Αλεξάνδρα Παλαιολόγου: «Σε κάθε γάμο και σε κάθε σχέση μπορείς ωραιότατα να τα κάνεις... σαλάτα»

16.03.2019
Αλεξάνδρα Παλαιολόγου: «Σε κάθε γάμο και σε κάθε σχέση μπορείς ωραιότατα να τα κάνεις... σαλάτα»
Ποια χαρακτηριστικά μπορεί να την απομακρύνουν από έναν άνδρα; Θα ξαναπαντρευόταν; Ποια είναι η μεγαλύτερη της φοβία; Ήταν οι γονείς της πρότυπο για τη δική της οικογένεια; Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου μιλά στο Womenonly και τη Νικολέτα Μακρή με αφορμή την παράσταση ««Οκτώ γυναίκες που κατηγορούνται» όπου πρωταγωνιστεί αυτή τη σεζόν, για το ρόλο της, την οικογένεια, την υποκριτική, το γάμο και πολλά άλλα.

Ποια από τις «Οκτώ γυναίκες που κατηγορούνται» υποδύεσαι;

Υποδύομαι την Πιερέτ, μια πρώην στριπτιζέζ και καμπαρετζού η οποία είναι η αδελφή του Μαρσέλ που βρίσκεται δολοφονημένος. Η Πιερέτ είναι εντελώς ανεπιθύμητη από την οικογένεια λόγω του επαγγέλματος της και μαθαίνοντας ότι ο αδελφός της έχει δολοφονηθεί, πηγαίνει και εκείνη στο σπίτι όπου κανένας δεν τη θέλει. Είναι ένα αστυνομικό θρίλερ που βγάζει πολύ γέλιο μέσα από σουρεαλιστικές καταστάσεις.

Προέρχεσαι από μια πολύ δεμένη οικογένεια. Σε ενδιέφερε η αποδοχή των γονιών σου στα πρώτα σου επαγγελματικά βήματα;

Oι γονείς μου ήταν πάντα δίπλα μου, δεν υπήρξε ποτέ αμφισβήτηση για οποιαδήποτε απόφαση και αν πήρα στη ζωή μου. Όταν τους δήλωσα ότι ήθελα να γίνω ηθοποιός μου είπαν ότι «εφόσον αυτό είναι που θέλεις, να το κάνεις με μεγάλη μας χαρά. Θα προτιμούσαμε να σπουδάσεις , να έχεις ένα πτυχίο, αλλά εφόσον είναι η υποκριτική αυτό που θες να κάνεις, έχεις την απόλυτη συμπαράστασή μας και την αποδοχή μας». Δεν υπήρξε ποτέ κάποια στιγμή που να ένιωσα ότι με κριτικάρουν.

Είσαι από τους ανθρώπους που θεωρούν τη σχέση των γονιών τους ως πρότυπο για τη δική τους οικογένεια;

Είναι πρότυπο αλλά δεν ξέρω αν αυτά τα πρότυπα μπορούν να αναπαραχθούν με τις σημερινές συνθήκες. Φυσικά και είναι πρότυπο ένα ζευγάρι που είναι πάνω από πενήντα χρόνια μαζί και αγαπιέται ακόμα και μέχρι πρότινος –πριν πάθει ο μπαμπάς μου εγκεφαλικό και τώρα άνοια – χόρευαν ταγκό οι δυο τους στο εξοχικό. Έχω ζήσει πολλές σκηνές αγάπης και έχω δει άπειρες ρομαντικές σκηνές από τους γονείς μου. Έχω εισπράξει πολλή αγάπη από την οικογένειά μου αλλά πραγματικά δεν ξέρω, επειδή τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ, πόσο εύκολο είναι αυτό να το αναπαράξουμε. Και δεν ξέρω αν πρέπει να μένουμε σε αυτό το πρότυπο ή αν πρέπει να δημιουργήσουμε κάποιο άλλο δικό μας, ανάλογο με την εποχή που ζούμε.

Ένιωσες ποτέ να σε πιέζουν πάνω στο θέμα της οικογένειας;

Όχι ποτέ. Δεν ήταν ποτέ πιεστικοί, αντιθέτως ήταν πολύ διακριτικοί. Ακόμα και όταν ζητούσα τη συμβουλή της μαμάς μου για το γάμο μου, που της έλεγα: «Μαμά ο γάμος μου δεν πάει καλά, σκέφτομαι να χωρίσω» μου έλεγε «Δεν θέλω να ανακατευτώ γιατί δική σου είναι η ζωή, δική σου είναι η ευθύνη, δική σου είναι η απόφαση». Και δεν έπαιρνε θέση στα προσωπικά μου και τελικά καλά έκανε και για αυτό δεν ήρθαμε και ποτέ σε αντιπαράθεση.

Είσαι από τις ηθοποιούς που δεν έχεις μείνει ποτέ εκτός δουλειάς. Είναι θέμα τύχης ή αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς;

Πράγματι ποτέ δεν έχω μείνει εκτός δουλειάς – δόξα τω Θεώ. Τίποτα δεν είναι αποτέλεσμα τύχης, είναι αποτέλεσμα μόνο σκληρής δουλειάς και πραγμάτων που εμείς προσελκύουμε μέσω της αγάπης και του πάθους που έχουμε για αυτή τη δουλειά. Όλα γίνονται με κόπο αλλά επειδή όλοι σε αυτό το χώρο αγαπάμε τόσο πολύ αυτό που κάνουμε, δεν μας φαίνεται σαν κόπος. Οι ηθοποιοί είμαστε ευλογημένοι. Αλλά σαφώς χρειάζεται δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάθεσαι στην πολυθρόνα και να έρθει η δόξα να σε βρει έτσι τυχαία. Με τίποτα δεν γίνεται αυτό.

