Η Ορσαλία Παρθένη εξηγεί -μεταξύ άλλων- τη φιλοσοφία του "Less Is More"

15.09.2019
Η Ορσαλία Παρθένη εξηγεί -μεταξύ άλλων- τη φιλοσοφία του "Less Is More"
Το στυλ μαθαίνεται ή είναι στο DNA της γυναίκας; Τι αντικατοπτρίζει το ντύσιμο μας για τον χαρακτήρα μας; Ποια κομμάτια δεν πρέπει να λείπουν από τη γκαρνταρόμπα μιας γυναίκας; Πόσο επηρεάζει η οικονομική κατάσταση μιας γυναίκας το ντύσιμό της;Σε αυτές τις ερωτήσεις και άλλες πολλές απαντά η fashion designer Ορσαλία Παρθένη στη Νικολέτα Μακρή και το Women Only ενώ θυμάται και αρκετές από τις προσωπικότητες που πέρασαν από τον οίκο μόδας που ίδρυσε ο πατέρας της, Δημήτρης Παρθένης.

Kυρία Παρθένη, κοιτάζοντας το παρελθόν, ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή όταν πήρατε το τιμόνι από τον πατέρα σας Δημήτρη Παρθένη;

Ήταν όταν επέστρεψα στην Ελλάδα στα 24 μου, γιατι ήμουν τέσσερα χρόνια στην Αμερική και τρία στην Αγγλία. Ήταν τότε που έπρεπε να αποδείξω άμεσα ότι πρέπει να τρέξω την επιχείρηση και φανταστείτε ότι είχα και τον πατέρα μου που μου έκανε καψόνια. Αλλά πραγματικά ίσως η πιο δύσκολη στιγμή ήταν εκεί που κάτι λιγότερο από 10 χρόνια μετά, έκανα το πρώτο Fashion Week στο Ζάππειο και βγήκα δημόσια για να πω ότι ο οίκος Parthenis έχει περάσει σε εμένα - γιατί γενικότερα δεν το έλεγα.

Τα ρούχα σας είχαν και έχουν έναν σοφιστικέ αέρα. Πώς το καταφέρνετε αυτό;

Mε την αφαίρεση. Όσο λιγότερα πράγματα βάζεις σε ένα ρούχο τόσο πιο σοφιστικέ είναι. Με τα σωστά υλικά, με τη σωστή εφαρμογή στο σώμα, με το καλό πατρόν και γενικά με την φιλοσοφία του «Less is More».

Είναι δύσκολο να σχεδιάζεις μίνιμαλ κομμάτια;

Ναι γιατί είναι δύσκολο να κάνεις reinvent το minimal. Kάποιες φορές μπορείς και να ξεφεύγεις. Γίνονται και κάποια over the top κομμάτια δηλαδή θα κάνουμε και λαμέ και σατινέ αλλά αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίζεις λίγο με χιούμορ και να κολλάνε με την εικόνα του minimal. Να είναι δηλαδή statement pieces σε μια minimal γκαρνταρόμπα. Και ο φετινός χειμώνας έχει πολλά τέτοια κομμάτια.

Κατά πόσον ακολουθείτε στις δημιουργίες σας της κάθε σεζόν, τις κατευθύνσεις της διεθνούς μόδας;

Την ενημερώση την παίρνουμε γιατί υπάρχει. Δεν σημαίνει ότι την ακολουθούμε πάντα. Μερικές φορές κάνουμε και το αντίθετο. Είμαστε πιο μπροστά από τη μόδα. Αυτό κάποιες φορές μπορεί να είναι μια αποτυχία για μια συλλογή. Έχοντας μια ταυτότητα σαν brand δεν μπορούμε να ξεφύγουμε πολύ και αυτό μας κρατάει λίγο in-check. Eγώ δηλαδή, ποτέ δεν θα θυσιάσω την ταυτότητα του brand για να ακολουθήσω τις τάσεις της μόδας.

Aκουλουθείτε τις τάσεις της μόδας στο ντύσιμό σας;

Όχι. Εγώ φοράω τη μόδα που φτιάχνω εγώ κάθε σεζόν, διατηρώ όμως και αγαπημένα κομμάτια από πολλές παλιές σεζόν. Υπάρχουν κομμάτια στην γκαρνταρόμπα μου που είναι 20 και 30 χρονών που τα φοράω και τα ξαναφοράω γιατί μου αρέσουν. Δεν μπαίνω σε αυτή τη λογική. Έτσι κι αλλιώς και προσωπικά δεν μου αρέσουν τα πολύ φορτωμένα πράγματα. Τυχαίνει και το δικό μου στυλ να είναι πολύ κοντά σε αυτό που λανσάρω.

