Φάνης Μουρατίδης: «Η οικογένεια για εμάς που κάνουμε αυτή τη δουλειά είναι δύσκολη ιστορία»

03.03.2019
Φάνης Μουρατίδης: «Η οικογένεια για εμάς που κάνουμε αυτή τη δουλειά είναι δύσκολη ιστορία»
Τον ενδιαφέρει η άποψη των άλλων; Έχει υπάρξει νάρκισσος; Θα ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική; Τι τον κάνει χαρούμενο και τι τον συγκινεί; Τι θα ήθελε από τα παιδιά του; Ο Φάνης Μουρατίδης μιλά στο Womenonly και τη Νικολέτα Μακρή για την τηλεόραση, την οικογένεια του, τη σχέση του με την σύζυγό του Άννα Μαρία Παπαραχαραλάμπους και πολλά άλλα

Σας αγχώνει ότι ο κόσμος περιμένει από εσάς μόνο επιτυχίες;
Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος περιμένει από εμένα μόνο επιτυχίες. Νομίζω ότι ο κόσμος περιμένει από εμένα μία συνέπεια. Να ξέρει ότι δεν θα τον κοροϊδέψω. Όσοι πια με παρακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια και έχουν μια άποψη νομίζω ότι θα ξέρουν ότι όπου και αν βρίσκομαι θα κάνω αυτό που μπορώ καλύτερα εκείνη τη στιγμή. Ακόμα και αν δεν τα έχω καταφέρει θα ξέρουν ότι μπορεί να μην τα κατάφερα αλλά οι προθέσεις μου ήταν συγκεκριμένες και προς αυτούς, η δουλειά που κατέβαλα ήταν η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσα να καταβάλω και η παρέα ήταν η καλύτερη παρέα που πίστευα ότι θα μπορούσε να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα. Στη δική μας τη δουλειά η επιτυχία και η αποτυχία είναι πάρα πολύ σχετικές έννοιες.

Σας ενδιαφέρει η άποψη των άλλων;
Η άποψη των άλλων με ενδιαφέρει σε βαθμό που είναι μια άποψη την οποία εκ των προτέρων με κάποιο τρόπο παρακολουθώ και εκτιμώ. Έχω την ίδια περιέργεια τόσο για το καλό όσο και το άσχημο, ακούω τα πάντα αλλά αυτό που κρατάω είναι επειδή ξέρω και τις προθέσεις μου και τον κόπο που έχω καταθέσει νομίζω ότι μπορώ να καταλάβω ποιος μπορεί να με πάει παρακάτω με την κριτική του και ποιος απλά με τρολάρει ή με ειρωνέυεται ή προσπαθεί μέσα από μία άποψη να υπάρξει ως σημαντικός στη ζωή όλων μας.

Με την Άννα Μαρία συζητάτε τις επαγγελματικές σας ανησυχίες;
Βέβαια. Αλλά δεν καθόμαστε να το υπεραναλύσουμε δηλαδή δεν θα μας πάρει και πολύ χρόνο αυτή η κουβέντα. Ούτε ανήκουμε στην κατηγορία των ανθρώπων που εξαντλούμαστε πολύ με τα θέματα της δουλειάς. Αυτό νομίζω είναι στην αναλογία των επιλογών. Δηλαδή αν μια επιλογή σου έχει αντίκρισμα στην οικογένειά σου θα πρέπει να το συζητήσεις. Δεν λειτουργείς ερήμην γιατί θες να ξέρεις ότι σε αυτή την επιλογή σου η οικογένειά σου σε στηρίζει. Σίγουρα δεν είμαι μόνος μου ούτε λειτουργώ μόνος μου μέσα στην οικογένειά μου άσχετα αν διαφωνούμε ή συμφωνούμε οι αποφάσεις έχουν να κάνουν με τη συνολική εικόνα γενικά χωρίς να δημιουργήσουμε προβλήματα.

