, το οποίο δίνει μια πιο ουδέτερη γλυκιά γεύση.

Αν θέλουμε να είμαστε πιο σχολαστικοί
Εάν θέλουμε να πλύνουμε ένα φρέσκο κοτόπουλο, ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος είναι να το πλύνουμε σε ένα μπολ με νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει 1 κουταλιά μπέικιν σόδα αφού η απαλή οξύτητα της μπέικιν σόδας καθαρίζει ό,τι έχει απομείνει από τη διαδικασία του σφαγείου. Στη συνέχεια το ξεπλένουμε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό.

Για ολόκληρα κρεμμύδια
Στην περίπτωση που θέλουμε να ψήσουμε τα κρεμμύδια ολόκληρα, τους κάνουμε 1-2 τρύπες με ένα αιχμηρό αντικείμενο, έτσι ώστε οι ατμοί που θα δημιουργηθούν, να μπορούν να βρουν διέξοδο διαφυγής και τα κρεμμύδια μας να μην διαλυθούν.

Αρωμα ξιδιού
Επειδή το ξίδι όταν μαγειρευτεί έχει την ιδιότητα να χάνει την οξύτητά του, εάν θέλουμε να διατηρήσει το φαγητό μας την έντονη γεύση του, φροντίζουμε να το προσθέσουμε στο τέλος του μαγειρέματος.

...της εποχής

Φασολάκια
Τα φρέσκα φασολάκια ανήκουν στην οικογένεια «Ψυχοειδών», ενώ ο τόπος προέλευσής τους είναι η Αμερική. Στην Ευρώπη εμφανίστηκαν τον 16ο αιώνα και γρήγορα κατάφεραν να αποκτήσουν σημαντική θέση στη μαγειρική.

Το σχήμα τους είναι μακρόστενο και λεπτό, ενώ το χρώμα τους ποικίλλει από σκούρο πράσινο μέχρι ανοιχτό κίτρινο. Στην ελληνική κουζίνα τα πράσινα φασολάκια είναι τα πιο διαδεδομένα, τα οποία χωρίζονται σε δεκάδες ποικιλίες, όπως τα αμπελοφάσουλα, τα μπαρμπούνια και τα τσαουλιά.

Ανεξάρτητα πάντως από την ποικιλία στην οποία ανήκουν, όλα τα φασολάκια έχουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία, όπως μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Αξιόλογο είναι ότι, συγκριτικά με το κρέας, περιέχουν πολύ περισσότερες πρωτεϊνες, διαφορετικής όμως σύστασης. Ετσι, είναι κατάλληλα για μία υγιεινή διατροφή, καθώς περιέχουν μόνο 39 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.

Οταν τα αγοράζουμε, διαλέγουμε όσα έχουν έντονο πράσινο χρώμα, ενώ αποφεύγουμε όσα είναι μαραμένα. Τα φασολάκια μπορούμε να τα μαγειρέψουμε με ποικίλους τρόπους, όπως βρασμένα και περιχυμένα με χυμό λεμονιού ή μαγειρεμένα με κρέας και συνοδευμένα με φέτα. Κατά το μαγείρεμά τους όμως, δεν ξεχνάμε ποτέ να τους βγάζουμε τις άκρες και τις ίνες από τα πλαϊνά τοιχώματα.