Τράβα την πρίζα και σώσε την τσέπη σου

11.09.2012
Στις εποχές της οικονομικής κρίσης που δεν λέει να τελειώσει, καθετί που βοηθά το... πορτοφόλι είναι ευπρόσδεκτο. Αν μάλιστα συνδυάζεται και με την απαραίτητη οικολογική ανησυχία τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα.

Υπάρχουν απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις στο σπίτι για να βοηθήσεις τόσο το περιβάλλον όσο και την τσέπη σου. Ένα από τα πιο βασικά είναι το να χρησιμοποιείς σωστά τις πρίζες των ηλεκτρικών συσκευών.

Κάνε μια... ενεργειακή απογραφή. Ξεκίνα με μια λίστα όλων των συσκευών που είναι συνδεδεμένες με πρίζα στο σπίτι σου και ξεχώρισε εκείνες που καταναλώνουν το περισσότερο ρεύμα και που χρησιμοποιείς πιο συχνά. Κάν' τα όλα γραπτά. Ηλεκτρονικά παιχνίδια, στερεοφωνικά και τηλεοράσεις καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από όση μπορείς να υπολογίσεις, καθώς επίσης και συσκευές όπως ηλεκτρικές κουζίνες και ψυγεία. Και το σημαντικό στοιχείο όμως είναι ότι ακόμη και αν δεν είναι αναμμένες, δεν σημαίνει ότι δεν καταναλώνουν ηλεκτρισμό. Κάνε λοιπόν μια λίστα βάζοντάς τα στη σειρά με βάση τη συχνότητα με την οποία τα χρησιμοποιείς.

Τράβα την πρίζα. Σε συνέχεια της προηγούμενης κίνησης, βγάλε από την πρίζα όλες τις συσκευές τις οποίες δεν χρησιμοποιείς. Τσέκαρε σωστά. Δηλαδή, για παράδειγμα, εκείνο το βίντεο που έχεις στο έπιπλο της τηλεόρασης, αλλά δεν χρησιμοποιείς πια ποτέ, δεν χρειάζεται να είναι μόνιμα συνδεδεμένο στο ρεύμα. Ή αν δεν χρησιμοποιείς την καφετιέρα κάποια εποχή, όπως το καλοκαίρι ας πούμε, τράβα την πρίζα. Ή -σε δεύτερο χρόνο- απέσυρε κιόλας τις εν λόγω συσκευές για να μην σου πιάνουν τόπο... Πρόσεχε ιδιαίτερα το θέμα των φορτιστών για το κινητό σου τηλέφωνο ή την κάμερα. Το να τους έχεις μόνιμα συνδεδεμένους δεν κάνει καλό ούτε στις συσκευές τις ίδιες, ούτε στην τσέπη σου.

Έλεγξε όλες τις συσκευές. Για να κάνεις ένα βήμα παραπάνω στην προστασία του σπιτιού σου από έξοδα αλλά και του περιβάλλοντος από περαιτέρω επιβάρυνση, πριν πάς για ύπνο, βγάλε από την πρίζα όλες τις συσκευές. Το πόση ενέργεια σώζεται με αυτό τον τρόπο είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Επέλεξε προσεκτικά. Τη λογική σίγουρα την έχεις καταλάβει μέχρι τώρα, όμως δεν πρέπει να το παρακάνεις... Μην πας δηλαδή και αποσυνδέσεις το ψυγείο, για παράδειγμα, ή έναν καταψύκτη! Όμως, την τηλεόραση, το στερεοφωνικό ή ακόμη και τα πορτατίφ στο δωμάτιό σου, μπορείς να τα αποσυνδέσεις. Και πάλι όμως, σκέψου το και ανάποδα: Αν τα βγάλεις όλα από την πρίζα, θα χρειαστείς δύο ώρες το επόμενο πρωί για να τα ξανασυνδέσεις! Άρα, και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ζυγίσεις τα ζητήματα με σύνεση και να βρεις την κατάλληλη ισορροπία.

Επιμέλεια: Ζωή Κίττα