Η Γιούλικα Σκαφιδά μιλά για τα όνειρα, τον COVID, το εμβόλιο, τη Λενιώ Σταμίρη και, φυσικά, την "Έξαψη"

24.01.2021
Η Γιούλικα Σκαφιδά μιλά για τα όνειρα, τον COVID, το εμβόλιο, τη Λενιώ Σταμίρη και, φυσικά, την "Έξαψη"
Τι λέει για την τηλεοπτική σειρά όπου πρωταγωνιστεί; Θα μπορούσε να είναι αστυνομικός στην πραγματικότητα; Μέχρι πού θα έφτανε για έναν έρωτα; Έχει ανασφάλειες; Πώς βιώνει την κατάσταση με την πανδημία; Τι λέει για τις «Μέλισσες» όπου είχε περάσει από οντισιόν; Σε αυτές τις ερωτήσεις και άλλες πολλές, απαντά η Γιούλικα Σκαφιδά στη Νικολέτα Μακρή και το Womenonly.gr με αφορμή την συμμετοχή της στην νέα τηλεοπτική σειρά του Mega «Έξαψη».

Η «Έξαψη» συνδυάζει το ερωτικό στοιχείο με το αστυνομικό. Πρόκειται για έναν εκρηκτικό συνδυασμό που έχει κερδίσει τους τηλεθεατές.

Αυτή η σειρά έχει ένα πολύ ωραίο σενάριο, πολύ ανατρεπτικό – βέβαια η ανατροπή δεν έχει έρθει ακόμα, θα έρθει στα επόμενα επεισόδια. Πιστεύω ότι αυτό που έχει κεντρίσει μέχρι στιγμής τον τηλεθεατή είναι το σασπένς που δημιουργεί. Έχει γίνει ένα τροχαίο, προσπαθούμε να δούμε ποιος είναι ο ένοχος, μέχρι στιγμής όλοι είναι ένοχοι και νομίζω αυτό κεντρίζει το ενδιαφέρον. Επίσης, πάντα ο έρωτας και ένα ερωτικό τρίγωνο είναι πόλος έλξης των θεατών.

Υποδύεσαι την αστυνομικό. Θα μπορούσες να φανταστείς τον εαυτό σου σε αυτό το επάγγελμα;

Θα μπορούσα αλλά όχι με την έννοια να συλλαμβάνω τους κακούς γιατί δεν μπορώ καθόλου να φέρνω τον άλλο σε δύσκολη θέση. Μου αρέσει πολύ η ηρωίδα μου γιατί είναι ερευνήτρια. Φυσικά θα χρησιμοποιήσει τη σωματική της δύναμη και το όπλο αν χρειαστεί αλλά δεν θα στηριχτεί σε αυτά, θα βασιστεί στο μυαλό της.

Είχες περάσει οντισιόν για τον ρόλο της Ελένης Σταμίρη στις Μέλισσες αλλά σε κέρδισε τελικά ο ρόλος της Μαρίνας στην Έξαψη.

Το δοκιμαστικό αυτό το είχα κάνει πριν ξεκινήσουν οι Μέλισσες, δύο χρόνια πριν. Απλώς δεν με επέλεξαν, διάλεξαν την Μαρία και πολύ καλά έκαναν γιατί είναι εξαιρετική στον ρόλο της. Όσον αφορά στην Έξαψη αυτό που με κέρδισε ήταν το σενάριο, ο σκηνοθέτης ο Βασίλης Τσελεμέγκος και οι συνεργάτες, με τους οποίους με τους περισσότερους έχουμε δουλέψει μαζί στο παρελθόν και έχουμε κοινή αισθητική και έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας.

Να φανταστώ έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι η Έξαψη είναι μια σειρά του Mega; Πώς αισθάνεσαι που ξαναγύρισες στο Μεγάλο Κανάλι;

Φυσικά έπαιξε ρόλο. Με το που άκουσα ότι το Mega επέστρεψε στην μυθοπλασία με γοήτευσε πάρα πολύ η ιδέα ότι θα μπορούσα και εγώ να είμαι μέλος της ομάδας των ανθρώπων που συμμετέχουν στην επανεκκίνηση του καναλιού για αυτό και όταν μου έγινε η πρόταση χάρηκα πάρα πολύ. Αισθάνομαι πολύ ωραία που ξαναγύρισα στο Mega, έχω την αίσθηση βέβαια το κανάλι θέλει λίγο χρόνο να το εμπιστευτεί ο θεατής γιατί υπάρχει μια νέα πραγματικότητα.

