Πράσινοι κρεμαστοί κήποι μέσα στη πόλη

04.04.2016
Στη νέα γενιά των αστικών κηπουρών τους αρέσει να πειραματίζονται. Δημιουργούν κήπους εκεί που ζουν, τα φυτά μεγαλώνουν και αναπτύσονται σε ταράτσες, κάθετα στους τοίχους των διαμέρισματων, ανεβαίνουν τους ορόφους σκαρφαλώνουν στο άψυχο μπετόν, ομορφαίνουν την πόλη.

H τελευταία, λέξη της τεχνολογίας είναι πλέον οι «κρεμαστοί» λαχανόκηποι. Δηλαδή κατασκευές που υποστηρίζουν την εγκατάσταση λαχανόκηπων στη βεράντα ή πάνω στους τοίχους -σε κάθετη διάταξη- και παράγουν φρούτα, λαχανικά και χόρτα συνεχίζοντας την παράδοση της αστικής καλλιέργειας. Hδη στη Nέα Yόρκη, το Nτιτρόιτ, το Λος Aντζελες κ.α. ειδικοί στη διαμόρφωση εξωτερικών χώρων διδάσκουν και δίνουν συμβουλές σχετικά με τις ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας και τα απαραίτητα εργαλεία.

Οι Τεχνικές λύσεις είναι σε πλήρη άνθηση από γλάστρες τοίχου μέχρι τους τεράστιους κρεμαστούς κήπους. Χάρη στην έξυπνη εγκατάσταση συστημάτων ποτίσματος δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα για το πως θα αναπτυχθούν τα φυτά στους κάθετους κήπους.

Η κηπουρική είναι πλέον δυνατόν παντού! Ο Γάλλος βοτανολόγος και καλλιτέχνης κήπου Patrick Blanc, ο εφευρέτης του κάθετου κήπου, αναπτύσσει ιδέες για προσόψεις και πολυώροφα κτίρια σε όλο τον κόσμο. Οι δημιουργίες του είναι εμπνευσμένες από τη φύση, π.χ. φυτά σε ακραίες κάθετες καταστάσεις, όπως απότομες πλαγιές ή δέντρα. Αυτοί οι κρεμαστοί κήποι-τοίχοι χρειάζονται λίγο περισσότερη φροντίδα και προσοχή. Επίσης απαιτούν μόνωση για την πρόληψη του σχηματισμού μούχλας και υγρασίας.

Η τεράστια σαν έργο ζωγραφικής πρασινάδα τους δίνει άφθονο φρέσκο αέρα και μειώνει σημαντικά τον θορύβο. Γιατί λοιπόν να μην έχουμε ένα "χαλί από φτέρες" στο σαλόνι; Επίσης τα φυτά αναρρίχησης είναι ιδανικά για την εσωτερική μας ζούγκλα. Ολα αυτά βέβαια είναι πολύ μακριά από τα συμβατικά απλά κρεμαστά καλάθια στα μπαλκόνια.

Χίλιες και μία Νύχτες στην Κωνσταντινούπολη

Πίσω από τα ψηλά τείχη, στην κομψή περιοχή Nisantasi, το ΝΟΡΑ Restaurant στην Κωνσταντινούπολη μια εσωτερική αυλή έχει μετατραπεί σ' ένα μαγευτικό κήπο με τροπικά φυτά, λουλούδια, βρύα στους τοίχους. Το καλοκαίρι η γυάλινη οροφή ανοίγει, δίνοντας έτσι μια μεγαλύτερη αίσθηση του χώρου που σε συνδυασμό με τα αυθεντικά υλικά όπως φυσική πέτρα και δέρμα, δίνουν ένα ιδιαίτερα γοητευτικό αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ: ambiente-blog.com