Ματθίλδη Μαγγίρα: «Θα συνεχίζω να κάνω όνειρα ώσπου να φύγω απο αυτόν τον μάταιο κόσμο»

26.06.2021
Ματθίλδη Μαγγίρα: «Θα συνεχίζω να κάνω όνειρα ώσπου να φύγω απο αυτόν τον μάταιο κόσμο»
Πώς βίωσε την κατάσταση της καραντίνας; Ποιο είναι το μεγάλο της προσωπικό βάσανο; Τι λέει για την σεξουαλική παρενόχληση που είχε δεχτεί αλλά και τις σεξουαλικές κακοποιήσεις στον καλλιτεχνικό χώρο; Πώς αποκαλούσε τον «χρόνο» όταν ήταν μικρή; Έχει συμφιλιωθεί μαζί του; Σε αυτές τις ερωτήσεις και άλλες πολλές, απαντά η Mατθίλδη Μαγγίρα στη Νικολέτα Μακρή και το Womenonly.gr με αφορμή την συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Τέχνης Βορείου Αιγαίου 2021 αλλά και το νέο της τραγούδι ««Φταίω εγώ για όλα».

Κυρία Μαγγίρα, στις 9 Ιουλίου ανοίγετε το Φεστιβάλ Τέχνης Βορείου Αιγαίου 2021. Πώς αισθάνεστε μετά από τόσο καιρό που θα ανεβείτε και πάλι στη σκηνή αφού αναγκαστικά ήσασταν «εκτός», λόγω της πανδημίας;

Είναι μεγάλη μου τιμή να ανοίξω το Φεστιβάλ Τέχνης στη Λήμνο και χαίρομαι πολύ που θα επικοινωνήσω με το κοινό μετά από ένα χρόνο και 4 μήνες απαγορεύσεων λόγω αυτής της πανδημικής κατάστασης.

Θέλετε να μας πείτε δύο λόγια για αυτή την εμφάνισή σας;

Θα παρουσιάσω το one woman show μου με τίτλο «Το Κατά Ματθίλδην» το οποίο περιέχει stand up, μιμήσεις, τραγούδια με βασικά θέματα, την πίστη, την ανηθικότητα, το matrix και τα όνειρα.

Πώς βιώσατε την κατάσταση της καραντίνας;

Σαν το λιοντάρι στο κλουβί. Για μένα η ελευθερία είναι πολύ δυνατή και απαραίτητη κατάσταση στην καθημερινότητα μου. Είναι από τα σημαντικά θέματα της ζωής μου. Με θυμάμαι 6 χρονών, να πέφτω για ύπνο και να σκέφτομαι οτι δεν είμαι ελεύθερη αφού δεν έχω ζήσει και τον άλλο τρόπο ζωής, στη φύση, απλά, λιτά, για να επιλέξω τι θέλω, για να μπορώ να είμαι ελεύθερη. Μεγάλο προσωπικό βάσανο λοιπόν η ελευθερία. Όταν σου στερείται και η αυτονόητη, τότε υπάρχει σοβαρό θέμα. Από την άλλη όμως, είναι και μία άσκηση γιατί ευτυχώς ακόμη, είναι ελεύθερη η πνευματική μου ελευθερία. Με το μυαλό μου μπορώ να κάνω ότι θέλω.

Είχατε πει τον χειμώνα ότι δεν θα κάνατε το εμβόλιο επειδή δεν θέλετε να γίνετε πειραματόζωο, μη γνωρίζοντας τις συνέπειες...Έχει αλλάξει κάτι από τότε; Μπήκατε στη διαδικασία να το ξανασκεφτείτε;

Ποτέ δεν είπα ότι δεν θα το κάνω. Είπα ότι βγήκε πολύ σύντομα και με προβληματίζει αυτό, μιας και οι δοκιμές θα γίνουν σε εμάς και ναι, δεν θέλω να γίνω πειραματόζωο, θα περιμένω να δω, αν όντως βοηθάει και μετά ναι, γιατί όχι; Αυτό είπα και χαίρομαι που το ξαναξεκαθαρίζω γιατί δεν μου αρέσει να διαστρεβλώνονται αυτά που λέω.

Είστε και εσείς μία ακόμα γυναίκα που, δυστυχώς, έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση. Μάλιστα έχετε δηλώσει ότι χρόνια αργότερα μέσω της ψυχοθεραπείας συνειδητοποιήσατε ότι εκείνο το γεγονός, σας ώθησε να βγάλετε πιο πολύ το αρσενικό σας κομμάτι στη δουλειά. Τι ακριβώς εννοείτε;

Τι εννοώ; Σωστή ερώτηση. Όλοι μας διαθέτουμε στο ψυχικό μας επίπεδο την τριαδικότητα, το παιδί, τον αρσενικό ενήλικα και τον θηλυκό ενήλικα. Ο Σωκράτης μας είπε για τα τρία άλογα, βουλητικό, θυμοειδές και λογιστικό. Ο στόχος είναι να τα φέρουμε σε ισορροπία. Επιγραμματικά σας το δίνω, γιατί η απάντηση, αν την αναπτύξουμε, είναι αρκετά μεγάλη.

Νιώθετε ότι έχει αφήσει σημάδι στη ψυχή σας αυτό που συνέβη τότε;

Όχι πια. Συγχώρησα και συνεχίζω και πιστέψτε με είναι δύσκολο, αλλά λυτρωτικό.