Υπήρξαν στιγμές που νιώσατε ή νιώθετε απομακρυσμένος από την Άννα Μαρία λόγω της δουλειάς σας;
Όχι, νομίζω ότι αυτοί που κάνουν αυτή τη δουλειά ξέρουν πάρα πολύ καλά τις απαιτήσεις της, τις ιδιομορφίες της και για αυτό μπορούμε να κατανοήσουμε κάποια πράγματα. Το «πρόβλημα» σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πώς θα ρυθμιστούν διαδικαστικά και πρακτικά πράγματα του σπιτιού.

Ποιες είναι οι δυσκολίες των μακροχρόνιων σχέσεων; Τι αλλάζει όταν κάνεις οικογένεια;
Είναι άλλο πράγμα οι σχέσεις και άλλο οι οικογένειες. Είναι άλλο μια σχέση η οποία δεν έχει παιδιά και ανά πάσα στιγμή ο καθένας να κάνει την επιλογή να βάλει το δισάκι του στον ώμο και να πάει σπίτι του και είναι άλλο μια απόφαση συνειδητή ότι πάω παρακάτω τα πράγματα στη ζωή μου και ότι ανήκω πια σε μια οικογένεια- με την διευρυμένη έννοια της οικογένειας- γιατί οικογένεια δεν είμαστε μόνο εμείς αλλά όλο το πακέτο που μας συνθέτει, αυτό το χωριό που υπάρχει γύρω μας ταυτόχρονα. Δεν μπορείς να λειτουργήσεις χωρίς να φιλτράρεις λίγο τα γεγονότα, να μην δώσεις τον χρόνο, να μην κάνεις τις υποχωρήσεις που χρειάζεται να κάνεις, να μην πάρεις πρωτοβουλίες όταν χρειάζεται. Γενικά αυτό είναι και το πιο ωραίο υπάρχει στη ζωή γιατί απλά μας μαθαίνει τι είναι η ζωή. Η οικογένεια για εμάς που κάνουμε αυτή τη δουλειά είναι δύσκολη ιστορία. Δηλαδή είναι το επάγγελμα ιδιόμορφο. Θα τύχει να σε δουν τα παιδιά σου να κάνεις πράγματα που τους είναι παράξενα, πρωτόγνωρα, δεν μπορούν να τα κατανοήσουν, θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο να ασχοληθείς και χωρίς να ξέρεις αν στο τέλος θα τα καταφέρεις. Εκεί νομίζω ότι πρέπει να βάλεις καθαρά τις προτεραιότητές σου, οι προτεραιότητες αλλάζουν, ένας ηθοποιός που έχει μάθει να είναι ο μπροστά της υπόθεσης ξαφνικά πάει στο πίσω μέρος τη υπόθεσης άρα πρέπει να δώσει βάση στο πώς θα χτιστούν γερά θεμέλια σε αυτό που πραγματικά είναι προτεραιότητα για αυτόν που είναι η οικογένειά του και πάνω σε αυτό θα ψάξει να βρει τη χρυσή τομή πώς θα λειτουργήσει αρμονικά η οικογένεια του μαζί με το δύσκολο αυτό κομμάτι που λέγεται καριέρα σε ένα επάγγελμα τόσο στον αέρα όσο το επάγγελμα του ηθοποιού.

