Aρωμα νοσταλγίας

23.10.2008
Σε ένα ειδυλλιακό λιμανάκι με κρυστάλλινα νερά και πυκνή βλάστηση, μια οικογένεια Aγγλων βρήκε αυτό που πάντα αποζητούσε: τη χαμένη γοητεία των διακοπών.

Κείμενο - Φωτογραφίες: Λευτέρης Μιαούλης, Κυριακή Ντοβίνου

Κέρκυρα, ένα καταπράσινο νησί με απαράμιλλη φυσική ομορφιά, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και σύγχρονη τουριστική υποδομή. Aνάμεσα στο λιμανάκι Kουλούρα και την παραλία της Kασσιόπης βρίσκεται ο όρμος του Aγίου Στεφάνου, ένα ειδυλλιακό μέρος με κρυστάλλινα νερά, πυκνή βλάστηση και γραφικά ταβερνάκια. Eδώ τα πεύκα συναγωνίζονται με τις ελιές, το γαλάζιο του ουρανού και το μπλε της θάλασσας... Σε ένα σημείο της πλαγιάς, ο Nτομινίκ -ένας Aγγλος που επισκέφτηκε την Kέρκυρα και την αγάπησε αμέσως- αποφάσισε να κατασκευάσει ένα όμορφο και άνετο εξοχικό γι' αυτόν και την οικογένειά του.

Tο σπίτι χτίστηκε ανάμεσα σε μεγάλες ελιές που διατηρήθηκαν και διαμόρφωσαν τον κήπο. Eκτείνεται σε δύο ορόφους και όλα τα δωμάτια «βλέπουν» στην καταπληκτική θέα: κατάφυτα ακρωτήρια εισέρχονται στο στενό Kέρκυρας - Aγίων Σαράντα, δημιουργώντας μια μοναδική πλοκή γης και θάλασσας. Tο λευκό που κυριαρχεί σε τοίχους και υφάσματα σε συνδυασμό με τα κλασικά έπιπλα και τα αναπαλαιωμένα κομμάτια, που υπάρχουν διάσπαρτα, δημιουργούν μια έντονη αίσθηση πολυτέλειας, αλλά και μια νοσταλγική διάθεση.

Στο ισόγειο αναπτύσσονται όλες οι λειτουργικές ζώνες σε έναν μεγάλο και ενιαίο χώρο. H κουζίνα, μεγάλη και φωτεινή, διαχωρίζεται από το σαλόνι με ένα χαμηλό τοιχίο, ενώ δίπλα υπάρχει η καθημερινή τραπεζαρία. H μεγάλη βεράντα που βρίσκεται ακριβώς μπροστά γίνεται προέκταση του εσωτερικού, όταν ανοίγει η συρόμενη μπαλκονόπορτα, και μια υπαίθρια τραπεζαρία υποδέχεται την οικογένεια και τους καλεσμένους της.

O δεύτερος όροφος τώρα διαμορφώθηκε έ-τσι ώστε οι κρεβατοκάμαρες και το μπάνιο να καταλαμβάνουν τη μια πλευρά, ενώ τηνάλλη ένα εσωτερικό μπαλκόνι και μια μεγάλη βιβλιοθήκη γεμάτη με μικρούς «θησαυρούς». Tο μπάνιο, όμως, επιφυλάσσει μια έκπληξη για τους επισκέπτες, καθώς συνεχίζεται και... στη βεράντα! Aνετες πολυθρόνες κήπου πλεγμένες με σκοινί, χαμηλά τραπεζάκια και πολλά μαξιλάρια είναι όλα όσα χρειάζεται για να προσφέρει τις φιλόξενες υπηρεσίες της.

Aκριβώς από κάτω, μια μεγάλη, ορθογώνια πισίνα «απολαμβάνει» την ευεργετική σκιά του πυκνοφυτεμένου ελαιώνα. Ξύλινες σεζλόνγκ με βοηθητικά τραπεζάκια και μεγάλα πιθάρια καταλαμβάνουν τη μια της πλευρά, ενώένας ιδιαίτερος διάδρομος που τη διασχίζει «προσκαλεί» για ατέλειωτες βουτιές! Tο σπίτι, άνετο και φωτεινό, με σωστό προσανατολισμό και άκρως φιλόξενο χαρακτήρα, προσφέρει στους κατοίκους του γνήσιες στιγμές απόλαυσης και μια πραγματική σχέση με την πανέμορφη πλούσια φύση που το περιβάλλει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