Το είπατε τότε στους δικούς σας ανθρώπους; Σας στήριξαν;

Ναι αμέσως και στους υπεύθυνους του event. Κανείς δεν έκανε κάτι. Ίσως δεν ξέρανε πώς να το διαχειριστούν αλλά ναι, το είπα κατευθείαν.

Τι πιστεύετε ότι πήγε λάθος και πολλοί συνάδελφοί σας ξεπέρασαν τα όρια;

Τέτοιες ανήθικες συμπεριφορές γίνονται από άρρωστες ψυχές που χρειάζονται θεραπεία. Τέτοιες ψυχές υπάρχουν παντού. Αυτό για το οποίο οφείλουμε να προβληματιστούμε, είναι γιατί υπάρχουν άρρωστες ψυχές και τι είναι αυτό που τις αρρωσταίνει. Δεν είμαι ειδικός για να διαγνώσω, αλλά η τριβή μου με τους ανθρώπους, μου έδειξε ότι υπάρχει, μεγάλη αύξηση αρρώστιας και η κοινωνία σχεδόν παγκόσμια, νοσεί ηθικά.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που δεν γνωρίζουμε;

Σίγουρα υπάρχουν.

Πιστεύετε ότι μετά τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, θα καθαρίσει ο χώρος;

Το εύχομαι. Είθε! Αλλά μην μπερδεύεστε, όλοι οι χώροι, όλες οι κοινωνίες να καθαρίσουν, η ουσία θα πρέπει να μας ενδιαφέρει. Όλα τα άλλα είναι για να 'χαμε να λέγαμε. Ουσία που μόλις την κατανοήσουμε, οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε άμεσα. Για μένα αυτή είναι η σοβαρή ματιά στο ζήτημα. Όταν λοιπόν θα είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε, είμαι εδώ να καταθέσω τις σκέψεις μου.

Είστε από τις γυναίκες που έχετε συμφιλιωθεί με το πέρασμα του χρόνου;

Το απολαμβάνω μπορώ να πω, γιατί με ευχαριστούν οι εσωτερικές μου διεργασίες, είμαι ευχαριστημένη με τον εαυτό μου και σ'αυτό ο βασικός παράγοντας που συνετέλεσε είναι ο χρόνος. Τον χρόνο τον αποκωδικοποίησα πολύ μικρή και τον αποκαλούσα «ο χρόνος ο άχρονος». Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τις νέες τεχνολογίες για να με φρεσκάρω.

Όταν βλέπετε παλιές φωτογραφίες σας ποια είναι η πρώτη σκέψη που σας έρχεται στο μυαλό;

Τι φρεσκάδα! Ακόμη, άγνοια κινδύνου, λιγότερες εμπειρίες, κάθε φάση μας έχει τα καλά της και τα κακά της, σημασία έχει να μαθαίνουμε από τα κακά, μετατρέποντάς τα σε καλά και προχωρώντας με τα καλά μας, να μας αγαπήσουμε πραγματικά. Για μένα, αυτό έχει μόνο σημασία.

Έχετε πραγματοποιήσει όλα σας τα όνειρα;

Ναι τα έχω! Τα παιδικά μου, εφηβικά μου, νεανικά, σχεδόν όλα, το καλύτερο βέβαια είναι ότι συνεχίζω να κάνω όνειρα και θα συνεχίζω ώσπου να φύγω απο αυτόν τον μάταιο κόσμο. Είναι πολύτιμα τα όνειρα, γιατί μας κρατάνε ζωντανούς. Τελευταία λοιπόν πραγματοποίησα κι άλλο ένα όνειρό μου, το τραγούδι. Αγαπώ το τραγούδι σαν τρόπο έκφρασης, γι'αυτό και έβγαλα το «Φταίω εγώ για όλα» σε διασκευή και στίχους του Γιάννη Σκουλά. Είναι το πρώτο μου προσωπικό single, από την Ιnside Οut Μusic Ελλάδος και Κύπρου. Σε μια δισκογραφική χρονική περίοδο που σχεδόν μόνο η καψούρα εξυμνείται, βγαίνω ως Μαμαγγίρα, με θεατρικό, σατυρικό τραγούδι, με καυστικό στίχο που σχολιάζει την πολιτική, κοινωνική και προσωπική μας κατάσταση. Κι όλα αυτά μέσα σε 3 λεπτά, τη διάρκειά του δηλαδή. Το βρίσκω υπέροχο. Όπως επίσης το video clip, το ονειρεύτηκα και πρόσφατα το πραγματοποιήσαμε. Μπορείτε να το βρείτε σε όλες τις πλατφόρμες. Η Μαμαγγίρα με λεβεντιά, που είναι θηλυκού γένους, βγαίνει και παίρνει όλα τα λάθη και βάρη της κοινωνίας πάνω της, μιας και δεν βγαίνει κανένας άλλος.

Έχετε κάποια επαγγελματικά σχέδια στα σκαριά;

Πάντα έχω. Το θέμα είναι οι συνισταμένες ποιές είναι. Αν μας ξανακλείσουν, τι θα τα κάνω τα σχέδια; Να τα βάλω στο συρτάρι; Οπότε μιας κι όλα είναι μετέωρα λέω να πάω βόλτα στα Μετέωρα (γέλια)

Ακούστε εδώ το νέο τραγούδι της Ματθίλδης Μαγγίρα με τίτλο «Φταίω εγώ για όλα»