Έχετε δηλώσει ότι η μεγαλύτερή σας αγωνία είναι το πώς θα καταφέρετε να μην παρέμβετε και επηρεάσετε τις προσωπικότητες των παιδιών σας. Είναι εύκολο πιστεύετε;
Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Θέλω να δω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν να είναι ξεχωριστές προσωπικότητες, όταν μιλάνε αυτοί να μιλάνε αυτοί και κανένας άλλος, να μην είναι καθηλωμένοι από τις κοινωνικές προκαταλήψεις, να είναι ελεύθεροι, να μην έχουν σύνορα στις επιθυμίες τους και να μπορέσουν να είναι 100% οι εαυτοί τους σε ότι επιλέξουν να κάνουν. Δεν υπάρχει άλλωστε αυτό που λέμε σχολή γονιών. Και εμείς τα μαθαίνουμε στη πορεία. Βουτάμε στον ωκεανό και μαθαίνουμε κολύμπι επί τόπου. Για εμένα το σημαντικότερο είναι να βρω έναν τρόπο να μην παρεμβαίνω και να τους εμπνέω. Όσο μπορώ να τα καταφέρω μαζί με τη μαμά τους βέβαια, αυτό δεν μπορώ να το πετύχω μόνος μου είμαι πολύ μικρός για την περίπτωση. Να λειτουργήσουμε δηλαδή σαν μια ομάδα να πετύχουμε τον στόχο που είναι: τα πρόσωπα να είναι προσωπικότητες.

Έχετε νιώσει ποτέ να σας παρασύρει η δημοσιότητα;
Έχω νιώσει να με εγκλωβίζει όχι να με παρασύρει. Να θέλω να εκφραστώ και να μη μπορώ.

Για παράδειγμα;
Κάποιος που έρχεται και μου συμπεριφέρεται με μια αγένεια μπροστά στον κόσμο και εγώ θα πρέπει να σκαρφιστώ έναν πολύ ωραίο τρόπο να ξεφύγω από τα πλοκάμια του. Ενώ η άμεσή μου αντίδραση θα ήταν να τον αναπροσδιορίσω με έναν τρόπο δεν μπορώ να το κάνω αυτό και είμαι αναγκασμένος να το ανεχτώ. Καμιά φορά ξεχνιέμαι κιόλας. Είμαι λίγο σαν τον Ραν Ταν Πλαν. Έχω ένα delay με την επαφή μου με το κομμάτι της αναγνωρισιμότητας. Και επειδή είμαι πέραν του δέοντος φιλικός πράγμα το οποίο παρερμηνεύεται, βρίσκομαι πολλές φορές σε δύσκολη θέση.

Μπορεί να παρερμηνευτεί και από γυναίκα;
Μπορεί να παρερμηνευτεί από τον οποιοδήποτε. Εγώ αισθάνομαι σαν τον υδραυλικό που κάνει καλά τη δουλειά του. Τυχαίνει απλά στη δουλειά τη δική μου να με ξέρει ο κόσμος επειδή χρησιμοποιείται ένα μέσο επικοινωνίας όπως η τηλεόραση.

Πάντως φαίνεστε άνθρωπος που πατάει σταθερά στη γη.
Δεν το ξέρω αυτό. Η νεκροψία θα δείξει. (γέλια) Πάντως προσπαθώ να είμαι όσο μπορώ πιο πολύ σε αυτή τη ζωή. Αγαπώ τη ζωή πολύ, έχω πολλές επιθυμίες για αυτή και προσπαθώ να την απολαμβάνω.

Πρωταγωνιστείτε στο τηλεοπτικό σίριαλ «Πέτα τη Φριτέζα». Σας ασκεί διαφορετική γοητεία το θέατρο ή ο κινηματογράφος;
Είναι άλλα εργαλεία, άλλα Μέσα, μοιάζουν τόσο κοντά αλλά είναι ταυτόχρονα τόσο μακριά. Έχω την τύχη να έχω κινηθεί όλα αυτά τα χρόνια σε όλους τους χώρους όπως τη διαφήμιση, το ραδιόφωνο, η μεταγλώττιση, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο. Είναι πάρα πολύ ωραία η δουλειά που κάνουμε γιατί η δουλειά μας είναι να λέμε ιστορίες στον κόσμο. Δεν υπάρχει για εμένα κάτι που αγαπάω περισσότερο, είναι διαφορετικά τοποθετημένα μέσα μου τα πράγματα δηλαδή το θέατρο είναι ο χώρος ο οποίος με γέννησε καλλιτεχνικά. Και πάντα θα έχει μια άλλη σχέση με το κοινό. Δηλαδή αυτή η επαφή με τον κόσμο, αυτή η υπόσχεση ότι στις 9 το βράδυ που θα έρθεις στο θέατρο κάτι θα σου συμβεί, αυτή η υπόσχεση είναι που εμένα με συγκινεί και δεν με κουράζει καθόλου στην επανάληψή της.

