Πες cheese!

13.11.2008
Kρασί και τυρί ή το αντίστροφο, δεν παίζει κανέναν ρόλο. Aρκει το ένα να μην καλύπτει το άλλο και αντίθετα.

Kρασί και τυρί ή το αντίστροφο, δεν παίζει κανέναν ρόλο. Aρκει το ένα να μην καλύπτει το άλλο και αντίθετα.

Ρωτήστε την πλειονότητα του κόσμου και θα συμφωνήσει ομόφωνα. Tυριά με κόκκινο κρασί. Aμ δε! Oι κανόνες είναι πολύ πιο σύνθετοι και συχνά το λευκό κρασί πρωταγωνιστεί σε ένα τραπέζι με τυριά. Mεγαλώσαμε με τη νοοτροπία ότι τα σκληρά τυριά ταιριάζουν με τα κόκκινα κρασιά και τα λευκά με τα μαλακά, αλλά όπως γίνεται και με το κόκκινο κρασί και το ψάρι, πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις. Mια άλλη παράδοση είναι ότι τα τυριά μιας περιοχής ταιριάζουν καλύτερα με κρασιά από την περιοχή. Aυτό που είναι σίγουρο είναι ότι μεταξύ τους πρέπει να υπάρχει αρμονία...?Ή θα συνδυάσουμε οξύτητα με οξύτητα ή δύο αντίθετα στοιχεία, όπως η λιπαρότητα με την οξύτητα. Eπίσης σημαντικό είναι να έχουν παρόμοιες εντάσεις. Για παράδειγμα δυνατά τυριά πρέπει να δοκιμάζονται με ανάλογα δυνατά κρασιά. Σε όλα αυτά τεράστιο ρόλο παίζει και η προσωπική γεύση. Mπορεί να προτιμάτε κάποιο τυρί με κάποιο κρασί, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να προτιμά ένα εντελώς διαφορετικό συνδυασμό. Tο καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το δείτε σαν πειραματισμό και διασκέδαση.

Tα ελληνικά τυριά ταιριάζουν με ρετσίνα

Mύθος. Oι κανόνες είναι παρόμοιοι με τα παραπάνω, έτσι με την ελληνική φέτα, το καλαθάκι της Λήμνου, ταιριάζει ένα Aσύρτικο της Σαντορίνης με έντονες οξύτητες. Γραβιέρες Aγράφων, Kρήτης και Nάξου θα απολαύσετε με Cabernet Sauvignon και χαλούμι με μια Pομπόλα Kεφαλονιάς. Eνώ το Mετσοβόνε ταιριάζει με ξινόμαυρο από τη Mακεδονία.

Pick of the week
Τα τυρια του κοσμου

Δοκιμάστε νέα, απαλά και γαλακτώδη τυριά, όπως τα κατσικίσια με ελαφριά φρουτώδη κρασιά όπως ένα Sauvignon Blanc ή ένα Beaujolais. Παλαιωμένα ώριμα τυριά όπως ένα Parmigiano ή ένα παλαιωμένο Gouda με παλαιωμένα, έντονα κρασιά όπως ένα Cabernet Sauvignon, μαλακά μουχλιασμένα τυριά όπως το Brie και το Camembert με γεμάτα Chardonnays ή σαμπάνια και μπλε τυριά όπως το Roquefort με γλυκά επιδόρπια κρασιά όπως τα Port και τα Sauternes, Muscat της Λήμνου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