Μετά από 17 χρόνια στον χώρο της υποκριτικής και έχοντας κάνει πολλές δουλειές στην τηλεόραση, πιστεύεις ότι έχεις την εμπειρία να καταλάβεις ποια σειρά θα πάει καλά;

Δεν ξέρω καν αυτό αν έχει να κάνει με την εμπειρία. Ξέρω όμως να πω αν ένα σενάριο είναι καλό, για τα γούστα μου τουλάχιστον. Επίσης, από τα γυρίσματα μπορώ να κρίνω αν θα είναι μια καλή δουλειά με καλή αισθητική και καλή φωτογραφία. Το αν θα πάει καλά δεν μπορείς εύκολα να το πεις. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη συνταγή, ειδικά τώρα που έχουν αλλάξει τα κριτήρια του κόσμου με τις προβολές σειρών από συνδρομητικά κανάλια όπως το Netflix. O κόσμος πλέον έχει μάθει να βλέπει γρήγορα τις εξελίξεις σε μια σειρά. Mπορείς σε δυο μέρες να δεις δύο κύκλους μια σειράς. Από τη μία είναι καλό που το κοινό εκπαιδεύεται και έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε όλοι ωραία πράγματα, από την άλλη είναι εις βάρος των Ελλήνων δημιουργών γιατί εμείς δεν έχουμε τα μέσα να δουλέψουμε τόσο γρήγορα και καλά.

Εσύ ποιες σειρές βλέπεις στο Netflix;

Δύο σειρές που έχω ξεχωρίσει είναι το Ozark και το Crown.

Πώς αντιμετωπίζεις την κατάσταση με τον Covid;

Στο πρώτο lockdown είχα φοβηθεί αρκετά για αυτή την άγνωστη απειλή, μου στοίχισε αρκετά γιατί έμεινα στο σπίτι, αισθανόμουν μη παραγωγική γιατί δεν δούλευα. Επειτα αισθανόμουν ανασφάλεια για τα οικονομικά μου επειδή για αρκετό καιρό δεν είχα έσοδα, επίσης είχα άγχος για τη υγεία των δικών μου ανθρώπων. Στη δεύτερη αυτή φάση που βιώνουμε όλοι τώρα, ευτυχώς τα πράγματα για εμένα είναι καλύτερα γιατί δουλεύω καθημερινά και έτσι δεν έχω καν στο μυαλό μου ότι είμαστε σε καραντίνα. Αν εξαιρέσεις βέβαια ότι έχω καιρό να δω τους γονείς μου στην Καλαμάτα γιατί δεν μπορώ να ταξιδέψω, ότι μου έχει λείψει να βγω να πάω να φάω ένα ωραίο φαγητό, κατά τα τ’άλλα δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικό στη ζωή μου.

Έχεις ανθρώπους στο περιβάλλον σου που νόσησαν; Σε φοβίζει όλο αυτό;

Έχω έναν φίλο μου ο οποίος αρρώστησε αλλά ήταν σχετικά ασυμπτωματικός και εκεί επιβεβαίωσα ότι ο ιός υπάρχει. Εννοώ ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή το ακούς στις ειδήσεις, βλέπεις αριθμούς, θανάτους, διασωληνωμένους, ακούγεται κάπως μακρινό αλλά όταν συμβεί σε κάποιον δικό σου, λες ότι «όχι, είναι εδώ δίπλα σου ο ιός». Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν με φοβίζει η πανδημία αλλά με επαναφέρει στη γνώση ότι κάποιες φορές εμείς οι άνθρωποι ξεχνάμε ότι δεν είμαστε άτρωτοι και παντοδύναμοι. Περνάμε πολύ χρόνο δουλεύοντας για να πάμε διακοπές, να πάρουμε σπίτι, αυτοκίνητο και έρχεται ένα φυσικό φαινόμενο και τα γκρεμίζει όλα. Το ανθρώπινο είδος δεν θα πρέπει να έχει έπαρση ούτε στο περιβάλλον στο οποίο φιλοξενείται, ούτε στις κινήσεις του γενικότερα.

Η ερώτηση των ημερών είναι: Θα κάνεις το εμβόλιο;

Ναι. Δεν βρίσκω λόγο να μην το κάνω. Γενικά δεν πιστεύω σε θεωρίες συνωμοσίας.

Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στη ζωή σου;

Η ανθρώπινη επαφή γενικά παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Είμαι ένας άνθρωπος που ενώ μπορεί να μην είμαι πολύ κοινωνικός, έχω ανάγκη την ανθρώπινη επαφή. Μ’ αρέσει να λέω στους φίλους μου ότι και να κάνουμε, όπου και να πάμε πάντα έχουμε ανάγκη την ανθρώπινη μυρωδιά και το πιστεύω αυτό. Όσον αφορά στον έρωτα, όταν σου χτυπάει την πόρτα είναι κάτι πολύ ωραίο.

Αισθάνεσαι πιο παραγωγική όταν είσαι ερωτευμένη;

Αν μπορούσαμε να βάλουμε χρώμα στις στιγμές, θα έλεγα ότι είμαι πιο δημιουργική όταν αυτές είναι γκρι και όχι ροζ. Δεν ξέρω αυτό έχει αν έχει να κάνει - το λέω χαριτολογώντας - με το γεγονός ότι έχω παίξει δραματικούς ρόλους κυρίως, αλλά ναι κοιτάζοντας πίσω βλέπω ότι είμαι πιο δημιουργική όταν δεν είμαι και στην πιο ευχάριστη περίοδο της ζωής μου.

Μέχρι πού θα έφτανες για έναν έρωτα;

Αυτό έχει να κάνει με την ηλικία, τις καταστάσεις που βιώνεις κλπ. Γενικά είμαι ένας άνθρωπος που δεν κάνω τρέλες. Προτιμώ τα απλά πράγματα, δεν θέλω εκπλήξεις στη ζωή μου.