Τι σου δίνει και τι σου παίρνει η υποκριτική;

Η υποκριτική μόνο μου δίνει. Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι μου παίρνει κάτι. Γιατί κάθε χρόνο παίζοντας έναν διαφορετικό ρόλο, πρώτα απ’ όλα μορφώνομαι περισσότερο. Κάθε ρόλος ζει σε μια διαφορετική εποχή από τον προηγούμενο. Πάντα μαθαίνουμε για την τέχνη που υπήρχε εκείνη την εποχή, τα ρεύματα που είχαν επηρεάσει εκείνη την εποχή για να μπούμε και εμείς στο κλίμα. Οπότε διαβάζοντας βιβλία και βλέποντας ταινίες, μόνο μορφώνομαι. Επίσης, είναι μια ευκαιρία να κάνω μια πολύ βαθιά ενδοσκόπηση και να σκάψω να βρω πράγματα που θα βάλω σε έναν ρόλο, οπότε με αυτό τον τρόπο γνωρίζω και περισσότερο τον εαυτό μου.

Υπάρχουν άνθρωποι που σε έχουν αμφισβητήσει μέσα σε αυτά τα χρόνια;

Φαντάζομαι πως έχουν υπάρξει, φυσικά, αλλά δεν με αφορά.

Δεν σε ενδιαφέρει η άποψη των άλλων;

Οι άνθρωποι που με αφορούν δηλαδή οι άνθρωποι που εκτιμώ από τη δουλειά μου, δεν με αμφισβητούν. Ίσα-ίσα που με θεωρούν πολύ καλή συνάδελφο. Υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση. Τώρα οι άνθρωποι που δεν με αφορούν, δεν με ενδιαφέρει τι σκέπτονται για εμένα.

Φαίνεσαι γυναίκα με έντονη αυτοπεποίθηση. Είναι κάτι που το έχεις δουλέψει ή είναι κάτι πιο απλό;

Είμαι μια γυναίκα Κριός στο ζώδιο και εμείς οι Κριοί φαινόμαστε ότι έχουμε πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση και κανείς δεν καταλαβαίνει το βάθος της ευαισθησίας που μπορεί να κρύβουμε. Φυσικά και έχω αυτοπεποίθηση. Το έχω δουλέψει αυτό το κομμάτι. Θέλει τη δουλειά του και αυτό, γιατί καμιά φορά μπορεί να ανακαλύψουμε ότι έχουμε χαμηλή εκτίμηση για τον εαυτό μας. Και με τη γιόγκα και με το NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός) που κάνω έχω βοηθηθεί πολύ.

Ποια χαρακτηριστικά μπορεί να σε απομακρύνουν από έναν άνδρα;

Η αγένεια, η τσιγκουνιά και η έλλειψη μόρφωσης και παιδείας.

Μετά από δύο γάμους που δυστυχώς δεν στέριωσαν, να φανταστώ ότι δεν θα επέλεγες να ξαναπαντρευτείς..

Γιατί το λες αυτό; (γέλια) Σε κάθε γάμο και σε κάθε σχέση δύο ανθρώπων μπορείς ωραιότατα να τα κάνεις σαλάτα για τελείως διαφορετικούς λόγους. Άσε καλύτερα να μην τους αναλύσουμε τώρα..

Πιστεύεις ότι κάνοντας έναν γάμο, χάνεις κάτι από την ελευθερία σου;

Πιστεύω ότι όταν αποφασίζεις να προχωρήσεις με έναν άνθρωπο, είσαι τόσο ερωτευμένη εκείνη τη στιγμή που δεν σκέφτεσαι τέτοια πράγματα. Εγώ μέσα στους γάμους μου δεν έχασα ποτέ την ελευθερία μου ή τους φίλους μου.

Περισσότερο έχεις άνδρες φίλους ή γυναίκες;

Και από τα δύο αλλά νομίζω περισσότερο έχω γυναίκες φίλες. Τις αγαπάω πολύ τις γυναίκες. Θέλω να είναι όμορφες, χαρούμενες και ευτυχισμένες.

Ποια είναι η μεγαλύτερη φοβία σου;

Η μεγαλύτερη φοβία που έχω είναι η απώλεια των δικών μου ανθρώπων.

Μεγαλώνοντας, έχεις σκεφτεί να «πειράξεις» κάτι πάνω σου;

Προς το παρόν δεν θα πείραζα τίποτα γιατί από τα 28 μου έχω κάνει μεσοθεραπεία που έχει κρατήσει πολύ καλά τον ιστό του δέρματός μου. Είχα ένα πολύ λεπτό δέρμα έτοιμο να σπάσει και η μεσοθεραπεία σε βάθος χρόνων, με βοήθησε πολύ. Αν δω στην πορεία κάτι που να μην μου αρέσει στο πρόσωπό μου, μπορεί να πάω να το φτιάξω-δεν ξέρω. Στο σώμα μου σίγουρα δεν θα πείραζα τίποτα.

Τα σχέδια σου για το μέλλον που φτάνουν;

Τα σχέδιά μου περιλαμβάνουν για τον Απρίλιο έναν μονόλογο όπου πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί και μόλις έκλεισα άλλη μια δουλειά για του χρόνου, η οποία δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμη.

Ιnfo:

H Aλεξάνδρα Παλαιολόγου πρωταγωνιστεί στην παράσταση «8 γυναίκες κατηγορούνται» του Ρομπέρ Τομά σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη στο θέατρο Αργώ (Ελευσινίων 15, Αθήνα)