Πιστεύετε ότι το στυλ είναι στο DNA της γυναίκας ή μαθαίνεται;

Πιστεύω ότι έχει να κάνει με το σπίτι που μεγαλώσαμε και τις προσλαμβάνουσες εικόνες. Ωστόσο υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων που είναι στη μόδα και δεν είχαν καθόλου προσλαμβάνουσες. Είτε επειδή έμεναν για παράδειγμα σε χωριό -γιατί παλιά δεν υπήρχε και η διάχυση της πληροφορίας όπως σήμερα-, είτε γιατί δεν έτυχε να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά στυλ και εικόνες, αλλά τα ανακάλυψαν μόνοι τους αργότερα. Είναι ένας συνδυασμός, πιστεύω.

Πόσο επηρεάζει η οικονομική κατάσταση μιας γυναίκας το ντύσιμό της;

Όταν μια γυναίκα έχει χρήματα μπορεί να επενδύσει σε κάποια κομμάτια, ενδεχομένως να πληρώσει και έναν στυλίστα για να την καθοδηγήσει και να χτίσει μια γκαρνταρόμπα. Μια καλή γκαρνταρόμπα όμως δεν έχει να κάνει με τα πολλά ρούχα και τα πολλά αξεσουάρ. Είναι οι σωστές επιλογές που θα κάνεις ίσως κάθε σεζόν. Τα ρούχα που θα τα αγοράσεις γιατί τα ερωτεύτηκες και που θα μπορείς να δεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτά μετά από 10-15 χρόνια. Τα ακριβά ρούχα τις περισσότερες φορές διαθέτουν την ποιότητα. Επίσης, το ακριβό ρούχο ή αξεσουάρ δεν χρειάζεται να φωνάζει ότι πήγες και το χρυσοπλήρωσες. Μπορεί να είναι το καλύτερο κασμιρένιο πουλόβερ της αγοράς που να κάνει 500 ευρώ και να μην το καταλάβει κάποιος αν δεν είναι γνώστης.

Τι πιστεύετε ότι αντικατοπτρίζει το ντύσιμο μας για τον χαρακτήρα μας;

Νομίζω πως αντικατοπτρίζει πρώτα απ΄ όλα τη διάθεσή μας. Δηλαδή εγώ όταν βαριέμαι θα βάλω κάτι μαύρο και θα φύγω. Όταν είμαι σε πιο καλή διάθεση μπορεί να κάνω έναν συνδυασμό υφών για παράδειγμα. Όλοι παρόλα αυτά έχουμε κάποιες safe επιλογές που φοράμε όταν βαριόμαστε, έτσι δεν είναι; Έπειτα το ντύσιμο σίγουρα έχει να πει αρκετά για τον χαρακτήρα. Προσωπικά έχω διαμορφώσει πια ένα δικό μου στυλ που ανταποκρίνεται και στην προσωπικότητα μου και δεν πειραματίζομαι συχνά. Γενικότερα μια γυναίκα που ντύνεται πάρα πολύ σέξι, κάτι έχει να πει. Μια γυναίκα που ντύνεται εναλλακτικά, έχει κάτι να πει. Πολλοί βέβαια ντύνονται και λόγω επαγγέλματος με συγκεκριμένο τρόπο.

Πιστεύετε ότι οι Ελληνίδες ξέρουν να ντύνονται σήμερα;

Νομίζω ότι σήμερα επενδύουν περισσότερο χρόνο και χρήμα απ’ ότι έκαναν πριν 30 χρόνια. Η Αθήνα πια, δεν έχει μόνο Έλληνες και αυτό είναι θετικό. Έχει γίνει μια κοσμοπολίτικη πόλη λόγω του ότι υπάρχουν πολλές φυλές. Αυτό την κάνει και πιο ενημερωμένη και θεωρώ μόνο και μόνο από αυτό, ότι βελτιώνεται.Επίσης, έχει πολύ τουρισμό. Είναι μια πόλη που αυτή τη στιγμή γίνονται πράγματα. Άρα, ναι θα πω, ότι το ντύσιμο των Ελληνίδων είναι περισσότερο ενημερωμένο από παλιά.

Μπορείτε να μας πείτε τρεις από τις πιο κομψές Ελληνίδες κατά τη γνώμη σας;

Από τις ευρέως γνωστές Ελληνίδες, κομψές και με διαχρονικό ύφος και στυλ θεωρώ την Μελίνα Μερκούρη και την Νανά Μούσχουρη. Σύγχρονη και κομψή θεωρώ επίσης την Βίκυ Καγιά. H κομψότητα είναι ένα χάρισμα που μπορεί να το κατέχει μια γυναίκα οποιασδήποτε ηλικίας αλλά και κοινωνικού, εργασιακού background.

Πείτε μας δυο-τρία κομμάτια που δεν πρέπει να λείπουν από τη γκαρνταρόμπα μιας γυναίκας.

