6 μύθοι για το κρασί καταρρίπτονται!

31.08.2015
Κρασί: τόσο αγαπητό και συνάμα πολύπλοκο ή απλά έτσι μας έχουν κάνει να πιστέψουμε.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Η αλήθεια είναι πως το κρασί είναι ένα εξαιρετικιά ευέλικτο προϊόν που ανάλογα με τη χρήση μπορεί να γίνει από απλούστατο μέχρι πολύπλοκο. Ας εξετάσουμε μερικούς από τους επικρατέστερους μύθους γύρω από αυτό και να απολύψουμε την αλήθεια που κρύβεται επιμελώς πίσω από αυτούς. Για να δούμε...

Το κόκκινο κρασί ταιριάζει με κρέας και το λευκό με ψάρι

Κι όμως δεν είναι πάντα έτσι

Είναι από τους βασικότερους και παλαιότερους κανόνες περί οίνου. Το βασικό δόγμα έγκειται στην οξύτητα και τις τανίνες του κόκκινου κρασιού που το κάνει να ταιριάζει περισσότερο με λιπαρές τροφές και κρέας ενώ το λευκό ταιριάζει καλύτερα στην πιο ελαφριά γεύση του ψαριού. Αυτό που έχει αλλάξει όμως τα δεδομένα είναι οι επιρροές της μαγειρικής διεθνώς. Διάφορες εθνικές κουζίνες παντρεύονται, νέες γεύσεις δημιουργούνται, στο παιχνίδι μπαίνει το γκουρμέ, οι κανόνες απλά γκρεμίζονται και ΝΑΙ μπορούμε να ταιριάξουμε κόκκινο κρασί με ψάρι και λευκό με κρέας! Η χημεία είναι το παν ενώ μην ξεχνάμε πως όλα είναι θέμα γούστου! Ο ουρανίσκος είναι ο καλύτερος κριτής.

Τα κρασιά σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου

Δεν είναι απαραίτητο

Άλλο ένα κατάλοιπο του παρελθόντος είναι κι αυτό κι οφείλεται στην έλλειψη κεντρικής θέρμανσης των παλαιών ετών της εποχής των παπούδων μας. Η θερμοκρασία δωματίου της εποχής δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή που το καλοριφέρ τους χειμερινούς μήνες καίει στο φουλ (εκτός κι αν η πολυκατοικία αποφάσισε να μη βάλει πετρέλαιο ελλείψει χρημάτων). Όπως και να έχει η ζέστη δεν αφήνει το κρασάκι να αναδείξει τη γεύση και τις τανίνες γι΄αυτό στον καύσωνα ή σε ένα ζεστό δωμάτιο χάνει το άρωμα και την λεπτή του γεύση κάνοντας προτιμότερη τη λύση του ψυγείου. Βέβαια, όπως τονίσαμε και παραπάνω τα πάντα είναι θέμα γούστου ενώ από την άλλη κάθε παραγωγός αναγράφει στην ετικέτα του προϊόντος την προτεινόμενη θερμοκρασία σερβιρίσματος. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει χρυσός κανόνας. Μια απλή πρακτική για να μην είσαι με το θερμόμετρο ανά χείρας είναι να βγάζεις το κρασάκι από το ψυγείο 15 λεπτά πριν το σερβίρισμα.

Τα γλυκά κρασιά ταιριάζουν με επιδόρπια και γλυκά

μμμ θα μπορούσε αλλά...

Συνοδεύεις τα γλυκάκια και τα επιδόρπια με γλυκά κρασάκια όπως το πόρτο ή το σαντορνέ; Αυτό τουλάχιστον προτείνουν οι ειδικοί και σίγουρα ο κανόνας λειτουργεί αλλά ποιός μπορεί να πει πως ένα γλυκό κρασάκι όπως το στλιλτον δεν ταιριάζει ταμάμ και με ένα φουά γκρα; Από την άλλη μήπως η έξτρα γλύκα παραπάει;

Υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα η μπίτερ σοκολάτα που συνδιάζεται τέλεια με ένα πόρτο.

Οι κριτικοί του κρασιού γνωρίζουν όσα λένε

Τι ισχύει και τι όχι;

Η αλήθεια είναι πως οι κριτικοί κρασιού έχουν εμπειρία και καλό ουρανίσκο! Ωστόσο, αυτό δε τους δίνει και την ταμπέλα του ειδικού - εκτός κι αν είναι οινολόγοι κατ' επάγγελμα. Με άλλα λόγια οι συντάκτες και κριτικοί κρασιών δίνουν απλά μια προσωπική και καθόλα υποκειμενική άποψη αναφορικά με τη γεύσδη των προϊόντων που δοκιμάζουν, χωρίς φυσικά να λέμε πως αυτό που κάνουν δεν είναι χρήσιμο.