Αλλάξτε γλάστρα -Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή

25.02.2016
Αγοράζοντας ένα νέο φυτό ανυπομονούμε να το μεταφυτεύσουμε. Ποιά είναι, όμως, τα στάδια που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να του προσφέρουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για υγιή ανάπτυξη;

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Κατ’ αρχάς, χρειαζόμαστε μια γλάστρα (πήλινη ή ξύλινη, κατά προτίμηση) μεγαλύτερη από εκείνη του φυτού που αγοράσαμε, ένα πιατάκι, μερικά σπασμένα τούβλα, ένα κομμάτι ύφασμα, κηπόχωμα, το φυτό που έχουμε επιλέξει και τα απαραίτητα εργαλεία μας (ποτιστήρι, κλαδευτήρι, σκαλιστήρι, φτυαράκι και γάντια). Ολα αυτά τα τοποθετούμε σε έναν πάγκο στο μπαλκόνι μας και είμαστε έτοιμοι για κηπουρική!

Η ΣΩΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ
Εάν δεν υπάρχουν τρύπες στον πάτο της γλάστρας, δημιουργούμε 4-5 διεξόδους, ώστε όταν ποτίζουμε να φεύγει το νερό γρήγορα και να μη σαπίσει το φυτό μας. Στη συνέχεια, βάζουμε στον πάτο της γλάστρας σπασμένα τούβλα ή κεραμμύδια. Εναλλακτικά, μπορούμε να στρώσουμε 3-5 εκ. χαλίκι ή πετρούλες.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟ ΠΑΝΑΚΙ
Πάνω από το τα τούβλα βάζουμε γεοΰφασμα ή ένα παλιό πανί (π.χ. ένα κομμάτι από μια παλιά φανέλα). Το ύφασμα πάνω από τα σπασμένα τούβλα είναι απαραίτητο για να μη φεύγει το χώμα και κλείνει τις τρύπες, από όπου θα απορρέει το νερό, κατά τη διαδικασία του ποτίσματος.

ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΧΩΜΑ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΥΤΟ
Προσθέτουμε το μείγμα του κηποχώματος με το φτυαράκι μας, σε ύψος 5-7 εκ., ανάλογα με εκείνο της γλάστρας, και το συμπιέζουμε ελαφρώς, ώστε να μην αφήσουμε κενά. Οταν επιλέγουμε το χώμα, φροντίζουμε να είναι ελαφρύ. Για καλύτερη ανάπτυξη των φυτών μας, μπορούμε να συμπληρώσουμε 10% χώμα πλούσιο σε οργανικές ουσίες.

Η ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ
Τη στιγμή που μεταφέρουμε το φυτό από το γλαστράκι στη γλάστρα που προετοιμάσαμε, προσέχουμε να μη διαλύσουμε την μπάλα με το χώμα. Γυρίζουμε ανάποδα το γλαστράκι κρατώντας το με το ένα χέρι και με το άλλο αφαιρούμε προσεκτικά το φυτό με την μπάλα του. Το τοποθετούμε στο κέντρο της νέας γλάστρας φροντίζοντας να είναι ευθυτενές και η πιο όμορφη πλευρά του να βλέπει εμάς.

ΕΞΡΑ ΧΩΜΑ
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί να συμπληρώσουμε κηπόχωμα στα πλαϊνά της γλάστρας. Το επιχώνουμε καλά, ώστε να μην υπάρχει κενό αέρος. Προσθέτουμε αφράτο χώμα και στο πάνω μέρος και το πιέζουμε με τα δάχτυλά μας να καθίσει. Συμπληρώνουμε και άλλο στο τέλος του ποτίσματος.

ΚΑΛΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ
Την πρώτη φορά ποτίζουμε πολύ καλά και στο τέλος, όταν καθίσει το χώμα, συμπληρώνουμε όσο χρειάζεται, ώστε να είναι πιο χαμηλά από το χείλος της γλάστρας 3-4 εκ. και να μην ξεχειλίζει το νερό στο πότισμα. Οσο για το πότε πρέπει να ξαναποτίσουμε, το πιο σωστό είναι να παρατηρούμε εάν το χώμα είναι υγρό. Σαν γενική οδηγία μπορούμε να πούμε 2 φορές την εβδομάδα το χειμώνα, όταν δεν βρέχει, 3 φορές την άνοιξη και φθινόπωρο και 4 φορές το καλοκαίρι.

TIPS
―Οταν αγοράζουμε το φυτό, προσέχουμε να είναι εύρωστο, να μην έχει κίτρινα ή άρρωστα φύλλα με κηλίδες ή μικροοργανισμούς και γενικά να είναι όμορφο.
―Πέρα από τα νέα φυτά, η μεταφύτευση είναι μερικές φορές απαραίτητη. Οταν, σκάβοντας ελαφρώς το χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας, δούμε ότι το φυτό μας είναι γεμάτο ρίζες ή όταν το περιποιούμαστε και εκείνο έχει γερμένα φύλλα και, γενικά, φαίνεται να είναι σε κακή κατάσταση.
―Η νέα γλάστρα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από εκείνη του φυτού τουλάχιστον κατά 10 εκ. σε διάμετρο και 20 εκ. σε ύψος. Οι πήλινες είναι οι καλύτερες, γιατί αφήνουν να αναπνέει το ριζικό σύστημα του φυτού. Αν όμως, λόγω βάρους ή διακόσμησης, δεν ταιριάζουν, προτιμήστε πλαστική (που να μοιάζει με πήλινη) από ανακυκλώσιμο υλικό.

Κείμενο - φωτογραφίες: Αγγελος Ζίας