Έχεις βιώσει ποτέ κάποια απόρριψη;

Στο κομμάτι της δουλειάς μου υπάρχει πολύ το κομμάτι της απόρριψης γιατί δεν απορρίπτουν κάτι που έφτιαξες, αλλά απορρίπτουν εσένα τον ίδιο.

Πώς το αντιμετωπίζεις αυτό;

Δεν είναι κάτι που μπορείς να συνηθίσεις αλλά είμαι επαγγελματίας και καταλαβαίνω ότι έτσι γίνεται.

Το ότι δεν πήρες τον ρόλο της Ελένης στις Μέλισσες, το χρέωσες στον εαυτό σου ως απόρριψη;

Δεν με απέρριψαν ακριβώς. Έκανα τότε ένα δοκιμαστικό και ενώ ήταν να κάνουμε και ένα δεύτερο, έμαθα ότι πήρε τον ρόλο η Μαρία. Η αλήθεια είναι ότι κάνοντας το δοκιμαστικό είχα και εγώ τις αμφιβολίες μου, ήμουν κάπως διστακτική, γιατί σκέφτηκα ότι θα είναι μια καθημερινή σειρά και θα είναι εποχής και πώς θα γίνει…Δεν ήταν κάτι που από την αρχή φαινόταν τουλάχιστον για εμένα ότι θα γίνει μια μεγάλη επιτυχία.

Έχεις ανασφάλειες;

Έχω ανασφάλειες και έχουν να κάνουν με τον χρόνο που περνάει, με το ότι γερνάω, με τον θάνατο που έρχεται ο οποίος δεν είναι μια μακρινή πιθανότητα, είναι μια άμεση πραγματικότητα. Έχω διάφορες ανασφάλειες γενικά με το αν είμαι καλή στη δουλειά μου, αν είμαι καλή κόρη, αν είμαι καλή αδελφή, καλή θεία για τις ανηψιές μου. Δεν αφήνω φυσικά τις ανασφάλειές μου να με καθορίσουν αλλά είναι πράγματα που σκέφτομαι.

Γενικότερα είσαι άνθρωπος που τα υπεραναλύει τα πράγματα;

Ναι, ναι τα υπεραναλύω, δεν γίνεται και αλλιώς…

Έχεις βρει το αντίδοτο στις φοβίες σου;

Όπως είπα πριν αυτά, δεν είναι πράγματα τα οποία αφήνω να με καθορίσουν. Έχω κάνει ψυχοθεραπεία κάποια χρόνια και συνεχίζω να κάνω η οποία με βοηθάει πολύ να αντιμετώπισω κάποια πράγματα και να ησυχάσω. Προσπαθώ να σκέφτομαι χωρίς άγχος και πανικό.

Έχεις κάποιο μότο που να το ακολουθείς;

Όχι δεν έχω κάποιο μότο γιατί μεγαλώνοντας αλλάζουμε, βιώνουμε διάφορες καταστάσεις, δεν μπορούμε να μένουμε σε ένα μότο που είχαμε στα 16, «YOLO» ας πούμε. (γέλια) Γενικά αυτό που θέλω να πετύχω στη ζωή μου, να πουν για εμένα είναι ότι ήμουν ένας καλός και δημιουργικός άνθρωπος για την κοινωνία. Ένας χρήσιμος άνθρωπος.

Ασχολείσαι με την εμφάνιση σου;

Δεν είμαι ο άνθρωπος που θα σηκωθεί το πρωί, θα βαφτεί και θα βάλει make up. Kαι επειδή για πολλές ώρες, λόγω της δουλειάς, είμαι με μακιγιάζ, τις υπόλοιπες δεν βάφομαι σχεδόν ποτέ. Βάφομαι σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως γάμων και κοινωνικών εκδηλώσεων. Προσέχω όμως και είμαι τυχερή που η αδελφή μου είναι δερματολόγος, κάνω κάποιες μικρές παρεμβάσεις όπως κάποια μεσοθεραπεία ή botox αλλά ήπια και νορμάλ πράγματα.

Τι μπορεί να σου χαλάσει τη διάθεση και τι μπορεί να στη φτιάξει;

Τελευταία έχω αποφασίσει ότι μου χαλάει τη διάθεση η επαφή με ανθρώπους που είναι αδιάφοροι και δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αυτό μπορεί να με τρελάνει. Μια προοπτική όμως μπορεί να μου φτιάξει τη διάθεση. Μπορεί να έχει να κάνει με διακοπές, μια συνάντηση που θα έρθει σε λίγες ώρες ή ακόμα και με μια ταινία που θα κάτσω το βράδυ να δω στο σπίτι μου.

Γενικά απ’ ότι κατάλαβα κάνεις όνειρα;

Τρέφομαι από τα όνειρα! Τρελαίνομαι…

Ιnfo:

Η Γιούλικα Σκαφιδά πρωταγωνιστεί στην νέα τηλεοπτική σειρά του Mega «Έξαψη» που προβάλλεται κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 21.00.