Τα λέτε πολύ ωραία. Σας έχει γίνει ποτέ πρόταση να ασχοληθείτε με την πολιτική;
Ναι, μου έχει γίνει αλλά δεν είμαι άνθρωπος που κάνω για αυτό τον χώρο.

Γιατί;
Δηλαδή δεν νομίζω ότι θα μπορούσα ποτέ με την πολιτική όπως τη βλέπω σήμερα γύρω μου. Στην πολιτική πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να είσαι με κάποιον τόσο φίλος ώστε ακαριαία αύριο να είσαι εχθρός. Εμένα μου αρέσει η πολιτική που αναλαμβάνει την ευθύνη αλλά την αναλαμβάνει έμπρακτα, που παίρνει ρίσκο, που έχει μια γενναιότητα , μια σκέψη, μια οργάνωση και θα ήθελα –αλλά να μην θεωρηθεί ότι πάσχω από πατριδοκατάσταση- να δω έναν άνθρωπο να αγαπάει πραγματικά τον τόπο του όπως ένας επιχειρηματίας που έχτισε μια δική του δουλειά και από ένα μικρό μαγαζάκι και την έκανε ένα κολοσσό νοιάζεται να παραμείνει στο επίπεδο που την έφτασε.

Με τα χρόνια βάζετε περισσότερο νερό στο κρασί σας ως χαρακτήρας;
Με τα χρόνια έχω μάθει να συγχωρώ. Δεν κάνω τον ανώτερο επειδή συγχωρώ. Δεν λέω «εντάξει μωρέ τον συγχωρώ επειδή είμαι ανώτερος άνθρωπος». Τον συγχωρώ γιατί έχω σκεφτεί και την δική μου ευθύνη, τον συγχωρώ γιατί έχω σκεφτεί τις δυσκολίες που πέρασε, τον συγχωρώ γιατί έχω καταλάβει ότι η πραγματική του πρόθεση δεν ήταν αυτή, τον συγχωρώ ότι πραγματικά τον νοιάζομαι. Μεγαλώνοντας νομίζω ότι αν κάτι μαθαίνω είναι αυτό. Δηλαδή να μην μένω σε πράγματα που μας εμποδίζουν από τα να είμαστε κοντά. Όσο περνάνε τα χρόνια ο καθένας βάζει τις δικές του προτεραιότητες. Εγώ είμαι εμπειρικός άνθρωπος δεν είμαι θεωρητικός. Τα έχω πάθει για να τα μάθω. Αυτό που έχει συμβεί στη δική μου περίπτωση είναι ότι με τα χρόνια άρχισα να καταλαβαίνω τι για μένα είναι ο πλούτος μου. Για εμένα τα πράγματα είναι απλά, η υπεραξία είναι η ίδια η ζωή, είναι μεγάλο δώρο. Είμαι ο άνθρωπος ο οποίος έχει όνειρα, ο άνθρωπος που πέρα από πρόσωπα ερωτεύεται ιδέες, συνθήκες, τρόπους, φυλές και τέλος η μεγαλύτερη περιουσία για εμένα είναι οι σχέσεις.

