Οικογενειακές στιγμές

21.11.2008
Μια πενταμελής οικογένεια βρήκε το νέο της σπίτι σε μια αναπτυσσόμενη περιοχή και συνεχίζει να το απολαμβάνει καθημερινά όλο και περισσότερο.

Kείμενο - Φωτογραφίες : Λευτέρης Μιαούλης, Κυριακή Ντοβίνου

Η συγκεκριμένη κατοικία βρίσκεται σε ένα γωνιακό οικόπεδο, χωρίς κλίση, στο Γέρακα. Για το σημερινό αποτέλεσμα συνεργάστηκαν ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Γκιώνης, ο οποίος κατασκεύασε το οικοδόμημα με αυστηρούς εξωτερικούς όγκους, και ο αρχιτέκτονας Φώτης Καλιοτζής που με τη σειρά του ολοκλήρωσε τη minimal αισθητική, επεμβαίνοντας και στη λειτουργικότητα της κατοικίας. Στον εσωτερικό σχεδιασμό μελετήθηκαν οι ανάγκες των μελών της οικογένειας και διατηρήθηκε μια ισορροπία ανάμεσα στην ιδιωτικότητα και την κοινή ζωή. Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρεις ορόφους και περιβάλλεται από δύο λωρίδες φροντισμένου κήπου στις προσόψεις του οικοπέδου και μια στην πίσω αυλή. Στο υπόγειο διαμορφώθηκε το γκαράζ, ένας ξενώνας και βοηθητικοί χώροι. Η κύρια είσοδος, ντυμένη με δρυ, γυάλινα στοιχεία, δερμάτινες επενδύσεις και καθρέφτες, πραγματικά εντυπωσιάζει. Το χολ που ανοίγεται μπροστά οδηγεί στον ενιαίο χώρο των σαλονιών και της τραπεζαρίας, που τμηματικά εκμεταλλεύεται όλο το ύψος του οικοδομήματος. Ψευδοροφές, κατασκευές με γυψοσανίδα και κρυφοί φωτισμοί δημιουργούν ένα σύνολο που «δραπετεύει» από το συμβατικό, οδηγώντας σε ένα ήρεμο παιχνίδι μεταξύ του διαχρονικού και του εκλεπτυσμένα εκκεντρικού στιλ. Ο όγκος της στρογγυλής κεντρικής κολόνας χρωματίζεται ασημί, περισσότερο για να τονιστεί ως αυτόνομο κομμάτι της εσωτερικής αρχιτεκτονικής, ενώ οι δρύινες επενδύσεις στους τοίχους προσδίδουν σοβαρότητα που «σπάει» από το έντονο ροζ των κρυστάλλινων επιφανειών της σκάλας. Το ανοιχτό εσωτερικό μπαλκόνι με το γραφείο και τις βιβλιοθήκες του αποτελεί άλλο ένα πρωτότυπο στοιχείο. Στον πρώτο όροφο βρίσκονται το κυρίως υπνοδωμάτιο με το μπάνιο του, μια walk in closet και ένα παιδικό υπνοδωμάτιο, επίσης με μπάνιο. Στο master bedroom μια αίσθηση πολυτέλειας χαρακτηρίζει το σύνολο, ενώ στο παιδικό ο ρομαντισμός αγγίζει την αθωότητα...

Στο δεύτερο όροφο βρίσκονται τα άλλα δύο υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους, που το καθένα σέβεται την προσωπικότητα των νεαρών ιδιοκτητών τους και τονίζει την ιδιαιτερότητα της προσωπικότητάς τους. Το σημείο, όμως, όπου η οικογένεια συγκεντρώνεται είναι η κουζίνα, με τις design γραμμές και την ιδιαίτερη διάταξη. Ο σχεδιασμός της στηρίχτηκε στη λειτουργικότητα και εξοπλίστηκε με συσκευές τελευταίας τεχνολογίας. Οταν βέβαια ο καιρός ζεσταίνει για τα καλά, οι δραστηριότητες μεταφέρονται έξω. Η αυλή με άμεση πρόσβαση από την κουζίνα, αλλά και όλος ο περιβάλλοντας χώρος, είναι κατάλληλα διαμορφωμένα ώστε να ικανοποιούν τις επιθυμίες και των πέντε μελών της... τυχερής οικογένειας!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