Ένα πολύ ωραίο πανοφόρι. Εγώ αγαπώ πολύ τα εκρού παλτό γιατί τα βρίσκω πολύ ωραία και φωτεινά. Πολλές επιλέγουν καμιλό αλλά δεν πάει σε όλες τις επιδερμίδες. Μετά, ένα βραδυνό φόρεμα σκούρου χρώματος δεν θα πρέπει να λείπει καθώς και ένα παντελόνι με πολύ καλό fit. Αυτά σίγουρα δεν θα πρέπει να λείπουν από την ντουλάπα μιας γυναίκας.

Εκτός από την Ελλάδα, τα ρούχα σας μπορεί να τα βρει κανείς και στο Λίβανο. Ποια είναι τα κοινά στοιχεία στο ντύσιμο των γυναικών από μια χώρα όπως η Ελλάδα σε σχέση με μια χώρα της Μέσης Ανατολής όπως ο Λίβανος;

Με το Λίβανο έχω μια σταθερή συνεργασία αρκετά χρόνια. Πρώτα απ’ όλα παίζει ρόλο το κλίμα τους. Δεν φοράνε δηλαδή χοντρά ρούχα, όπως άλλωστε και εμείς. Δεύτερον στις γυναίκες αρέσει να δείχνουν το στήθος τους. Φοράνε εντυπωσιακά ντεκολτέ. Οι περισσότεροι σχεδιαστές στην Ελλάδα κάνουν βραδυνά ρούχα γιατί πιστεύουν ότι αυτό ψάχνει η Ελληνίδα. Εγώ δεν θεωρώ ότι στην Ελλάδα πέρα από τον γάμο και τη βάπτιση ντυνόμαστε με βραδυνά ενδύματα. Στον Λίβανο όμως φοράνε βραδινά ρούχα πολύ συχνά. Μπορεί να βγουν μια καθημερινή μέρα και να ντυθούν αμπιγιέ. Γενικά τους αρέσουν τα γυαλιστερά και τα λαμέ. Δεν μπορώ να πω ότι οι Λιβανέζες είναι από τις πιο καλόγουστες όπως δεν είναι άλλωστε και όλες οι Ελληνίδες καλόγουστες. Όμως έχουμε κάποια κοινά σαν κουλτούρα. Και στους δύο λαούς αρέσει το τσιφτετέλι, δηλαδή η διασκέδαση τους είναι παρόμοια με τη δική μας και το φαγητό τους επίσης. Στο κάτω-κάτω δύο ώρες δρόμος είναι.

Μπορείτε να μας πείτε μια ιστορία με κάποιον διάσημο που να σας διηγήθηκε ο πατέρας σας;

O πατέρας μου είχε μια προσωπικότητα που μπορούσε να κερδίσει και τους πιο απαιτητικούς της εποχής του. Ξεχώριζε την Ειρήνη Παππά και τον Βαγγέλη Παπαθανασίου τους οποίους έντυνε ενώ αναφέρονταν συχνά σε περσόνες της εποχής που γνώριζε στο κατάστημα στη Μύκονο όπως τη Ρόμι Σνάιντερ, την Ορνέλα Μούτι που ήταν και η αγαπημένη του. Από το κατάστημα της Μυκόνου πέρασαν πολλές μεγάλες προσωπικότητες της μόδας όπως Ferre, Versace, Gaultier και δεν ψώνιζαν μόνο δώρα, έπαιρναν ποσότητες όπως μου έλεγε. Πολλοί επίσης πέρασαν από το κατάστημα στο Los Angeles που άνοιξε το 1991. Εγώ τότε σπούδαζα και δεν το επισκεπτόμουν συχνά, οπότε συνήθιζε να μου αφηγείται εκείνος διάφορες καθημερινές ιστορίες.

Τι θυμάστε περισσότερο από τον πατέρα σας και ποια συμβουλή του, ακολουθείτε πιστά στην καθημερινότητα σας;

Θυμάμαι τον έντονο χαρακτήρα του και σε μεγάλο βαθμό τον έχω κληρονομήσει. Και τα καλά και τα κακά γιατί για κάποιους μπορεί να είσαι φιλικός και για κάποιος άλλους πολύ βροντερός. Αν έχω κρατήσει μια συμβουλή είναι να είμαι ο εαυτός μου και να μην φοβάμαι τι λένε οι άλλοι. Προσπαθούσε πάντα να μου δείξει ότι δεν πρέπει να με ενδιαφέρει και πολύ η γνώμη των άλλων.

Ποιο είναι το μότο σας;

Προσπαθώ να μην αφήνω για αύριο αυτό που μπορώ να κάνω σήμερα.

Info:

H Oρσαλία Παρθένη είναι fashion designer και ιδιοκτήτρια του Oίκου Parthenis