Ποια πράγματα σας κάνουν χαρούμενο;
Ένα κομμάτι που με κάνει χαρούμενο και με συγκινεί πολλές φορές είναι το κομμάτι της οικογένειάς μου. Με κάνει χαρούμενο να βλέπω τους ανθρώπους που αγαπώ να προχωράνε, να κατακτάνε πράγματα, να είναι καλά και να ζουν τα πράγματα που τους αναλογούν. Με κάνει χαρούμενο να δω μια ταινία και να μπω μέσα σε αυτή, επίσης να είμαι σε μια παράσταση που να χτιστεί μια τέτοια γέφυρα επικοινωνίας που να είναι μοναδική, με κάνουν χαρούμενα τα πράγματα που έχω κάνει. Αυτά που μου λένε οι άνθρωποι που συναντάω τυχαία στο δρόμο. Έτσι καταλαβαίνω και την αξία που έχει η δουλειά μου. Καμιά φορά ο ναρκισσισμός δεν σε αφήνει να τα δεις. Έχω υπάρξει νάρκισσος γιατί αν δεν είσαι νάρκισσος αυτή τη δουλειά δεν μπορείς να την κάνεις. Αλλά με τα χρόνια νομίζω ότι έφυγε αυτό από πάνω μου και πλέον οι επιθυμίες μου και οι εμμονές μου είναι πάντα πώς θα κάνουμε καλύτερο αυτό που κάνουμε.

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς θα ήταν η ζωή σας αν δεν παντρευόσασταν την Άννα Μαρία;
Δεν μπορώ να το σκεφτώ αυτό και θα εξηγήσω γιατί. Είμαι ένας άνθρωπος που στη ζωή λέω ναι. Και όταν κάτι έρχεται και λειτουργεί αυθόρμητα έχω την εντύπωση ότι όταν είσαι εναρμονισμένος και συνεπής με τη ζωή, η ζωή σου δείχνει το τι θα συμβεί. Γιατί το μέλλον είναι ένα αποτέλεσμα μιας δουλειάς. Δηλαδή το πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε όλα αυτά τα χρόνια και έρχεται η στιγμή που κλείνεις έναν κύκλο και ανοίγεις κάποιον άλλο. Η ζωή αυτό στο δείχνει. Το θέμα είναι αν εσύ θες να μπεις σε αυτό το παιχνίδι, ή από φόβο ή επειδή έχεις βολευτεί στην άλλη κατάσταση θα αφήσεις αυτή την επιλογή στην άκρη. Εγώ σε αυτό το κομμάτι δεν ήμουν κανένας έξυπνος άνθρωπος απλά είχα την αφέλεια, αν θες, να πω ναι. Και αυτό ήρθε πολύ φυσικά δεν μπορώ να πω ότι θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου διαφορετικά. Μέχρι εκείνη τη στιγμή φανταζόμουν ότι θα είμαι μόνος μου.

Υπάρχει τέλος κάποιο όνειρο που δεν έχετε πραγματοποιήσει;
Ένα όνειρό μου είναι να αισθανθώ πολίτης του κόσμου. Να καταφέρω να μιλάω δύο γλώσσες άψογα, γιατί δεν μιλάω καμία καλά. Θα ήθελα πάρα πολύ να έχω αυτή τη δυνατότητα και να μπορώ να επικοινωνώ με όλους τους ανθρώπους και να μπορώ να γυρίζω παντού και να ξέρω πραγματικά όπου γης και πατρίς. Θα ήθελα να ζήσω εμπειρίες μέσα από ανθρώπους μέσα από πράγματα που δεν έχω κάνει ακόμα. Ο χρόνος που μου αναλογεί είναι λίγος, θα ήθελα να είναι περισσότερος. Με τη δουλειά μου έχω πολλά όνειρα, είμαι τρομερά ματαιόδοξος δηλαδή σκέφτομαι πολύ πιο μεγάλα πράγματα, έχω όνειρα μεγάλα και εύχομαι να με αξιώσει ο Θεός τουλάχιστον να καταφέρω κάποια στιγμή να ζήσω αυτό που βλέπω και ζηλεύω πάρα πολύ. Να καταφέρω να κερδίσω αυτό που θαυμάζω.

Ιnfo: Ο Φάνης Μουρατίδης πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1 «Πέτα τη Φριτέζα». Παίζουν ακόμα: Γιάννης Μπέζος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Τζένη Μπότση, Ελένη Ουζουνίδου και πολλοί άλλοι.