4 αρωματικά φυτά για την κουζίνα που μπορείς να καλλιεργήσεις σπίτι σου

16.04.2020
4 αρωματικά φυτά για την κουζίνα που μπορείς να καλλιεργήσεις σπίτι σου
Ένα μικρό περιβόλι με βότανα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καλλιεργήσεις φυτά που δίνουν ξεχωριστή γεύση στο φαγητό σου. Εύκολο στη διαχείριση, δεν χρειάζεται μεγάλο χώρο και μπορείς να καλλιεργήσεις βότανα τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Τα φρέσκα βότανα είναι ένας υπέροχος τρόπος για να προσθέσεις φρεσκάδα και γεύση στα πιάτα. Είτε πρόκειται για φρέσκο ​​μαϊντανό σε μια σαλάτα, βασιλικό για μια νόστιμη σάλτσα ζυμαρικών ή μέντα για να δώσεις μια ιδιαίτερη γεύση στο ψητό κοτόπουλο, θα το εκτιμήσεις πολύ αν έχεις δικά σου βότανα ανά πάσα στιγμή στην κουζίνα σου.

Τα αρωματικά φρέσκα βότανα είναι εύκολο να αναπτυχθούν και να μαζευτούν και επιπλέον προσθέτουν ένα ωραίο πράσινο χρώμα στο σπίτι ή στον υπαίθριο χώρο σου. Καθώς πολλοί από εμάς βρίσκουμε καινούργια χόμπι ενώ μένουμε στο σπίτι για να αποφύγουμε τη διάδοση του κορονοϊού, η καλλιέργεια του δικού μας κήπου με βότανα είναι ένα χόμπι που μπορεί να μας ανταμείψει πολύ.

Ο Matthew Oliver, κηπουρός στον κήπο Royal Horticultural Society Garden Hyde Hall, ο οποίος φροντίζει τον κήπο Global Growth Vegetable, έδωσε χρήσιμες συμβουλές στο Prima UK για το πώς μπορείς να καλλιεργήσεις τα δικά σου βότανα:

Δες και αυτό: Πόσο διαρκούν τα μπαχαρικά που έχεις στην κουζίνα σου

Βασιλικός

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες, αλλά σχεδόν όλες είναι ετήσιες (ζουν μόνο ένα χρόνο) και χρειάζονται καλή θερμότητα και φως για να αναπτυχθούν πολύ καλά, γι 'αυτό είναι τόσο δημοφιλείς στα μεσογειακά πιάτα.

Είναι το τέλειο βότανο του καλοκαιριού και μπορεί να καλλιεργηθεί σε συνδυασμό με ντομάτες. Χρειάζεται τακτική συγκομιδή για να γίνει ένα καλό θαμνώδες φυτό και πολύ όμορφο. Επίσης θα πρέπει να αφαιρείς τυχόν μίσχους λουλουδιών όταν εμφανίζονται, για να διατηρήσεις το φυτό παραγωγικό.

Μέντα

Υπάρχουν πολλά, πολλά διαφορετικά είδη μέντας, αλλά γενικά είναι το μοναδικό βότανο που μπορεί να αναπτυχθεί σε σκιά, έτσι μπορείς να το καλλιεργήσεις σε μπαλκόνι χωρίς ήλιο ή ακόμα και σε περβάζι.

Καλλιεργούνται καλύτερα σε γλάστρες ή απλώνονται παντού αλλά εάν διαφορετικές ποικιλίες αναμιχθούν, θα χάσουν τις μοναδικές τους γεύσεις. Χρησιμοποίησε τακτικά, αργιλώδες κομπόστ και πολύ νερό ειδικά κατά τη διάρκεια περιόδων ξηρασίας. Αν προσθέτεις μία φορά την εβδομάδα υγρό λίπασμα θα έχεις ανάπτυξη πολλών φύλλων για τη συγκομιδή σου.

Μαϊντανός

Η ζωή του είναι διετής (μεγαλώνει τον ένα χρόνο, ανθίζει τον επόμενο, μετά πεθαίνει), έτσι καλλιεργείται καλύτερα από σπόρους την άνοιξη. Δεν του αρέσει να μεταφέρεται, έτσι είναι σωστό να σπείρεται είτε απευθείας στο έδαφος είτε στις γλάστρες όπου πρόκειται να καλλιεργηθεί. Το χώμα πρέπει να είναι πολύ εύφορο και κατά προτίμηση να εμπλουτίζεται με πολλά κομπόστ κήπου.

Είναι δυνατό να καλλιεργήσεις και να μαζέψεις μαϊντανό όλο το χρόνο, αλλά οι χειμερινές καλλιέργειες θα χρειαστούν μια προστατευμένη τοποθεσία, όπως ένα θερμοκήπιο, ένα περβάζι ή γλάστρες σε έναν προστατευμένο τοίχο. Χρειάζεται τροφή και νερό τακτικά για να πετύχεις μια ικανοποιητική ανάπτυξη των φύλλων.

Αυτό το διάβασες; 10 τρόφιμα που ίσως να μην γνώριζες ότι διατηρούνται στην κατάψυξη

Σχοινόπρασο

Εύκολο στην καλλιέργεια από σπόρους - ιδανικό την άνοιξη – και είναι τόσο οικονομικά αποδοτικό καθώς είναι πολυετές και θα διαρκέσει πολλά χρόνια. Μπορεί να μεγαλώσει σε μια γλάστρα ή σε μικρό κήπο. Τόσο τα φύλλα όσο και τα λουλούδια είναι βρώσιμα, αλλά η αφαίρεση των μίσχων των λουλουδιών θα αυξήσει την παραγωγή φύλλων. Κόβε τα φύλλα τακτικά ένα εκατοστό περίπου από τη βάση τους, για να βοηθήσεις στην ανάπτυξη τους.